Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Гъби
Гъбите от векове са почитани в Китай и Япония за техния аромат и лечебни свойства, а сега най-сетне привличат вниманието и на западния свят. Оказа се, че те укрепват имунната система, потискат растежа на туморите, понижават холестерола и кръвното налягане, предпазват от инфаркт, помагат в лечението на рака в съчетание с химиотерапията и.т. н.
Гъбите съдържат много вода и малко мазнини, въглехидрати и калории (половин килограм пресни гъби има само 125 калории). Но когато са сушени, съдържанието им на белтъци е приблизително същото като на телешкото месо. Кулинарната обработка също отнема от благата им и концентрира белтъчините. Гъбите не бива да се ядат сурови в голямо количество.Маитаке (Grifola frondosa ). Гъба с размера на баскетболна топка. Името и означава буквално „танцуваща гъба", защото според легендата който я намери, започва да танцува от радост. Тя действа като адаптоген, т. е. помага на организма да се приспособи към стреса и нормализира телесните функции. Доказано е, че смалява туморите, усилва действието на химиотерапията, намалява страничните й ефекти като гадене и умора, понижава кръвното налягане и кръвната захар, предотвратява унищожаването на Т-клетките от HIV - вируса-причинител на СПИН - без почти никакви странични ефекти. (Избягвайте да вземате големи дози маитаке на гладен стомах.) Ако вземате витамин С заедно с добавките на гъбата, усвояването и ефектът от нея ще се усилят. Дозата варира според индивидуалните нужди. За профилактични цели аз препоръчвам една таблетка от 100 мг дневно.

Рейши (Ganoderma lucidum). Известна е като „еликсир на безсмъртието" и е едно от най-почитаните растения в китайската фармакопея от 2000 години насам. Азиатските лечители я предписват от стотици години на страдащите от ангина или болки в гърдите. Смята се за адаптоген, повишава устойчивостта на организма срещу стрес, подобрява общото му състояние, използва се успешно като аналгетик, естествено противовъзпалително средство, лек за безсънието и рака. (Някои съединения, които се съдържат в рейши, активират макрофагите и Т-клетките - бойците, които спасяват тялото от всички нашественици, включително раковите клетки.) Рейши се използва още за лечение на високия холестерол, чернодробни заболявания, синдром на хроничната умора и височинна болест. Предлага се под формата на капсули, таблетки и екстракт, както и прясна и изсушена за добавяне към храната. (Накиснете сушените гъби в топла вода или бульон за половин час, преди да ги използвате.) Препоръчителната доза варира според остротата на индивидуалните нужди, Макар да не а известни токсични ефекти, непременно се консултирайте с лекар, ако искате да лекувате сериозно заболяване. За облекчаване на болки в ставите, овладяване на възпаление или общо укрепване на имунната система препоръчвам 100 мг екстракт дневно.

Шиитаке (Lentinus edodes). Друга чудотворна гъба, съдържаща полизахарида лентинан, който укрепва имунната система, подобрявайки функционирането на Т-клетките. Установено е, че тя потиска растежа на туморите, както показват проучвания на учените от японския Национален център по раковите заболявания. Освен това понижава холестерола, предпазва от сърдечни заболявания и има противовирусни качества, равни на лекарството амантидин (което се продава само по рецепта), но без неговите сериозни странични ефекти. Също като гъбата рейши (вж. по-горе) шиитаке се предлага прясна, изсушена и като добавка под формата на капсули, таблетки и екстракт.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.22370600700378 Seconds