Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Глутамин
 

Глутаминът е майката на всички аминокиселини".
В човешкото тяло глутамин се складира в мускулите - 60 % от свободните аминокиселини в мускулната клетка са под формата на глутамин. Той може да се синтезира и от аминокиселините валин и изолевцин, както и от глутамичната киселина. Първите две са с разклонена верига и са особено важни за мускулния растеж . Тежките тренировки изискват много глутамин, който организмът сам не може да си произведе от посочените по-горе аминокиселини. Науката категорично показа, че глутаминът предпазва от загуба на мускулна тъкан заради тренировъчните натоварвания, стреса, заболявания и т.н.

Той има силен антикатаболен ефект, понижава нивото на кортизола и изпълнява важна роля в поддържането на положителния азотен баланс, поддържа функциите на имунната система, черния дроб, панкреаса и др. органи. Глутаминът е основен азотен преносител и също така транспортира амоняка от една зона (мозъка, черния дроб) до друга. Голяма част от него се използва за производството в организма на един от най-важните антиоксиданти - глутатион, произвеждащ се от глутамин, цистеин и глицин.


 

Глутаминът има значима роля в синтеза и зареждането на депата с гликоген. Едно от най-важните му за билдерите действия е, че повишава нивото на хормона на растежа. Само 2 гр. от него, приети орално, повишават отделянето на хормона на растежа . Изследванията на учените доказват, че глутаминът увеличава усвояването на аминокиселините с разклонена верига (BCAA). На това се дължи мускулноизграждащият (анаболен) и мускулнопредпазващият ефект. Глутаминът е продукт за сила и маса, релеф и възстановяване. Освен това той спомага за задържането на водата вътре в мускулната клетка и така я прави обемна и свежа. Сигурно си спомняте, че и креатинът има такова въздействие, нали?

Когато глутаминовото ниво в мускулите се понижи, обемът на мускулните клетки също намалява - това е показател за ускорен катаболизъм и предвещава опасност. Възниква важният въпрос как да се поддържа нужното ниво в мускулите?

На първо място с прием на глутамин отвън. Ако зареждаме храносмилателния тракт и имунната система с необходимата доза глутамин, няма да се налага да посягаме на запасите му в мускулните клетки, което значи, че те ще поддържат клетъчните обеми и белтъчния метаболизъм. На базата на научни изследвания Антъни Алмада доказва, че поддържането на високо ниво глутамин е най-необходимо след интензивна тренировка и вечер преди лягане. На тази база през 1993 г. е разработен продуктът „GPS" (Glutamine preservation system) - на практика това е първият суплемент, стабилизиращ клетъчния обем на мускулите, появил се на пазара.
Учените са положили много усилия, за да открият начини за предпазване на нивата на глутамина в мускулната клетка. Глутаминнопредпазващата формула на Алмада по същество не съдържа само глутамин, но и негови прекурсори (съставки, спомагащи за синтеза на глутамина в тялото). В редица случаи тежката тренировка отслабва имунната система и това увеличава необходимостта от глутамин. За да се запазят нивата му, се приемат продукти,
стимулиращи имунната система. Пряко действие върху нея имат и аминокиселините глицин, аланин и инозитол. Науката доказва, че глицинът (l-glycine) в комбинация с глутамина има по-голям ефект върху растежа на мускулната клетка, отколкото глутаминът, приет самостоятелно.


Добавки-промоция

При големи промеждутъци от време, напр. когато спите, както и след хранене, глутаминът от мускулите се включва в поддържането на нивото на кръвната захар. Аланинът може да помогне за поддържане на глутаминовата концентрация в мускулните клетки чрез конверсията до гликоза в периоди на намален калориен прием (напр. при диети) или голям интервал време между храненията. Важно е да запомните, че свръхвъзстановяването (супер-компенсацията) на мускулната маса не може да започне, докато не са възстановени резервите от глутамин в мускулите.

След като се изяснихме  ролята на глутамина и прекурсорите му, остава открит въпросът каква е дневната му доза на прием. Изследванията не сочат точни дозировки за поддържане на оптималния мускулен метаболизъм, клетъчните обеми и имунната система. Много източници предлагат да се направи зареждане както при креатина. През първите 5-7 дни се вземат 4 x 5 гр.За билдери, приемащи висококачествени протеини, съдържащи глутамин, се предлага да добавят още по 10 гр. дневно. Това ще осигури глутаминово засищане и складиране в мускулните клетки. След това преминете на два приема дневно  5 гр. непосредствено след тренировка и 5 гр. вечер преди лягане.
 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.25459599494934 Seconds