Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
6 Pro
6 Pro
112.00 BGL
Купи

Боралин Slim
Боралин Slim
29.70 BGL
Купи

Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Неопренов суичър Explode
Неопренов суичър Explode
39.00 BGL
12.00 BGL
Спестявате: 27.00 BGL
Купи
BCAA Amino Powder
BCAA Amino Powder
19.00 BGL
Купи
Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи
Витамин D
Витамин D, e антирахитичен фактор, за първи път е бил изолиран от дрожди при облъчване с ултравиолетова светлина на ергостерол. Получената смес от стерини била наречена Витамин D1. Днес е известно съединението калциферол, получено при облъчване с UV светлина на ергостерол. Това съединение определя като Витамин D2. От намиращия се в кожата на бозайниците 7-дехидрохолестерол, под въздействие на UV облъчване, може се получи холекалциферол, чието наименование е Витамин D3. По този начин в кожата на човека под въздействие на слънчевото облъчване може да се получи Витамин D3.

Витамин D има важни функции  за превенцията и укрепването на имунната и сърдечно-съдовата система. Напоследък има доказателства, че той играе роля и за предотвратяването на различни видове рак, особено рак на гърдата и храносмилателната система. Витамин D се прилага при диабет, предменструален синдром, артрит и затлъстяване.
Разликата между холекалциферола и калциферола е, че при калциферола между 22- рия и 23- тия С атом има двойна връзка. Дневната доза на Витамин D3 или D2 е 400 IU, което е равно на 10 микрограма. От храните, които човек консумира, Витамин D може да се намери в рибеното масло и в жълтъка на яйцето. От тези храни витаминът навлиза в хиломикроните и се транспортира чрез тях. Витамин D3 улеснява резорбцията на Са2+ в тънкото черво. както и мобилизацията на Са2+ йони от костите. Витамин D3 се пренася до черния дроб, където под въздействие на специфични митохондриални ензими се превръща в 25- хидроксикалциферол.


В последващата реакция 25- хидроксикалциферола се хидролизира допълнително и се превръща в 1,25-дихидроксикалциферол, който допълнително засилва резорбцията на Са2+ в тънкото черво. Остеобластите - клетки, изграждащи костите, имат рецептори за 1,25- дихидроксикалциферола. Витамин D1 най- общо поддържа минерализацията на костите по отношение на калция и фосфора.
Високите дози от Витамин D2 (D3) могат да имат опасен ефект както за децата, така и за възрастните, като високите дози у възрастни хора могат да доведат до деминерализация на костите.
Състоянието се нарича остеомалация, свързва се с ускорена костна загуба, болки и намалена мускулна сила и увеличава риска от остеопороза и падания, т.е. от фрактури.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.25715804100037 Seconds