Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Витамин В12 /цианкобаламин, кобаламин/

Витамин В12 е необходим за поддържане на нормалното кръвообразуване в човешкото тяло. Той предпазва от анемия. При недоимък на витамин В12 се потиска синтеза на ДНК и се развива макроцитна анемия, известна като пернициозна (злокачествена) анемия. Названието на заболяването е от времето преди откриване на причината за него и на възможността за лечение с витамин В12.

Тогава този вид анемия е била нелечима. Обикновено анемията се съчетава с нарушения в дейността на нервната система поради участието на производни на кобаламина в метаболизма на мастните киселини и миелинизацията на аксоните. Благодарение на участието му във формирането на миелиновите обвивки на нервните клетки, цианкоболоминът е необходим още за правилното функциониране на нервната система. При недостиг може да се развие преждевременна атеросклероза, мигрена, други видове главоболие, нервно напрежение, необосновани промени в  настроението – от прекомерна възбудимост до депресия, шизофрения.
Ролята на витамин В12 в процесите на метаболизма се определя от участието му (в състава на кобаламиновите ензими) в белтъчната, липидната и въглехидратната обмяна на веществата. Тъй като е източник на метилни групи, витамин В 12 в съчетание с фолиевата киселина и витамин В6 нормализира обмяната на метионин, предотвратява мастното прераждане на черния дроб, увеличава употребата на кислород при хипоксични състояния.
Витамин В12 засилва имунната защита на организма.
Витамин В12 не се синтезира нито от растенията, нито от животните, а само от някои видове бактерии, включително от нормалната бактериална флора в храносмилателната система на човека. Затова хората си набавят витамин В12 от храната, но само от тази, която е от животински произход: месо и черен дроб. Други хранителни източници на витамин В12 са сардините и морските храни като цяло. Естествени източници са още яйцата и млякото.
Резервите от витамин В12 в черния дроб на човека са достатъчни за нуждите му в течение на 5-6 години.

Добавки-промоция
Най - често срещана причина за хиповитаминоза на В12 е нарушена резорбция в храносмилателната система поради недостатъчна секреция на вътрешния фактор или поради намалена панкреатична секреция. Голяма част от хората на около 65 години страдат от недостиг на витамин В12, а това неизбежно се отразява на здравето им. Витамин В12 е един от най-важните витамини от В-групата за предотвратяване на стареенето. С възрастта количеството му в организма намалява и това води до болест, наречена атрофичен гастрит. Най-голям е рискът за възрастните хора, но абслютните вегетарианци, пиещите големи количества алкохол, серопозитивните или страдащите от определени заболявания като болестта на Крон, също имат недостиг на витамин В12. Липсата на витамин В12 се дължи на недостатъчен прием  с храната,  но и на факта, че той не се усвоява лесно от организма. Стомахът трябва да отделя киселина, за да обработва храната и да произвежда вещество, наречено присъщ фактор (intrinsic factor), което изпълнява значима роля за усвояването на витамин В12 от организма. След отделянето на В12 от храната, той се улавя от присъщия фактор, но може да бъде абсорбиран само в определена част на тънките черва, наречена илеум. Липсата на стомашна киселина или някои болести, увреждащи илеума, възпрепятстват усвояването на необходимото количество витамин B12 от храната.
Учени, изследващи качествата на някои видове водорасли, твърдят, че в Спирулината и АФА /Афанизоменон флос-акве /  има значително количество витамин В12.
И двата вида водорасли са източник на лесноусвоим витамин В12, но АФА е 7 пъти по-богата на витамин В12 в сравнение със Спирулина. 1 грам АФА осигурява средната дневна нужда от витамин В12. Спирулината е вторият най-концентриран неживотински по произход източник на В12 - 2,5 пъти по-богата е от същото количество черен дроб. Употребени съвместно, Спирулина и АФА осигуряват много повече от необходимото количество витамин В12.
Витамин В12 е единственият, който съдържа минерали. Синергист е с почти всички витамини от В - групата, както и с витамин А, Е, С. Предлага се под форма на таблетки и инжекции, като последните е редно да се използват само по лекарско предписание.

 


Много от трениращите фитнес и културизъм използват витамин B12, защото той увеличава силата и мускулната маса. Проблемът е, в твърдението, че оралната форма е неусвоима и трябва да се прилага само парентрално.  По тази причина  много атлети избягват орален прием на този витамин. Поставянето на витамин B12 под форма на инжекции е доста болезнено. Най - често използваната анаболна комбинация е витамин B12, витамин C, витамин Е. Приемат се всеки ден в следната дозировка:
3000 mcg  витамин B12, 1000 mg. витамин C и 1000 mg. витамин Е.
За да е максимален ефектът от употребата на B12, трябва допълнително да се приемат фолиева киселина и B комплекс.
За да се избегне парентралната употреба, е създаден  препаратa Maxibol (Coenzim B12)

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.25694298744202 Seconds