Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Rhodosorb-h Capsules
Rhodosorb-h Capsules
49.60 BGL
Купи

6 Pro
6 Pro
112.00 BGL
Купи

Мъжки потник Explode
Мъжки потник Explode
15.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Снейл Еликсир
Снейл Еликсир
8.50 BGL
Купи
Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи
Taurine
Taurine
15.00 BGL
Купи
Глутамин
 

Глутаминът е майката на всички аминокиселини".
В човешкото тяло глутамин се складира в мускулите - 60 % от свободните аминокиселини в мускулната клетка са под формата на глутамин. Той може да се синтезира и от аминокиселините валин и изолевцин, както и от глутамичната киселина. Първите две са с разклонена верига и са особено важни за мускулния растеж . Тежките тренировки изискват много глутамин, който организмът сам не може да си произведе от посочените по-горе аминокиселини. Науката категорично показа, че глутаминът предпазва от загуба на мускулна тъкан заради тренировъчните натоварвания, стреса, заболявания и т.н.

Той има силен антикатаболен ефект, понижава нивото на кортизола и изпълнява важна роля в поддържането на положителния азотен баланс, поддържа функциите на имунната система, черния дроб, панкреаса и др. органи. Глутаминът е основен азотен преносител и също така транспортира амоняка от една зона (мозъка, черния дроб) до друга. Голяма част от него се използва за производството в организма на един от най-важните антиоксиданти - глутатион, произвеждащ се от глутамин, цистеин и глицин.


 

Глутаминът има значима роля в синтеза и зареждането на депата с гликоген. Едно от най-важните му за билдерите действия е, че повишава нивото на хормона на растежа. Само 2 гр. от него, приети орално, повишават отделянето на хормона на растежа . Изследванията на учените доказват, че глутаминът увеличава усвояването на аминокиселините с разклонена верига (BCAA). На това се дължи мускулноизграждащият (анаболен) и мускулнопредпазващият ефект. Глутаминът е продукт за сила и маса, релеф и възстановяване. Освен това той спомага за задържането на водата вътре в мускулната клетка и така я прави обемна и свежа. Сигурно си спомняте, че и креатинът има такова въздействие, нали?

Когато глутаминовото ниво в мускулите се понижи, обемът на мускулните клетки също намалява - това е показател за ускорен катаболизъм и предвещава опасност. Възниква важният въпрос как да се поддържа нужното ниво в мускулите?

На първо място с прием на глутамин отвън. Ако зареждаме храносмилателния тракт и имунната система с необходимата доза глутамин, няма да се налага да посягаме на запасите му в мускулните клетки, което значи, че те ще поддържат клетъчните обеми и белтъчния метаболизъм. На базата на научни изследвания Антъни Алмада доказва, че поддържането на високо ниво глутамин е най-необходимо след интензивна тренировка и вечер преди лягане. На тази база през 1993 г. е разработен продуктът „GPS" (Glutamine preservation system) - на практика това е първият суплемент, стабилизиращ клетъчния обем на мускулите, появил се на пазара.
Учените са положили много усилия, за да открият начини за предпазване на нивата на глутамина в мускулната клетка. Глутаминнопредпазващата формула на Алмада по същество не съдържа само глутамин, но и негови прекурсори (съставки, спомагащи за синтеза на глутамина в тялото). В редица случаи тежката тренировка отслабва имунната система и това увеличава необходимостта от глутамин. За да се запазят нивата му, се приемат продукти,
стимулиращи имунната система. Пряко действие върху нея имат и аминокиселините глицин, аланин и инозитол. Науката доказва, че глицинът (l-glycine) в комбинация с глутамина има по-голям ефект върху растежа на мускулната клетка, отколкото глутаминът, приет самостоятелно.


Добавки-промоция

При големи промеждутъци от време, напр. когато спите, както и след хранене, глутаминът от мускулите се включва в поддържането на нивото на кръвната захар. Аланинът може да помогне за поддържане на глутаминовата концентрация в мускулните клетки чрез конверсията до гликоза в периоди на намален калориен прием (напр. при диети) или голям интервал време между храненията. Важно е да запомните, че свръхвъзстановяването (супер-компенсацията) на мускулната маса не може да започне, докато не са възстановени резервите от глутамин в мускулите.

След като се изяснихме  ролята на глутамина и прекурсорите му, остава открит въпросът каква е дневната му доза на прием. Изследванията не сочат точни дозировки за поддържане на оптималния мускулен метаболизъм, клетъчните обеми и имунната система. Много източници предлагат да се направи зареждане както при креатина. През първите 5-7 дни се вземат 4 x 5 гр.За билдери, приемащи висококачествени протеини, съдържащи глутамин, се предлага да добавят още по 10 гр. дневно. Това ще осигури глутаминово засищане и складиране в мускулните клетки. След това преминете на два приема дневно  5 гр. непосредствено след тренировка и 5 гр. вечер преди лягане.
 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23972916603088 Seconds