Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Mass Gainer 5 kg
Explode Mass Gainer 5 kg
115.00 BGL
Купи

Taurine
Taurine
15.00 BGL
Купи

Ecdy-Steel
Ecdy-Steel
36.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Explode Whey Protein
Explode Whey Protein
29.00 BGL
Купи
Taurine
Taurine
15.00 BGL
Купи
Gold Matrix Gainer
Gold Matrix Gainer
38.00 BGL
Купи
Витамин А

Витамин А е намерен само в животинските организми, в зеленчуците се срещат неговите предшественици – каротените.

Както витамин А1 (ретинол), витаминна активност имат също и ретиноидите: ретинал, ретинова киселина, нейните естери и амиди. Витамин А2 е дехидроретинол, като е два пъти по-слабо активен от ретинола. Витамините А и каротените се окисляват лесно, но в отсъствие на кислород са относително стабилни спрямо основи, киселини и нагряване. Превръщането на каротените във витамин А в човешкия организъм става главно в черния дроб.

Каротените се срещат във всички пигментирани (оцветени) зеленчуци, а също в зелените растения, но само животинският организъм може да ги окисли до вит. А. Те се резорбират по-трудно от вит. А и една част се изхвърлят с изпражненията, а друга се депонира в мастната тъкан. Само 10-15% от приетите с храната каротени се превръщат във вит.А. От тях са известни четири изомера – алфа-, бета-, гама- и делта-каротенът, като само алфа-каротенът е оптичноактивен (D-форма). Бета-каротенът е типичният провитамин А. Активността на бета - : алфа - : гама- изомера на каротена е 4 : 2 : 1. Каротеноидите (производни на каротените) изграждат над 600 пигмента (растителни багрила), намерени в зелените, червените, оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци. Известни са 50 - 60 каротеноиди, имащи провитамин А активност, като например: ликопенът, лутеинът, зеакснатинът, фукоксантинът, виолаксантинът, капсаицинът и др.

Ретинолът не е токсичен, но ако капацитетът на черния дроб, където се депонира, бъде надхвърлен, концентрацията му в кръвта се повишава над нормалната и може да настъпи тъканно увреждане. Чернодробното депо от порядъка на 200-300 мкг/г тъкан задоволява едногодишната нужда на човек. Това депо бързо се изчерпва при инфекции, токсикози и хипертермия.

Приема се, че вит.А има директен ефект върху клетъчното делене и блокира атомния кислород като страничен продукт при много биореакции. Той стимулира растежа на всички видове клетки, като една от основните му физиологични роли е запазване целостта на епителната тъкан – недостигът му може да доведе до кератинизация на тъканта, която става чувствителна към инфекции. Ксерофталамията е кератинизация на тъканите на окото, довеждаща до нощна слепота. Витамин А е есенциален елемент в растежа, размножаването и зрението. Всички висши форми на живот се нуждаят от ретинол за размножаването си. Недостигът му или на провитамините по време на бременността се отразява неблагоприятно на родовото тегло и на устойчивостта на новороденото.

Витамин А играе роля в процеса на цветното гледане. Пигментът родопсин (зрителният пурпур) е открит в пръчковидните клетки на ретината. Съставът на зрителния пигмент е различен при различните животински видове.

Витамин А въздейства на имунната система и след прилагането му във високи дози в организма се изработват антитела. Високи дози от него се използват и за лечението на кожни заболявания, но тъй като лечебната доза често се доближава до токсичната, се използват някои по-безвредни аналози.

Често на опаковките на даден препарат е дадено количеството витамин А в I.U. (International Unit) - т.нар. международни единици. Те често объркват масовия потребител, но от фармацевтична и химична гледна точка те изразяват не само количествения характер, а самата активност в организма. Ето и тяхната зависимост:

1 I.U. (International Unit) = 0,3 мкг витамин А алкохол = 0,344 мкг витамин А ацетат = 0,55 мкг витамин А палмитат = 0,359 мкг витамин А пропионат = 1 USP (US Pharmacology) Unit (или 0,3 мг ретинол = 1 000 I.U. от витамин А)

1мкг ретинол = 1 мкг ретинолов еквивалент (РЕ) = 6 мкг всички транс-бета-каротени = 12 мкг от други провитамин А каротеноиди.

Дневно определените дози за мъже и жени над 15 години по Europa RDA (1990) е 800 мкг ретинол/ден, а по RDA 1989 (RDA = Recommended Dietary Allowances – US Food and Nutrition Board of 1989) е 800-1000 РЕ/ден. По БДС (1994) са 1000 РЕ/ден, но скоро, ако вече не са, трябва да ги приравнят с европейските.

За токсични дози (при деца) се смятат над 100 000 I.U. вит.А на ден, а при възрастни 500 000 – 1 000 000 I.U вит.А. Като водещи до хронични интоксикации са съответно: 12 000 – 60 000 I.U. вит.А дневно при деца и 50 000 – 100 000 I.U.вит.А дневно при възрастни. Хипервитаминоза може да се наблюдава при приема на споменатите дози и се изразява в: главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, диария, а при хронична хипервитаминози: нервно неспокойствие, безсъние, загуба на апетит, увеличение на черния дроб и слезката. Кожата около очите, носа и устата се зачервява, като понякога настъпват и кръвоизливи от конюнктивата и лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Приложението на вит.А в по-големи дози от RDA в бодиблдинга е основно в периода на натрупване на маса, тъй като стимулират клетъчния растеж и делене. Трябва да се внимава с дозирането му, и особено в комбинация с вит.Е и Вит.D3, защото се отлагат на много подкожни мазнини. През 80-те и 90-те години можеха да се видят в залите някои доста замазани билдери - почитатели на “Geritamin” - а и на рибеното масло. В периода за орелефяване те могат да се използват като протектор срещу кожни проблеми.

Богати на вит. А са: рибеното масло, черния дроб, свинската и говеждата мазнина, кравето масло, яйчният жълтък, хайверът, млякото, а на каротени: тиквите, морковите, доматите, червените пиперки, кайсиите, спанакът, зелето, броколите, салатата, копърът, магданозът, портокалите, мандарините и др. В доматите бета-каротенът е над 80% от общите каротени и каротеноиди.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.45177984237671 Seconds