Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Аминокиселини с разклонена верига – BCAA’s
Аминокиселините с разклонена верига са част от група, състояща се от осем особено важни аминокиселини, които не могат да се произвеждат в човешкия организъм и поради това трябва да бъдат вкарвани в него от вън. Съществуват три аминокиселини с разклонена верига – L-левцин, L-изолевцин и L-валин . Терминът “разклонена верига” произлиза от характера на тяхната структура, която наподобява странично разположени “клончета” и е типична за тези три аминокиселини. Около 30-35% от мускула се състоят от аминокиселини с разклонена верига. Според Т. Суини за разлика от останалите аминокиселини, те се метаболизират в мускула, а не в черния дроб.
Препоръките за правилното поемането на трите аминокиселини, са свързани с факта, че не винаги могат да се набавят необходимите запаси от тях чрез диетично хранене. Доказано е, че поемането на 35-40% повече левцин от препоръчителната хранителна дажба не е достатъчно. По отношение на валина, дори 40 мг/кг дневно, което е четири пъти повече от препоръчителната хранителна дажба, е недостатъчно.
Количествата, необходими за 75-килограмов спортист са 3.00 г левцин и 3.0 г валин на ден. Трябва освен това да се отбележи, че поемането на изолевцин трябва също да се разглежда като недостатъчно. Нивото от 1.1 г е с 50% повече от препоръчителната хранителна дажба! Според изчисленията 1.1 г изолевцин съответства по стойност на 3.0 г левцин и валин.  

Физическите упражнения изгарят по-бързо BCAA’S
Нивата на BCAA’S още повече намаляват под необходимите по време на физически упражнения, тъй като тогава те изгарят много бързо. По време на изследвано, продължило два час с 55% VO2 max. със стационарна тренировка на велоергометър, е отчетена оксидация на цели 90% на левцина, препоръчан според препоръчителната хранителна дажба. Освен това, в друго изследване на жени по време на субмаксимални физически упражнения, е измерено повишаване на оксидацията с 200%.  В друго изследвано, включващо мъже, трениращи на тредмил при 50%, повишаването на левциновата оксидация достига 300%.

Функцията на аминокиселините с разклонена верига
1.а. Аминокиселините с разклонена верига се използват за производство на протеин в организма.
1.б. В мускулната тъкан BCAA’S изпълняват голям брой други функции, освен тази, свързана с протеините. Те са източник на метаболна енергия под формата на аденозин трифосфат /АТФ/, който изгаря в мускулните клетки.  
2. Аминокиселините с разклонена верига служат за производството на аминокиселината аланин, която е най-важното вещество за поддържане на нивото на необходимото ниво на гликозата. /При обясненията, свързани с гликозно-аланиновия цикъл, ще се спрем по-подробно на този въпроси/.
3. BCAA’S левцинът стимулира активирането на растежния хормон и инсулина и по този начин внася анаболни хормони в хормоналната система.
4. BCAA’S не само предизвикват синтезиране на протеина, но и намаляват неговото разграждане. По този начин те едновременно предизвикват и анаболна и анти-катаболна реакция на мускула!
5. Освен това, BCAA’S действат като преносители на азота и спомагат за синтезирането на други аминокиселини, необходими за извършване на анаболна работа.

Идеалният момент за поемане на BCAA’S

Идеалният момент за вкарване на аминокиселини с разклонена верига е непосредствено след хранене и непосредствено след тренировка. Макар че, трябва да се подчертае, че не трябва да се поемат BCAA’S на гладен стомах. За да се използват ефективно, след тренировка трябва да поемате сложни, а не прости, въглехидрати, и след това да поемате протеин чрез BCAA’S. Точното определяне на момента, в който те трябва да се поемат е ключов и по отношение на изискването за отделяне на високо ниво на инсулин.
За да се убедим, че ще получим възможно най-добрите резултати от BCAA’S, трябва да сме сигурни, че в системата действат и необходимите допълнителни фактори. Един от тях от жизнено важно значение е хромът /спомняте ли си, че когато разглеждахме хрома, препоръчахме той да се взема под формата на хром пиколинат/. Хромът увеличава ефективността на инсулина.

Други важни фактори са наличието на:
Цинк и Биотин. Цинкът е регулатор на инсулина и витамин В6 и В12, които са от особено значение за обмяната на протеина.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20247793197632 Seconds