Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Глицерол, глицерин
Глицеринът /от гр. glyks, - сладък/ е продукт, който се съдържа в различни храни и лекарствени средства. Глицеринът е вещество, присъщо на човешкия организъм, получава се при обмяната на триглицерида. Намира се във всички клетки и на практика не е токсичен. Глицеринът има химическата структура на  трихидрокси алкохол, а калоричната му стойност е 4.2 калории на грам. Глицеринът  действа като въглехидрат от гледна точка на обмяната на веществата. Няколко негови основни свойства обаче го различават от общоприетите източници на въглехидрати.
Според много от учените той може да помогне в решаването на един важен за всеки спортист проблем, а именно обезводняването.
При всеки човек загубата на течности е предпоставка за много неприятни последици, но при спортистите този въпрос е от още по-голяма важност, поради повишеното отделяне на влага при големи физически натоварвания. Плюс жаждата като резултат от обезводняването, трябва да се има предвид друг и проблем - заедно с течностите от организма се отделят и значително количество електролити. Това означава, че може да се стигне до нарушаване на бъбречните функции и увеличаване на стреса върху сърцето, повишено кръвно налягане, ускорен пулс, невъзможност тялото да се охлажда добре. От всичко това следват бърза уморяемост, вялост, световъртеж, неспособност за концентрация, крампи, гадене, не е изключен и сърдечен удар.Всеки е наясно, че водата е най-доброто средство да се възстанови баланса на течности в организма. Поемането на въглехидрати под формата на спортни напитки може да компенсира или поне да намали  дефицита на електролити. Мястото на глицерина е изключително важно в този процес, заради способността му на овлажнителен агент.

Добавки и суплементи


Още едно от важните за билдерите неща е, че действието на глицерина води и до спестяване на протеин. Той има характера на липид и въглехидрат, тоест може да се получи при обмяната на глюкозата и отново да се трансформира в глюкоза. Има способност се превърне в пируват и да се ползва за топлинна или за мускулна. Но глицеринът не се отлага като глюкоза в черния дроб и мускулния гликоген толкова лесно, както това става при глюкозата. Трябва да се знае, че ако човек гладува трансформацията на глицерол в глюкоза се ускорява. Потенциално е възможно да се натрупа и превърне в кръвна глюкоза , но това е не толкова лесно, както при вкарването на самата глюкоза. На практика глицеринът не повишава нивото на кръвната захар сравнен със същата доза глюкоза, приета орално. Изводът е, че глицеринът подтиска отделянето на инсулин от задстомашната жлеза и има съхраняващ ефект върху протеина, като способства за намаляване на екскретирането на азот, също така съдейства да не се складират мазнини. Тъй като глицеринът има важна роля за регулирането на инсулина, следователно способства и за мускулната хипертрофия, защото навременното отделяне на инсулин може да повиши натрупването на мускулна маса. Известно е, че инсулинът се произвежда в панкреаса. След хранене отделянето на инсулин е повишено, за да могат тъканите да поемат, натрупат и след това оползотворят кръвната захар и да се синтезират и натрупат мазнините. Инсулинът въздейства и върху синтеза на протеин. Скоростта, с която аминокиселините навлизат в клетката, също зависи от него. Чрез действието на така наречената “натриева помпа” в клетката се вкарва инсулин , а той ускорява нейното действие и така повишава навлизането на аминокиселини. Инсулинът участва и в засилването на възпроизводството на мускулните клетки.
Казахме, че глицеринът  се съдържа в много хранителни продукти, включително и в протеинови блокчета и добавки. Много трениращи го приемат, макар че не винаги прочитат етикетите на добавките. Някои от тях приемат глицерин допълнително.
При спортове, които изискват голяма издръжливост, глицеринът е също много полезен. По тази причина във водата си колоездачи, маратонци и др. добавят глицерол, които подпомага и постиженията им като цяло.
Глицеринът е по-ефективен преди физическо натоварване, тъй като предпазва от ускоряване на пулса при интензивно физическо натоварване и съдейства за увеличаване обема на сърдечния ритъм. Той подпомага  организма и да запази нормална телесната температура.
Приема му след тренировка е по-значителен по отношение рехидратацията при възстановителните процеси.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.42021894454956 Seconds