Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Витамин К
Витамин К е сборно наименование на група от мастноразтворими витамини, които са необходими за биосинтеза на някои от плазмените фактори на кръвосъсирването. Той подпомага дейността на гладката мускулатура на червата, матката и бронхите. Съществуват три форми на витамин К - Витамин К1 (известен още като phytomenadione), съдържащ се в някои зеленчуци, Витамин К2 (или menaquinone), който се продуцира от чревната флора, както и синтетичният Витамин К3 (menadione). Множество изследвания показват, че именно Витамин К1 се явява най-подходящата форма на витамина за преодоляване на явленията, свързани с евентуален дефицит. Нормално основният прием на витамините от група К се осигурява с храната (под формата на витамин К1), а известна част се продуцира от чревните бактерии. Дневната нужда от Витамин К1 при здрави хора е 1 микрограм/ кг телесна маса на ден.
Основната функция на този мастноразтворим витамин е продукцията на протромбин, който участва в кръвосъсирването и спомага за предотвратяването на вътрешни кръвоизливи.
Менадионът се използва и при по-силно менструално течение. Ако се наблюдава често кръвотечение от носа или кръвотечението при повърхностни рани и е твърде продължително, се прилага Витамин К.
За бодибилдърите, които приемат стероиди и претоварват черния си дроб, е полезно да приемат и Витамин К, който пази дроба и спомага за нормалното му функциониране. Менадионът има, макар и нищожна, роля при трансформацията на глюкоза в гликоген.
Вече е доказано, че този витамин усилва синтеза на албумина и ферментите на храносмилането - пепсин, трипсин, липаза, амилаза и др.
В последните години учените откриха, че в борбата с остеопорозата Витамин К играе важна роля. Той активира синтеза на белтъка остеобласт (клетки, отговарящи за формирането на костите) - остеокалцина, протеина S и Gla-протеина, структурна основа на всяка кост, около които кристализира калцият. Всяко снижаване нивото на Витамин К се отразява на плътността на костите. Доказано е, че при жени с остеопороза нивото на витамина е само 25% от нивото му при здрави хора. Тези данни обясняват проблем, за който медицината дълго време нямаше отговор - защо мастноразтворимият витамин се депонира в костите.
Витамин К е широко разпространен в природата, предимно в растителния свят. Най-богати на него са: зелето, броколито, спанака, тиквите и доматите; листата на копривата, царевичните кълнове, овчарската торбичка. В цвеклото, картофите, морковите, пшеницата, овеса, граха - той е малко (0.1 %)Интестиналната флора има свойствата да го произвежда, а тя бива стимулирана от киселото мляко и йогурта. Само една супена лъжица кисело мляко на ден гарантира нормалните стойности на витамина.
Врагове на Витамин К са термичната обработка на храните,
Аспиринът и радиацията.
В естествените си форми Витамин К не е токсичен, но свръхприем на синтетичния му вариант Менадион не е препоръчителен.
Дефицит на Витамин К може да настъпи при синдром на малабсорбция (нарушаване на усвояването) на мазнините, при лечение с широкоспектърни антибиотици, потискащи ендогенната продукция на витамин К от чревните бактерии. Други причини са провеждане на химиотерапия, лъчетерапия и рентгенови изследвания. При продължителен прием на Аспирин и други салицилати, при кръвоизливи вследствие на чернодробни заболявания също може да се стигне до дефицит на витамина. Подходящ е за жени с обилно менструално кървене, за профилактика на остеопороза в комбинация с продукти, които съдържат калциеви соли и/ или витамин D
  
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.26972889900208 Seconds