Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Витамини - Explode Max Vital

 Explode Max Vital
КУПИ СЕГА

 Витамините са нискомолекулни органични съединения с различна химична природа, които се синтезират главно в растенията и частично в микроорганизми. Само някои от тях се синтезират в малки количества в човешкия организъм. Витамините имат важно значение за организма, тъй като са необходими за нормалното протичане на всички биологични процеси, за усвояването на другите хранителни вещества, за растежа, възстановяването на клетките и тъканите.

Витамините повишават имунобиологичната реактивност и устойчивостта на организма спрямо неблагоприятните фактори на околната среда. Те подпомагат кръвотворението и функциите на важни органи /черен дроб, жлези с вътрешна секреция/, необходими са и за правилно използване на въглехидрати, белтъци, мазнини, минерални соли. Когато липсват или не достигат витамини  в организма, различните хранителни вещества не се метаболизират правилно, нарушава се обмяната им; забавя се или се спира растежът, нарушава се дейността на имунната система.

Ако продължително време вносът на витамини с храната е недостатъчен, възникват хипо- или авитаминози. Тези състояния обикновено се наблюдават през зимата и пролетта. Причините са в липсата на разнообразни пресни плодове и зеленчуци и намаленото съдържание на витамини в хранителните продукти. Хиповитаминози могат да се развият и при нормално съдържание на витамини в хранителните продукти, но при повишена нужда от тях /бременност, кърмене, интензивен физически и умствен труд, активно спортуване, след инфекциозни и други заболявания/ или при лошо всмукване, усилено разграждане или ускорено излъчване на витамини от организма.

Витамините Max Vital на Explode са балансирани така, че да покриват дневните ви нужди. Те съдържат:
Витамин С /аскорбинова киселина/: Основната функция на витамин С е окислително - възстановителна. Витамин С оказва влияние върху обмяната на веществата. Свързан е с образуването на колаген в стените на кръвоносните съдове и поддържа нормалната пропускливост на съдовата стена. При дефицит се наблюдават кръвоизливи, а също така намалява устойчивостта на организма към инфекции и към някои токсини.
Витамин В1 /тиамин, аневрин/: Участва активно в обмяната на въглехидратите. Продължителната употреба на храна, бедна на витамин В1, води до нарушение в обмяната на въглехидратите, в организма се натрупват млечна и пирогроздена киселина, нарушават се функциите на нервната система. Хиповитаминоза В1 се проявява най-често с обща отпадналост, главоболие, безсъние, влошаване на паметта и вниманието, сърцебиене. Липсата на витамин В1 води до заболяването "бери-бери" /В1-авитаминоза/.
Витамин В2 /рибофлавин/: Този витамин участвува в окислително - възстановителните процеси на клетката. Необходим е за зрителната функция - подобрява адаптацията към нощно зрение и цветоусещането. Недостигът на витамин В2 води до нарушения в използуването на белтъчините и въглехидратите, забавяне на растежа, до дерматози, поражение на очите, дегенеративни изменения в нервната система.
Витамин В6 /пиридоксин/:  Витамин В6 изпълнява важни метаболитни функции като съставна част от някои ензими. Регулира холестероловата обмяна, участва в кръвотворението. Продължителен дефицит на витамин В6 води до нарушение в обмяната на белтъчините и аминокиселините, повишена възбудимост, чернодробно увреждане.
Витамин В12 /цианкобаламин, кобаламин/: Необходим е за поддържане на нормалното кръвообразуване, предпазва от анемия. При недоимък на витамин В12 се потиска синтеза на ДНК и се развива макроцитна анемия, известна като пернициозна (злокачествена) анемия. Названието на заболяването е от времето преди откриване на причината за него и на възможността за лечение с витамин В12. Витамин В12 не се синтезира нито от растенията, нито от животните.
Витамин Н /биотин,витамин B7/: Заедно с другите витамини от В - групата, витамин В7 съдейства за превръщането на храната в енергия, като пренася въглеродния двуокис и е нужен за синтезата на въглехидрати, протеини, мастни и нуклеинови киселини от тялото. Особено значим е за здравината на косата и ноктите, за добрия вид на кожата. Хиповитаминозата е рядко срещана, но може да се наблюдава при дълговременно лечение с антибиотици или продължителна консумация на сурови яйчни белтъци. Симптомите са обезцветяване на кожата, забавяне на растежа и нервно разстройство.
Витамин В5 (пантенол, калций-D- пантотенат): Все още не е съвсем ясна ролята му в метаболизма на протеините, въглехидратите и мазнините – над 150 реакции, но е установено, че влиза в структурата на коензимите NAD и NADP, които от своя страна са оксидоредуктази. Заедно с другите витамини от групата В, пантотеновата киселина е необходима за превръщането на храната в енергия, изграждането на еритроцитите, жлъчния сок и синтеза на мазнини, стероиди от надбъбречните жлези, антитела, ацетилхолин и други невротрансмитери. Пантотеновата киселина облекчава болките при рани от изгаряния, порязвания и одрасквания, понижава възпалението на кожата и ускорява процесите на заздравяване при наранявания.
Витамин Е - група /токофероли /: Токоферолите притежават антиокислително действие спрямо вътреклетъчните масти и предпазват клетките от действието на токсични вещества. Влияят върху функциите на размножаването. При дефицит в храната се наблюдават мускулна дистрофия, нарушения в образуване на сперматозоиди при мъжете, стерилност.
Фолиева киселина /витамин В9, Фолацин/: Витаминът е активен противоанемичен фактор . Фолацинът е коензим, нужен на тялото, за да изгражда мускулна маса и да образува хемоглобин , тъй като участва в синтезата на аминокиселината серин и на нуклеиновите киселини, в метаболизма на тирозина, аскорбиновата киселина (витамин С) и витамин В12.
Витамин РР /никотинова киселина, Никотинамид /: Биологичната роля на този витамин е свързана с обмяната на белтъците, с ендокринната регулация, с функциите на нервната, храносмилателната и сърдечно - съдовата система. При продължителен дефицит на витамин РР се развива болестта пелагра, която се изявява с дерматоза, възпалителни промени на лигавицата в устната кухина и на езика, деменция и храносмилателни разстройства.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19817113876343 Seconds