Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Неопренов суичър Explode
Неопренов суичър Explode
39.00 BGL
12.00 BGL
Спестявате: 27.00 BGL
Купи

Explode L-Glutamine 500гр
Explode L-Glutamine 500гр
84.00 BGL
Купи

BCAA Amino Powder
BCAA Amino Powder
19.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Неопренов суичър Explode
Неопренов суичър Explode
39.00 BGL
12.00 BGL
Спестявате: 27.00 BGL
Купи
Тениска EXPLODE 2013 - сива
Тениска EXPLODE 2013 - сива
15.00 BGL
Купи
Снейл Еликсир
Снейл Еликсир
8.50 BGL
Купи
Бета-аланин
- Джери Брейнъм
Бета-аланинът е най-известен с ролята си да подобрява работоспособността по време на тренировка, като намалява натрупването на хидрогенни йони, или киселини, в мускулите. Увеличаването на киселинността води до отпадналост на мускулите, като възпрепятства функцията на произвеждащите енергия ензими. Бета-аланинът работи, защото е пряк хранителен предшественик на синтеза на L-карнозин, който е голям вътремускулен буфер.
Но бета-аланинът има по-неизвестни функции в тялото като антиоксидантно действие и способност да намалява натрупването на бета-амилоид, протеин, който е пряко свързан с началото на болестта Алцхаймер. Ново изследване показва, че бета-аланинът може също и да помага за предпазването на черния дроб от токсичните ефекти на различни субстанции.
Изследването сочи, че бета-аланинът понижава съдържанието на друга аминокиселина - таурин - в черния дроб с 60%. Тауринът и бета-аланинът се състезават за усвояване в тялото, защото си делят една транспортна система. Едновременният прием на таурин и  бета-аланин води до много бързо отделяне на таурина в урината. Като резултат бета-аланинът блокира нормалното повторно навлизане на таурин в бъбреците. Тауринът се синтезира в тялото от съдържащите сулфур аминокиселини, основно кистеин и метионин. Когато бета-аланинът кара тялото да отделя таурин, тялото реагира на тази загуба на таурин, като задържа повече кистеин.Това е важно, защото кистеинът е необходим за синтеза на глутатоин, основен клетъчен антиоксидант и един от основните детоксикиращи елементи, намиращи се в черния дроб.
В друг експеримент са давали по 3% бета-аланин във водата на мишки в продължение на една седмица, след това са им дали въглероден тетрахлорид, субстанция, известна с това, че причинява чернодробна токсичност. Други мишки, които не приемали бета-аланин, отчели повишени нива на чернодробните ензими, което е знак за увреждане на черния дроб. Мишките, приели бета-аланин обаче, не отчели увеличени нива на чернодробните ензими.

Добавки и суплементи

Изследването показва, че бета-аланинът повишава нивата и на глутатиона, и на таурина в черния дроб, вероятно чрез повишаване на кистеиновото наличие. Така че бета-аланинът може да се окаже естествен чернодробен протектор, тъй като основната функция на черния дроб е да понижава действието на токсините. Бета-аланинът може да улесни работата на черния дроб, като увеличава нивата на чернодробния глутатион.
Друго ново изследване разглежда ефектите на бета-аланина върху трениращите жени. Двадесет и две жени са приемали или бета-аланин, или безвредно вещество за 28 дни. Те били подложени на различни тестове като праг на умората и максимален прием на кислород, преди да започнат субмаксимално състезание по каране на стационарно колело. Жените, приемащи бета-аланин, отчитат 13.9% увеличаване на вентилационния праг, 12.6% по-бавно изморяване и 2.5% по-бавно изтощение. Жените в плацебо групата не отчитат никакви изменения от първоначалните си показатели.
Изследването показва, че жените реагират подобно на мъжете на бета-аланиновите суплементи. Увеличения тренировъчен капацитет и при двата пола е свързан с по-големите запаси на карнозин в мускулите, отчетени след употребата на бета-аланинови суплементи.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.26635098457336 Seconds