Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Витамин B6 (пиродоксин)
 

Познати са 36 съединения (повечето пиридинови производни), притежаващи вит.В6 активност. От тях най-добре проучени са пиродоксинът, пиродоксалът и пиродоксаминът. Биологично активни са фосфорните им производни (естери), които се образуват в черния дроб и отчасти в стената на тънкото черво. Основните му депа в организма са черният дроб, мозъка, бъбреците и  сърдечният мускул, като в черния дроб количеството е най-голямо, защото се натрупва в свързана с белтъци форма. Общото  съдържание вит. В6 в организма е 30-150мг., а в кръвната плазма 1-8мкг/100мл..

Пиродоксинът представлява безцветни кристали с горчив вкус, лесно разтворими във вода и спирт, а по-трудно в органични разтворители.  Устойчив е на високи температури, в по-голяма степен от пиродоксала и пиродидоксамина и дори в силно кисела и силно алкална среда не губи витаминната си активност. На светлина особено в   неутрална среда бързо се разрушава – най-силно от ултравиолетовите лъчи, а при топлинна обработка се губи от 1/4 до 1/3.

Фосфорните естери на трите активни форми на вит. В6 се явяват коензими и са изключително важни за процесите на трансаминиране – пренос на аминни групи от аминокиселините (в синтеза и в разграждането им). Това е много важно звено в обмяната, защото осъществява връзката между белтъци, мазнини и въглехидрати. Под формата на пиродоксал-5-фосфат участва в декарбоксилирането (отцепването на карбоксилната група) от аминокиселините, водещо до превръщането на аминокиселините в глюкоза. Друг важен негов ефект е, че стимулира отлагането на глюкозата като гликоген в организма. Свързва се и със стероидни рецептори и може да  бъде използван в комплексната терапия при рак на гърдата и простата. Установено е, че приемът му от възрастни хора в дози над 4,6 мг може да намали с 67% риска от сърдечни заболявания.


Участва в образуването на редица биогенни амини като адреналина, норадреналина, допамина, хистамина, серотонина, гама-аминомаслената киселина и др. Също участва и в процесите на десулфуриране и излъчването на сяросъдържащите аминокиселини метионин, цистеин и таурин с урината, в процесите на кръвотворенето (синтез на хема и изобщо на порфините) и на обмяната на колагена. Необходим е за синтезата на никотиновата киселина и въобще е пряко свързан с обмяната на вит.РР – образуването на последния от триптофан, като липсата на вит.В6 в организма напомня същите симптоми на авитаминоза вит.РР.

За трениращите освен влиянието му в белтъчната обмяна е важно и това върху мастната. Пряко е свързан с обмяната (синтезата) на ненаситените мастни киселини, активира превръщането на белтъци в мазнини и разграждането на висшите масти в по-нисши. Превръща линоленовата в арахидонова киселина и има липотропно действие. При затлъстяване е намерено понижение на количеството му в плазмата и тъканите. Затова често при диети за отслабване той се предписва в по-високи дози – 50-100мг дневно за 2-4 седмици. Често е в комбинация с витамините РР и В2, както и с високи дози (0,5 - 2,0 гр.) вит. С и можем да го видим в много от “Fat Burners”. Ефектът му в тази насока е свързан с обмяната на катехоламините (адреналин, норадреналин, допамин), играещи роля върху мастната мобилизация (липолиза) и осъществяващи известно диуретично действие. Наблюдавано е, че при прием над 40 мг дневно рискът от образуване на камъни в бъбреците под формата на оксалати е увеличен с 2/3 спрямо консумиращи по 3 мг или по-малко дневно. Приемът му е задължителен при консумацията на много белтъчини, като за всеки грам протеин се препоръчват приема на  около 0,02 мг вит. В6 . Той може да намали антипаркинсоновия ефект на L-DOPA и затова част от спортистите го избягват като суплемент непосредствено преди лягане.

Жените, използващи контрацептивни средства, го пият за премахване на депресията (в дози от 100-150мг), както и преди цикъла за нормализиране на нервната дейност при т.нар. предменструален синдром (100мг). Тук е използвано влиянието му върху серотонина и адреналина. При много високи дози (над 500 -1000 мг дневно) са наблюдавани световъртеж ,а в някои случаи и гърчове. Медицинската практика не препоръчва за възрастни приема на дози по-високи от 100 мг дневно.

При нормални условия чревната синтеза на вит.В6 е достатъчна, за да задоволи нуждите на организма. Недостигът му води до увреждане на нервната система, лигавиците и кръвта. Появяват се безапетитие, гадене, повръщане, конюнктивит, възпаления,  себореен дерматит, анемия, раздразнителност, отпадналост (мускулна слабост и атрофия),  сънливост, психични нарушения, полиневрити (изтръпване на крайниците), конвулсии, смущения в сърдечната дейност (атеросклеротични изменения на коронарните съдове), мастна инфилтрация на черния дроб и др. Авитаминоза вит. В6 може да бъде породена от наследствени ензимни дефекти и хронически заболявания на стомашно-чревния тракт, прием на широкоспектърни антибиотици и сулфонамиди, орални контрацептиви  или на антагонисти (различни токсични вещества). Известни негови антагонисти са : 4-дезоксипиродоксини, хидразони, токсопиримидинетерфосфат, дезоксипиродоксин, хидразини, циклозерин, тиоламини и др.

Витамин B6 се съдържа в най-големи количества в дрождите, зърнените храни, бирената мая, черния дроб, месото и в яйчния жълтък, бобовите храни (соята, грахът, фасулът) и в по-малка степен в оризът, картофите, червените чушки, рибата и др.

Дневната доза по БДС е :


Кърмачета
до 3 мес.0,2мг
 до 6 мес.0,3мг
 до 1 год.0,5мг.
Деца и юноши:1-3 год.0,8мг
 3-6 год.1,0мг
 6-10 год.1,2мг
 мъже 10-14 год.1,6мг
 жени 10-14 год.1,3мг
 мъже 14-18 год.1,8мг
 жени 14-18 год.1,4мг

Деца и юноши10-14 год.14-18 год.
Мъже1,6мг1,8мг
Жени1,3мг1,4мг
     
Възрастни18-30 год.30-60 год.60-75 год.над 75 год.
Мъже1,6мг1,6мг1,4мг1,4мг
Жени1,4мг1,4мг1,2мг1,2мг
     
Бременни1-во тримесечие2-3-то тримесечие
 1,8мг2,0мг
     
Кърмачки:1-2-ро тримесечие3-то тримесечие
 1,9мг1,8мг

Пиродоксинът има леко алкална реакция, затова във витаминните форми той най-често е под формата на хидрохлоридна сол.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17818093299866 Seconds