Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Гейнер
Много често начинаещи трениращи се допитват до по-опитни свои колеги по повод приемането на хранителни добавки. Такъв е случаят и с проблема да се приемат ли гейнери или не, когато целта е качване на мускулна маса. По-опитните много често съветват да се взема само чист протеин , като основното им твърдение е, че от гейнерите спортистите се омазняват, докато от чистия протеин се качва чиста мускулна маса.
Гейнер (от английското Gain - увеличение, прираст) е название за специализирани продукти, чиято главна задача е да осигурят на спортиста допълнителна храна, състояща се от един или многокомпонентни белтъци, въглехидрати и мазнини.
Неправилното отношение по проблема за приема на гейнери идва от неразбирането на ролята, която играят въглехидратите. Някои им отреждат второстепенна роля в процеса на следтренировъчната хипертрофия на мускулите и при това твърдят, че те създават опасност от омазняване.
Да видим дали това е така.
Трябва да е ясно, че не бива да се дава приоритет или да се подценява нито един от макронутриентите - белтъчини, въглехидрати , мазнини. Всеки от тях е еднакво важен за организма. Съотношенията между тях са отдавна известни и е желателно да се съхраняват неизменяеми както в периода на натрупване на мускулна маса, така и в периода на изчистване на тъканите от мазнини , изключение представлява предсъревнователния период, но това е друг проблем и е по-скоро изключение от правилото.
Запомнете че, увеличението на мастната тъкан във вашето тяло произтича не от приема на конкретни нутриенти, а в резултат на сумарно превишаване на калорийността на вашето хранене. В мазнини  прекрасно могат да се превърнат и излишните белтъчини.


Всеки знае, че на въглехидратите е отредена роля на  източник на енергия за жизнената деятелност на организма. Именно в това е и тяхната незаменимост в храненето. Например 50-60% от цялата потребност от енергия се  удовлетворява за сметка на въглехидратите. Но с това роля им не се изчерпва. Те участват в пластическите процеси, във физиологическата деятелност на различните системи в човешкия организъм, особено в дейността на централната нервна система, като източник на енергия за нервната тъкан. От тях зависи работата на някои важни жлези в човешкия организъм. Заедно с белтъчините образуват някои хормони, ферменти и секрети, имащи важно биологично значение.
Да разгледаме  динамиката на  биохимическите процеси на  възстановяване след мускулна дейност. В този период се осъществява преход на метаболизма от катаболни процеси към процеси с анаболен характер, съдействащи за възстановяването на разрушените клетъчни структури; възстановява се енергийният баланс; възобновява се нарушения ендокринен баланс и водно-електролитното равновесие в организма. Възстановяването на гликогена става за много часове, даже дни. По мнението на спортните физиолози ограничението в приема на въглехидрати в периода на почивка след извършена мускулна работа се отразява отрицателно на темпа и абсолютното попълване на въглехидратните ресурси на организма.
При това е известно каква голяма роля играе в енергетиката на мускулната дейност по време на тренировки гликолитичния механизъм ресинтеза на АТФ. Именно гликолизата се  явява основният  път за енергия в упражненията с  максимална мощност, именно от това зависи да проведем поредната тренировка с такъв обем и с такова ниво на интензивност, които да задействат адаптационните механизми, в това число  и синтеза на белтъчните структури.
В края на краищата запасите от гликоген в мускулите съставляват до 5 % от техния обем (а по данни на някои специалисти, даже повече).
Надяваме се, че всеки вече разбира колко важна е ролята на въглехидратите.
Истината е, че изборът на гейнер трябва да е грамотен, а не дали трябва да се приема тази хранителна добавка. Необходимо е много внимателно да анализирате своето хранително меню и да  прецените с какъв гейнер да го допълните. Трябва да отчитате естествено и скоростта на своя метаболизъм. Естествено при избора на гейнер ще проявите и своя личен вкус. И още нещо, приемайте съвети от по-опитните, но това не означава, че трябва сляпо да ги изпълнявате. Помнете, че всеки организъм е абсолютно индивидуален, трябва да познавате своя.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.43913507461548 Seconds