Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Бета-аланин
- Джери Брейнъм
Бета-аланинът е най-известен с ролята си да подобрява работоспособността по време на тренировка, като намалява натрупването на хидрогенни йони, или киселини, в мускулите. Увеличаването на киселинността води до отпадналост на мускулите, като възпрепятства функцията на произвеждащите енергия ензими. Бета-аланинът работи, защото е пряк хранителен предшественик на синтеза на L-карнозин, който е голям вътремускулен буфер.
Но бета-аланинът има по-неизвестни функции в тялото като антиоксидантно действие и способност да намалява натрупването на бета-амилоид, протеин, който е пряко свързан с началото на болестта Алцхаймер. Ново изследване показва, че бета-аланинът може също и да помага за предпазването на черния дроб от токсичните ефекти на различни субстанции.
Изследването сочи, че бета-аланинът понижава съдържанието на друга аминокиселина - таурин - в черния дроб с 60%. Тауринът и бета-аланинът се състезават за усвояване в тялото, защото си делят една транспортна система. Едновременният прием на таурин и  бета-аланин води до много бързо отделяне на таурина в урината. Като резултат бета-аланинът блокира нормалното повторно навлизане на таурин в бъбреците. Тауринът се синтезира в тялото от съдържащите сулфур аминокиселини, основно кистеин и метионин. Когато бета-аланинът кара тялото да отделя таурин, тялото реагира на тази загуба на таурин, като задържа повече кистеин.Това е важно, защото кистеинът е необходим за синтеза на глутатоин, основен клетъчен антиоксидант и един от основните детоксикиращи елементи, намиращи се в черния дроб.
В друг експеримент са давали по 3% бета-аланин във водата на мишки в продължение на една седмица, след това са им дали въглероден тетрахлорид, субстанция, известна с това, че причинява чернодробна токсичност. Други мишки, които не приемали бета-аланин, отчели повишени нива на чернодробните ензими, което е знак за увреждане на черния дроб. Мишките, приели бета-аланин обаче, не отчели увеличени нива на чернодробните ензими.

Добавки и суплементи

Изследването показва, че бета-аланинът повишава нивата и на глутатиона, и на таурина в черния дроб, вероятно чрез повишаване на кистеиновото наличие. Така че бета-аланинът може да се окаже естествен чернодробен протектор, тъй като основната функция на черния дроб е да понижава действието на токсините. Бета-аланинът може да улесни работата на черния дроб, като увеличава нивата на чернодробния глутатион.
Друго ново изследване разглежда ефектите на бета-аланина върху трениращите жени. Двадесет и две жени са приемали или бета-аланин, или безвредно вещество за 28 дни. Те били подложени на различни тестове като праг на умората и максимален прием на кислород, преди да започнат субмаксимално състезание по каране на стационарно колело. Жените, приемащи бета-аланин, отчитат 13.9% увеличаване на вентилационния праг, 12.6% по-бавно изморяване и 2.5% по-бавно изтощение. Жените в плацебо групата не отчитат никакви изменения от първоначалните си показатели.
Изследването показва, че жените реагират подобно на мъжете на бета-аланиновите суплементи. Увеличения тренировъчен капацитет и при двата пола е свързан с по-големите запаси на карнозин в мускулите, отчетени след употребата на бета-аланинови суплементи.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.27795100212097 Seconds