Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Мъжки потник Explode
Мъжки потник Explode
15.00 BGL
Купи

Къси панталони Explode
Къси панталони Explode
32.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Creatine Ethyl Ester Malate
Creatine Ethyl Ester Malate
25.00 BGL
Купи
Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи
Rhodosorb-FARER 100 gr.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
3.60 BGL
Купи
Витамин B6 (пиродоксин)
 

Познати са 36 съединения (повечето пиридинови производни), притежаващи вит.В6 активност. От тях най-добре проучени са пиродоксинът, пиродоксалът и пиродоксаминът. Биологично активни са фосфорните им производни (естери), които се образуват в черния дроб и отчасти в стената на тънкото черво. Основните му депа в организма са черният дроб, мозъка, бъбреците и  сърдечният мускул, като в черния дроб количеството е най-голямо, защото се натрупва в свързана с белтъци форма. Общото  съдържание вит. В6 в организма е 30-150мг., а в кръвната плазма 1-8мкг/100мл..

Пиродоксинът представлява безцветни кристали с горчив вкус, лесно разтворими във вода и спирт, а по-трудно в органични разтворители.  Устойчив е на високи температури, в по-голяма степен от пиродоксала и пиродидоксамина и дори в силно кисела и силно алкална среда не губи витаминната си активност. На светлина особено в   неутрална среда бързо се разрушава – най-силно от ултравиолетовите лъчи, а при топлинна обработка се губи от 1/4 до 1/3.

Фосфорните естери на трите активни форми на вит. В6 се явяват коензими и са изключително важни за процесите на трансаминиране – пренос на аминни групи от аминокиселините (в синтеза и в разграждането им). Това е много важно звено в обмяната, защото осъществява връзката между белтъци, мазнини и въглехидрати. Под формата на пиродоксал-5-фосфат участва в декарбоксилирането (отцепването на карбоксилната група) от аминокиселините, водещо до превръщането на аминокиселините в глюкоза. Друг важен негов ефект е, че стимулира отлагането на глюкозата като гликоген в организма. Свързва се и със стероидни рецептори и може да  бъде използван в комплексната терапия при рак на гърдата и простата. Установено е, че приемът му от възрастни хора в дози над 4,6 мг може да намали с 67% риска от сърдечни заболявания.


Участва в образуването на редица биогенни амини като адреналина, норадреналина, допамина, хистамина, серотонина, гама-аминомаслената киселина и др. Също участва и в процесите на десулфуриране и излъчването на сяросъдържащите аминокиселини метионин, цистеин и таурин с урината, в процесите на кръвотворенето (синтез на хема и изобщо на порфините) и на обмяната на колагена. Необходим е за синтезата на никотиновата киселина и въобще е пряко свързан с обмяната на вит.РР – образуването на последния от триптофан, като липсата на вит.В6 в организма напомня същите симптоми на авитаминоза вит.РР.

За трениращите освен влиянието му в белтъчната обмяна е важно и това върху мастната. Пряко е свързан с обмяната (синтезата) на ненаситените мастни киселини, активира превръщането на белтъци в мазнини и разграждането на висшите масти в по-нисши. Превръща линоленовата в арахидонова киселина и има липотропно действие. При затлъстяване е намерено понижение на количеството му в плазмата и тъканите. Затова често при диети за отслабване той се предписва в по-високи дози – 50-100мг дневно за 2-4 седмици. Често е в комбинация с витамините РР и В2, както и с високи дози (0,5 - 2,0 гр.) вит. С и можем да го видим в много от “Fat Burners”. Ефектът му в тази насока е свързан с обмяната на катехоламините (адреналин, норадреналин, допамин), играещи роля върху мастната мобилизация (липолиза) и осъществяващи известно диуретично действие. Наблюдавано е, че при прием над 40 мг дневно рискът от образуване на камъни в бъбреците под формата на оксалати е увеличен с 2/3 спрямо консумиращи по 3 мг или по-малко дневно. Приемът му е задължителен при консумацията на много белтъчини, като за всеки грам протеин се препоръчват приема на  около 0,02 мг вит. В6 . Той може да намали антипаркинсоновия ефект на L-DOPA и затова част от спортистите го избягват като суплемент непосредствено преди лягане.

Жените, използващи контрацептивни средства, го пият за премахване на депресията (в дози от 100-150мг), както и преди цикъла за нормализиране на нервната дейност при т.нар. предменструален синдром (100мг). Тук е използвано влиянието му върху серотонина и адреналина. При много високи дози (над 500 -1000 мг дневно) са наблюдавани световъртеж ,а в някои случаи и гърчове. Медицинската практика не препоръчва за възрастни приема на дози по-високи от 100 мг дневно.

При нормални условия чревната синтеза на вит.В6 е достатъчна, за да задоволи нуждите на организма. Недостигът му води до увреждане на нервната система, лигавиците и кръвта. Появяват се безапетитие, гадене, повръщане, конюнктивит, възпаления,  себореен дерматит, анемия, раздразнителност, отпадналост (мускулна слабост и атрофия),  сънливост, психични нарушения, полиневрити (изтръпване на крайниците), конвулсии, смущения в сърдечната дейност (атеросклеротични изменения на коронарните съдове), мастна инфилтрация на черния дроб и др. Авитаминоза вит. В6 може да бъде породена от наследствени ензимни дефекти и хронически заболявания на стомашно-чревния тракт, прием на широкоспектърни антибиотици и сулфонамиди, орални контрацептиви  или на антагонисти (различни токсични вещества). Известни негови антагонисти са : 4-дезоксипиродоксини, хидразони, токсопиримидинетерфосфат, дезоксипиродоксин, хидразини, циклозерин, тиоламини и др.

Витамин B6 се съдържа в най-големи количества в дрождите, зърнените храни, бирената мая, черния дроб, месото и в яйчния жълтък, бобовите храни (соята, грахът, фасулът) и в по-малка степен в оризът, картофите, червените чушки, рибата и др.

Дневната доза по БДС е :


Кърмачета
до 3 мес.0,2мг
 до 6 мес.0,3мг
 до 1 год.0,5мг.
Деца и юноши:1-3 год.0,8мг
 3-6 год.1,0мг
 6-10 год.1,2мг
 мъже 10-14 год.1,6мг
 жени 10-14 год.1,3мг
 мъже 14-18 год.1,8мг
 жени 14-18 год.1,4мг

Деца и юноши10-14 год.14-18 год.
Мъже1,6мг1,8мг
Жени1,3мг1,4мг
     
Възрастни18-30 год.30-60 год.60-75 год.над 75 год.
Мъже1,6мг1,6мг1,4мг1,4мг
Жени1,4мг1,4мг1,2мг1,2мг
     
Бременни1-во тримесечие2-3-то тримесечие
 1,8мг2,0мг
     
Кърмачки:1-2-ро тримесечие3-то тримесечие
 1,9мг1,8мг

Пиродоксинът има леко алкална реакция, затова във витаминните форми той най-често е под формата на хидрохлоридна сол.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16378092765808 Seconds