Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Висок/нисък прием на протеин
Има ли положителни резултати от прием на протеин?
Някои скорошни хранителни теории предполагат, че дългосрочният високопротеинов прием води до повишена оксидация, което свежда до нула много от ползите от приема на допълнително количество протеин. Предложеният антидот включва цикличен прием на протеин, т.е. редуването на висок и нисък прием на протеин. Приемът по време на ниския период може да са незначителните 30 грама дневно, само мисълта за които изглежда като ерес в очите на повечето бодибилдъри. И така, това поредната смахната хранителна теория ли е или има доказателства в нейна полза?
Ново изследване разглежда преминаването от т.нар. „нормална" протеинова диета към високопротеинова диета. Тя е фокусирана върху това дали различният вид протеин води до различно азотно задържане, което е първоначалната нужда на тялото от протеин.
Десет мъже и десет жени, всички в добро здраве, се адаптирали за период от една седмица към една от двете диети. Първата група била на т.нар, нормална протеинова диета, състояща се от един грам протеин на килограм телесно тегло. Това е около 90 грама протеин на ден за 90-килограмов културист - определено нисък прием. При другата диета, наречена високопротеинова, участниците приемали два грама протеин на килограм телесно тегло, което е и средният прием на повечето бодибилдъри.
След като са били подложени на тази диета в продължение на една седмица, участниците били наблюдавани осем часа след приема на храна, съдържаща или мляко, или соя като основен протеинов източник. Учените маркирали радиоактивно протеините, за да могат да проследят разграждането им в тялото.

Откритието им е, че преминаването към високопротеинов прием води до разпад на излишния протеин и отделяне на азот от тялото. Но експериментът също така установил, че отделянето на азот е по-голямо при соевия, отколкото при млечния протеин. Вероятно този ефект се наблюдава, тъй като соята е бърз протеин и учените предполагат, че различията в протеиновата загуба биха били по-забележими само ако основният източник на протеин в диетата е бърз протеин като соята.
Изследването подсказва, че може би има полза от цикличния прием на протеин, макар че най-ефикасният начин да приемаш протеин все още е въпрос на дебати. Вероятно приемането на по-малко протеин през няколко дни е ползотворно. От друга страна, проучването показа, че на вегетарианците им е трудно да качват мускулна маса, защото повечето протеини, които те ядат, са бързи (освен ако не пият мляко и не използват млечен протеин). Дори ако си набавят достатъчно количество протеин от растителни източници, по-голямата част от него бързо ще се оксидира и така няма да осигури необходимите за анаболните процеси аминокиселини.
Джери Брейнъм  “Iron man”
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.44664406776428 Seconds