Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Reproduct Factors +
Reproduct Factors +
38.00 BGL
Купи

L-carnitine capsules
L-carnitine capsules
28.00 BGL
Купи

Young & Flexi
Young & Flexi
34.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Snail Soap
Snail Soap
1.80 BGL
Купи
Creatine Monohydrate Pure
Creatine Monohydrate Pure
11.00 BGL
Купи
Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи
Витамин С
Унгарският учен Алберт Сент Георги открива витамин С. Той пръв успява да го извлече от червените чушки и затова изключително откритие  получава Нобелова награда.
Витамин С се среща във вид на аскорбинова киселина, дехидроаскорбинови киселини (обратимо окислена форма) и аскорбиген (свързана форма).

В животните и растителните тъкани само част от аскорбиновата киселина се намира в свободно състояние, друга нейна част е трайно свързана с белтъците или нуклеиновите киселини и става достъпна за окисление само след отделянето й от последните. Тази форма на аскорбиновата киселина се нарича аскорбиген. Всички растения и по-голяма част от животните синтезират аскорбиновата киселина. Изключение правят  човекът, морските свинчета, маймуните.
За улеснение на читателите в статията ще използваме като синоними понятията витамин С и аскорбинова киселина.
Постъпила в организма на човека с храната, аскорбиновата киселина се просмуква основно в тънките черва. В организма на здравия човек общото количество аскорбинова киселина е от 3 до 6 г. Максималното й количество се намира в кръвта 4 часа след приемането й.  

Aскорбиновата киселина участва  в хидроксилирането на пролина в оксипролин при превръщането на проколагена в основен белтък на съединителната тъкан колаген.  Необходима е също за нормалния метаболизъм на тирозина, свързана е и с въглеродния обмен. Нейният дефицит нарушава нормалното усвояване на глюкозата. Витамин С предпазва от развитието на склероза, способства за окислението и извеждането на холестерина от организма. Високото съдържание на аскорбинова киселина в някои органи с вътрешна секреция (надбъбречни жлези, хипофиза, полови жлези) свидетелства за важната й роля в обмяната на хормоните.

Аскорбиновата киселина оказва защитно действие също така на пантотеновата и никотиновата киселини, съдейства за ферментното превръщане на фолиевата киселина в нейните активни форми. Метаболизмът на аскорбиновата киселина е свързан с обмяната на другите витамини. Витамин С играе важна роля за обмяната на витамин Е в организма, като подпомага  възстановяването на молекулите на токоферола, поддаващи се на окисление при взаимодействието им с активни свободнорадикални форми на кислорода. Аскорбиновата киселина оказва също защитно влияние върху редица минерални вещества, например, за усвояването на калция и желязото. Доказан е синергизъм на действие на витамините С и В1.


Линус Паулинг (известен биохимик, удостоен с Нобелова награда), доказва, че витамин C предпазва от много болестни състояния, като се започне от обикновена настинка и се стигне до рак. Очевидно е, че аскорбиновата киселина играе фундаментална биохимична и физиологична роля, съдействайки за нормалното развитие на съединителната тъкан, за протичане на процесите на регенерация и заздравяване, повишаване устойчивостта на организма към различни видове стрес. Витамин С може да помогне в неутрализирането на нитритите (потенциално ракообразуващи консерванти в храните) и нитратите.

Хиповитаминоза / недостиг/ на витамин С се развива у човека при непълно включване на витамин С в храненето, при повишена потребност на организма от него, при нарушение на процесите на всмукване или усвояване му. Съдържанието на аскорбиновата киселина в левкоцитите достига нулеви стойности за около 4 месеца след изключването й от храненето, когато се появяват първите клинични признаци на хиповитаминоза или авитаминоза /липса/ , но човек все пак приема витамин С с храната и затова този процес може да продължи с години, без да се появят ясни клинични симптоми. Един от най-ранните симптоми на дефицит на витамин С са точковидните кръвоизливи на кожата (петехи), обусловени от понижаване на резистентността на капилярите. По-късно недостигът на витамин С се характеризира с неспецифични симптоми, преимуществено от страна на нервната система и слабост. При развитие на авитаминоза се забелязват болки в краката, петнисто оцветяване на кожата, кръвоизливи в космените фоликули и на ниските краища в областта на колената, кръвонасядане в областите на коленните стави, на задните части на бедрата. Тъй като има понижаване на имунитета на организма, съществува повишена предразположеност към инфекции. Заздравяването на рани и костни счупвания е затруднено. Много отдавна е известно, че недостигът на витамин C предизвиква скорбут.
Има защитници на твърдението, че витамин С не може да развива хипервитаминоза, но все повече се доказва мнението за съществуването на такава.


При хипервитаминоза на витамин С се наблюдава безпокойство, главоболие, безсъние, повишаване на артериалното налягане, захар в урината, повишаване на кръвната захар, повишено отделяне на калций. Повишеното ниво на витамин С води до недостиг на мед в организма.

В съвременните продукти, които съдържат витамин C, често има и флавоноиди. Те не са витамини в точния смисъл на думата, но понякога се назовават витамин P. Тъй като те подпомагат абсорбцията на витамин C , неговият ефект е по-мощен, когато се съчетаят.
Днес има продукти със забавено освобождаване (Delayed reiease) на витамин С, които осигуряват продължителна абсорбция, а това е важно, защото трябва да се поддържат високи нива на витамин С в кръвта.

Кога трябва да се приема допълнително витамин С
1. При тютюнопушене, защото с всяка изпушена цигара се губи от 10 до 30 мг витамин  С .
2. При положение, че сте във физически или емоционален стрес.  
3. Ако спортувате активно, защото понасяте по-големи натоварвания, следователно е повишена потребността ви  от  витамин С. Особено важно е това при силови спортове като културизъм, фитнес, вдигане на щанги; при бокс; различни видове бягане и др.
4. Ако обичате добре препечено, много добре сварено, претопляте готова храна – губите термично неустойчивия витамин С.
5. Ако се храните с консерви от различно естество.
6. Ако консумирате често или в големи дози алкохол, губите много от витамините в организма, включително витамин С.
7. При  постоянна или честа употреба на Аспирин.
8. При употреба на противозачатъчни.
9. При бременност.
10. Ако вземате Жен - шен, е желателно между неговия прием и този на витамин С да има поне 3 часа промеждутък.
 Вече казахме, че витамин С съществува в много от храните, затова в таблицата посочваме само някои, в които количеството му е по- значително.

Продукт /100 гр./

Витамин C /мг./ 

Шипки

1500

Френско грозде

300  

Чушки червени

250  

Чушки зелени

150

Копър, лапад

150

Магданоз

150

 Киви

90 

Броколи

90  

Ягоди

70-110

Лимони

40-55 

Коприва

70

 Портокали

40-60

Зелен грах

25 

 Зеле

10-50 

Репички

25 

Лешници

20

Пъпеши

20

 Ябълки

7-30

 Тиква

10 -110 

 Салата

30

Черен дроб

20-40

 Домати

20-40

Мандарини

30

Малини

30

Боровинки

15

Моркови

5

Краставици

5

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20863008499146 Seconds