Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Аминокиселини. Кои, защо и как?
 

Аминокиселините се предлагат в балансирани формули или като отделни добавки, тъй като много от тях  са с доказани специфични  здравословни ефекти. Уместно е, когато се вземат аминокиселинни добавки, да се поемат и основните витамини, участващи в тяхната обмяна - витамин В6, В12  и ниацин. Ако предпочитате аминокиселинна формула, трябва да  се провери дали тя е добре уравновесена. ЧЕТЕТЕ ЕТИКЕТА!

За да се осъществи синтезът на белтъчините, е необходимо равновесие между незаменимите и останалите аминокиселини, както и наличието на определени пропорции между тях. (Лизинът трябва да бъде в съотношение 2:1 спрямо метионина,3:1 спрямо трипофана и т. н.) Това, от което имате нужда, е формула, съставена на базата на естествени белтъци, за да се получи максимално оптимален ефект.

Опасно е да замените храната изцяло с  хранителни добавки или да поемате мегадози без контрол от медицинско лице. Затова преди да пристъпите към вземането на каквито и да е хранителни добавки, се консултирайте с лекар. Споделете , ако имате някакви особени заболявания, алергии или предразположения към такива.

 

Триптофан
Триптофанът
е основна аминокиселина, която се използва от мозъка , успоредно с витамин В6, ниацина или ниацинамида и магнезия, за репродуциране на серотонин. Серотонинът е невромедиатор, провеждащ сигналите между мозъка и един от биохимичните механизми за сън в организма.
Триптофанът въздейства на нервната система, като действа като антидепресант, притъпява чувствителността към болка, успокоява напрежението  цялата двигателна система. Най-добри естествени източници  са: сиренето, млякото, месото( най- вече пуешкото), рибата, бананите, фъстъците и други храни, богати на белтъчини.

Като хранителна добавка се предлага под форма на таблетки в дози 250 до 667 мг.
В спорта намира приложение като мощен релаксант. Взема се между храненията с вода или сок, но в никакъв случай с мляко или друга белтъчна течност. Релаксиращите ефекти могат да се удължат, когато се приема с ниацинамид (2:1).Да не се забравя ,че заедно  триптофана трябва да се пие добре балансиран В- комплекс.

Лизин
Тази незаменима аминокиселина е от жизнено значение за образуването на ключови телесни белтъчини. Необходима е за растежа, възстановяването на тъканите и продукцията на антитела, хормони и ензими. Лизинът има следните полезни ефекти: подобрява концентрацията, съдейства за правилното оползотворяване на мастните киселини, необходими за генериране на енергия.
Намира се в естествени източници като: месо, сирене, мляко, риба, яйца, соеви продукти и други храни, богати на белтъчини.

Като хранителна добавка се предлага под форма на L- лизин във вид на капсули или таблетки по 500 мг. Стандартният му прием е 2 пъти дневно, половин час преди ядене. За по-специфични нужди е необходима консултация с лекар.
При мъжете, особено при по-възрастни, нуждите от Лизин са по-големи.

Аргинин
Тази аминокиселина е от много голямо значение  за нормалното функциониране на хипофизната жлеза. Съвместно с орнитина, фенилаланина и други невромедиатори аргининът е необходим за освобождаване на растежен хормон. Нуждата от Аргинин е особено голяма при мъжете, тъй като семенната течност съдържа не по-малко от 88% от този градивен материал на белтъчините, а евентуалният му дефицит води до безплодие.
Един от най- полезните ефекти на Аргинина е, че подпомага метаболизма на складираните телесни мазнини и тонизира мускулната тъкан. За всеки, който  се занимава с фитнес, е полезно да знае за тези свойства на Аргинина, както и въздействието му върху целия организъм като стимулант на физическата и умствена активност.

Като добавка Аргинин се продава под форма на таблетки и прах. Препоръчително е да се приема на празен стомах, със сок или вода в доза  2 гр. непосредствено преди сън.
Специално за бодибилдери се препоръчва  1 час преди тренировка / на празен стомах/ да се приемат 2 гр. Аргинин с цел тонизиране на цялата мускулатура.

Всяка физическа травма увеличава нуждата от Аргинин. Максималните дози са 20-30 гр. дневно.
Комбинацията на L-аргинин  с  L-орнитин допринася за намаляване на телесното тегло.
Аргинин не трябва да се използва от подрастващи ( може да причини гигантизъм ), а също и от хора, болни от шизофрения и с херпеси.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19594883918762 Seconds