Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Тениска EXPLODE 2013 - сива
Тениска EXPLODE 2013 - сива
15.00 BGL
Купи

Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи

BCAA Amino Powder
BCAA Amino Powder
19.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи
Къси панталони Explode
Къси панталони Explode
32.00 BGL
Купи
Rhodosorb-H
Rhodosorb-H
39.60 BGL
Купи
Аминокиселини. Кои, защо и как?
 

Аминокиселините се предлагат в балансирани формули или като отделни добавки, тъй като много от тях  са с доказани специфични  здравословни ефекти. Уместно е, когато се вземат аминокиселинни добавки, да се поемат и основните витамини, участващи в тяхната обмяна - витамин В6, В12  и ниацин. Ако предпочитате аминокиселинна формула, трябва да  се провери дали тя е добре уравновесена. ЧЕТЕТЕ ЕТИКЕТА!

За да се осъществи синтезът на белтъчините, е необходимо равновесие между незаменимите и останалите аминокиселини, както и наличието на определени пропорции между тях. (Лизинът трябва да бъде в съотношение 2:1 спрямо метионина,3:1 спрямо трипофана и т. н.) Това, от което имате нужда, е формула, съставена на базата на естествени белтъци, за да се получи максимално оптимален ефект.

Опасно е да замените храната изцяло с  хранителни добавки или да поемате мегадози без контрол от медицинско лице. Затова преди да пристъпите към вземането на каквито и да е хранителни добавки, се консултирайте с лекар. Споделете , ако имате някакви особени заболявания, алергии или предразположения към такива.

 

Триптофан
Триптофанът
е основна аминокиселина, която се използва от мозъка , успоредно с витамин В6, ниацина или ниацинамида и магнезия, за репродуциране на серотонин. Серотонинът е невромедиатор, провеждащ сигналите между мозъка и един от биохимичните механизми за сън в организма.
Триптофанът въздейства на нервната система, като действа като антидепресант, притъпява чувствителността към болка, успокоява напрежението  цялата двигателна система. Най-добри естествени източници  са: сиренето, млякото, месото( най- вече пуешкото), рибата, бананите, фъстъците и други храни, богати на белтъчини.

Като хранителна добавка се предлага под форма на таблетки в дози 250 до 667 мг.
В спорта намира приложение като мощен релаксант. Взема се между храненията с вода или сок, но в никакъв случай с мляко или друга белтъчна течност. Релаксиращите ефекти могат да се удължат, когато се приема с ниацинамид (2:1).Да не се забравя ,че заедно  триптофана трябва да се пие добре балансиран В- комплекс.

Лизин
Тази незаменима аминокиселина е от жизнено значение за образуването на ключови телесни белтъчини. Необходима е за растежа, възстановяването на тъканите и продукцията на антитела, хормони и ензими. Лизинът има следните полезни ефекти: подобрява концентрацията, съдейства за правилното оползотворяване на мастните киселини, необходими за генериране на енергия.
Намира се в естествени източници като: месо, сирене, мляко, риба, яйца, соеви продукти и други храни, богати на белтъчини.

Като хранителна добавка се предлага под форма на L- лизин във вид на капсули или таблетки по 500 мг. Стандартният му прием е 2 пъти дневно, половин час преди ядене. За по-специфични нужди е необходима консултация с лекар.
При мъжете, особено при по-възрастни, нуждите от Лизин са по-големи.

Аргинин
Тази аминокиселина е от много голямо значение  за нормалното функциониране на хипофизната жлеза. Съвместно с орнитина, фенилаланина и други невромедиатори аргининът е необходим за освобождаване на растежен хормон. Нуждата от Аргинин е особено голяма при мъжете, тъй като семенната течност съдържа не по-малко от 88% от този градивен материал на белтъчините, а евентуалният му дефицит води до безплодие.
Един от най- полезните ефекти на Аргинина е, че подпомага метаболизма на складираните телесни мазнини и тонизира мускулната тъкан. За всеки, който  се занимава с фитнес, е полезно да знае за тези свойства на Аргинина, както и въздействието му върху целия организъм като стимулант на физическата и умствена активност.

Като добавка Аргинин се продава под форма на таблетки и прах. Препоръчително е да се приема на празен стомах, със сок или вода в доза  2 гр. непосредствено преди сън.
Специално за бодибилдери се препоръчва  1 час преди тренировка / на празен стомах/ да се приемат 2 гр. Аргинин с цел тонизиране на цялата мускулатура.

Всяка физическа травма увеличава нуждата от Аргинин. Максималните дози са 20-30 гр. дневно.
Комбинацията на L-аргинин  с  L-орнитин допринася за намаляване на телесното тегло.
Аргинин не трябва да се използва от подрастващи ( може да причини гигантизъм ), а също и от хора, болни от шизофрения и с херпеси.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19240212440491 Seconds