Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Ацетил Л-карнитин
Във фаза за релеф съветът винаги е да се взема L-карнитин. Но напоследък популярност придоби и една друга негова форма - ацетил L-карнитинът. Каква е разликата между тези два суплемента и имат ли те един и същ ефект?
За учените карнитинът е идеален суплемент, когато се използва при диети за релеф. И колкото повече са изследванията, толкова повече са доказателствата за това как той променя съотношението мускули/ мазнини в полза на мускулите. Той е специален тип аминокиселина и приемът му под формата на суплемент се препоръчва за възстановяване нивата му в мускулите, намалели по ред причини - от остаряване през неадекватно хранене до интензивни упражнения. Когато приемате карнитин - чрез храна или суплементи, тялото ви преработва част от него в ацетил L-карнитин (ALC). Това го прави по-специален и по-скъп - един вид „карнитин делукс". Защо?
 

ALC е форма на карнитина, която притежава уникални и много полезни качества. Той играе важна роля в поддържането на клетъчния метаболизъм и кръвообращението. Това са главните два фактора, свързани с напредването на възрастта - намаляване метаболизма на клетките в мозъка и намаляване циркулацията на кръвта. ALC предотвратява повредите на нервите, получаващи се обикновено при кислороден недостиг. Освен всичко той е биологично активна аминокиселина, участваща в транспорта на дълговерижните мастни киселини като триглицеридите в клетъчните митохондрии, където те се окисляват и изгарят за енергия. ALC подобрява здравето и функционирането на нервната система, особено на мозъка. И нещо важно за билдерите: ALC има много полезно въздействие върху някои хормони. Той може да стимулира производството на лутенизиращия хормон и на тестостерона, както и да запазва нивото на последния при и след тежки тренировки и цикли. А това вече интересува силно всеки от вас, нали?
От особена важност е ефектът от ALC върху мозъка. Стимулиращият нервната система ефект с времето носи голяма полза, подобрявайки съня и възстановяването - а това значи и по-големи мускули. Доста трениращи, особено по-младите, не отчитат нуждата от суплементи за нервната система и мозъка. Голяма грешка. Ако, да кажем, сте работохолик в залата, използвате термогеници или програмата ви е така запълнена, че сте изтощени до смърт и нямате време за достатъчна почивка, ALC ще смекчи ефекта от тези стресови ситуации и ще намали риска от претрениране, като освен всичко има и антидепресивен ефект. “Много важно!” - ще си кажете. Не е така. Сега може и да се чувствате добре, но какво ще стане, когато сте на нисковъглехидратната диета? Според учените ALC засилва използването на кетоните от мозъка. При прием на ALC се стимулира отделянето в мозъка  на невротрансмитера ацетилхолин - това повдига мотивацията и настроението ви при такава диета и я прави по-лесна. Продължителният прием на ALC има много силен неврозащитен ефект и смекчава много важни свързани с остаряването промени. Друг голям плюс е възможността му да укрепва мембраната около всяка клетка - в мозъка и мускулите. А тези мембрани са в центъра на всичко, което става в тялото ви. ALC повишава глюкозната толерантност и инсулинната чувствителност и оказва полезно въздействие върху нивото на холестерола. За съжаление обаче с остаряването съдържанието на карнитин и ALC в човека рязко намалява.
Според учените необходимата за качване на лутенизиращия хормон и тестостерона доза е в рамките на 2-3 г дневно. Тъй като има стимулиращ   ефект, приемът на ALC не е удачен след 16-17 ч или вечер. Най-ефикасен е, когато се приеме на гладно с вода или плодов сок (разделен като L-карнитина на два приема) 30-45 минути преди   закуска   или обяд. Не е за препоръчване приемът му от бременни или кърмачки. Проблемът с него е, че не може да предотврати натрупването на свободни радикали, придружаващи производството на енергия. При дългосрочен прием това увеличение ограничава ползата от него и може да нанесе по-скоро вреди на клетките и митохондриите. За предотвратяване на това учените препоръчват приемът на ALC да се комбинира с липоева киселина, които по-добре предпазва клетките и митохондриите от свободни радикали. Тази комбинация е в основата на много суплементи.
И така, ще имате пи полза от ALC? Ако ви е много скъп, може и да го заместите с обновен карнитин. Ако имате някой и друг лев повече обаче, ALC е нещо, което определено си струва да се опита.Прием:
Карнитин: Вземаите поне по 2г дневно, качете го до 3-4 г по време на диета. Разделете дневната доза на два приема, взети на празен стомах. Както и сповечето суплементи, карнитинът трябва да се използва извество време (6 или повече седмици), за да забележите ползата от него.
Ацетил L-карнитин: няколко стотин грама няма да свършат почти нищо. Вземайте по 2-3 е дневно по начина, описан за карнитина. Не се колебайте да вземате и от двата едновременно, но тогава трябва да намалите дозите според нуждите си.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.27089095115662 Seconds