Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Снейл Еликсир
Снейл Еликсир
8.50 BGL
Купи

Тениска Explode (с бродерия)
Тениска Explode (с бродерия)
20.00 BGL
Купи

Creatine Ethyl Ester Malate
Creatine Ethyl Ester Malate
25.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
L-carnitine capsules
L-carnitine capsules
28.00 BGL
Купи
Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи
3 вида Л-карнитин
3 вида Л-карнитин
55.00 BGL
43.00 BGL
Спестявате: 12.00 BGL
Купи
Витамини - Explode Max Vital

 Explode Max Vital
КУПИ СЕГА

 Витамините са нискомолекулни органични съединения с различна химична природа, които се синтезират главно в растенията и частично в микроорганизми. Само някои от тях се синтезират в малки количества в човешкия организъм. Витамините имат важно значение за организма, тъй като са необходими за нормалното протичане на всички биологични процеси, за усвояването на другите хранителни вещества, за растежа, възстановяването на клетките и тъканите.

Витамините повишават имунобиологичната реактивност и устойчивостта на организма спрямо неблагоприятните фактори на околната среда. Те подпомагат кръвотворението и функциите на важни органи /черен дроб, жлези с вътрешна секреция/, необходими са и за правилно използване на въглехидрати, белтъци, мазнини, минерални соли. Когато липсват или не достигат витамини  в организма, различните хранителни вещества не се метаболизират правилно, нарушава се обмяната им; забавя се или се спира растежът, нарушава се дейността на имунната система.

Ако продължително време вносът на витамини с храната е недостатъчен, възникват хипо- или авитаминози. Тези състояния обикновено се наблюдават през зимата и пролетта. Причините са в липсата на разнообразни пресни плодове и зеленчуци и намаленото съдържание на витамини в хранителните продукти. Хиповитаминози могат да се развият и при нормално съдържание на витамини в хранителните продукти, но при повишена нужда от тях /бременност, кърмене, интензивен физически и умствен труд, активно спортуване, след инфекциозни и други заболявания/ или при лошо всмукване, усилено разграждане или ускорено излъчване на витамини от организма.

Витамините Max Vital на Explode са балансирани така, че да покриват дневните ви нужди. Те съдържат:
Витамин С /аскорбинова киселина/: Основната функция на витамин С е окислително - възстановителна. Витамин С оказва влияние върху обмяната на веществата. Свързан е с образуването на колаген в стените на кръвоносните съдове и поддържа нормалната пропускливост на съдовата стена. При дефицит се наблюдават кръвоизливи, а също така намалява устойчивостта на организма към инфекции и към някои токсини.
Витамин В1 /тиамин, аневрин/: Участва активно в обмяната на въглехидратите. Продължителната употреба на храна, бедна на витамин В1, води до нарушение в обмяната на въглехидратите, в организма се натрупват млечна и пирогроздена киселина, нарушават се функциите на нервната система. Хиповитаминоза В1 се проявява най-често с обща отпадналост, главоболие, безсъние, влошаване на паметта и вниманието, сърцебиене. Липсата на витамин В1 води до заболяването "бери-бери" /В1-авитаминоза/.
Витамин В2 /рибофлавин/: Този витамин участвува в окислително - възстановителните процеси на клетката. Необходим е за зрителната функция - подобрява адаптацията към нощно зрение и цветоусещането. Недостигът на витамин В2 води до нарушения в използуването на белтъчините и въглехидратите, забавяне на растежа, до дерматози, поражение на очите, дегенеративни изменения в нервната система.
Витамин В6 /пиридоксин/:  Витамин В6 изпълнява важни метаболитни функции като съставна част от някои ензими. Регулира холестероловата обмяна, участва в кръвотворението. Продължителен дефицит на витамин В6 води до нарушение в обмяната на белтъчините и аминокиселините, повишена възбудимост, чернодробно увреждане.
Витамин В12 /цианкобаламин, кобаламин/: Необходим е за поддържане на нормалното кръвообразуване, предпазва от анемия. При недоимък на витамин В12 се потиска синтеза на ДНК и се развива макроцитна анемия, известна като пернициозна (злокачествена) анемия. Названието на заболяването е от времето преди откриване на причината за него и на възможността за лечение с витамин В12. Витамин В12 не се синтезира нито от растенията, нито от животните.
Витамин Н /биотин,витамин B7/: Заедно с другите витамини от В - групата, витамин В7 съдейства за превръщането на храната в енергия, като пренася въглеродния двуокис и е нужен за синтезата на въглехидрати, протеини, мастни и нуклеинови киселини от тялото. Особено значим е за здравината на косата и ноктите, за добрия вид на кожата. Хиповитаминозата е рядко срещана, но може да се наблюдава при дълговременно лечение с антибиотици или продължителна консумация на сурови яйчни белтъци. Симптомите са обезцветяване на кожата, забавяне на растежа и нервно разстройство.
Витамин В5 (пантенол, калций-D- пантотенат): Все още не е съвсем ясна ролята му в метаболизма на протеините, въглехидратите и мазнините – над 150 реакции, но е установено, че влиза в структурата на коензимите NAD и NADP, които от своя страна са оксидоредуктази. Заедно с другите витамини от групата В, пантотеновата киселина е необходима за превръщането на храната в енергия, изграждането на еритроцитите, жлъчния сок и синтеза на мазнини, стероиди от надбъбречните жлези, антитела, ацетилхолин и други невротрансмитери. Пантотеновата киселина облекчава болките при рани от изгаряния, порязвания и одрасквания, понижава възпалението на кожата и ускорява процесите на заздравяване при наранявания.
Витамин Е - група /токофероли /: Токоферолите притежават антиокислително действие спрямо вътреклетъчните масти и предпазват клетките от действието на токсични вещества. Влияят върху функциите на размножаването. При дефицит в храната се наблюдават мускулна дистрофия, нарушения в образуване на сперматозоиди при мъжете, стерилност.
Фолиева киселина /витамин В9, Фолацин/: Витаминът е активен противоанемичен фактор . Фолацинът е коензим, нужен на тялото, за да изгражда мускулна маса и да образува хемоглобин , тъй като участва в синтезата на аминокиселината серин и на нуклеиновите киселини, в метаболизма на тирозина, аскорбиновата киселина (витамин С) и витамин В12.
Витамин РР /никотинова киселина, Никотинамид /: Биологичната роля на този витамин е свързана с обмяната на белтъците, с ендокринната регулация, с функциите на нервната, храносмилателната и сърдечно - съдовата система. При продължителен дефицит на витамин РР се развива болестта пелагра, която се изявява с дерматоза, възпалителни промени на лигавицата в устната кухина и на езика, деменция и храносмилателни разстройства.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.29904103279114 Seconds