Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Допълнителен прием на витамини и минерали
Допълнителният прием на витамини  и минерали  невинаги е безопасен

Напоследък много хора приемат допълнително витамини, минерали и витаминни добавки, смятайки, че така могат да се преборят със съвременните болести. Мнозина твърдят, че прилагат принципа „Ако не помага, поне не вреди.”
Истината обаче е друга. При определени заболявания е много по-добре да не се ползват някои витамини и минерали. Ще дадем само няколко примера.

При псориазис не трябва да се употребява витамин А. Обикновено това заболяване се лекува с ретиноиди (съединения, които имат свойства, подобни на тези на витамин А) под формата на лосиони. Те регулират ръста на клетките на кожата. Допълнителните дози витамин А могат да доведат до отравяне на организма, тъй като витамин А се натрупва в черния дроб.

При проблеми със сърцето е добре да не се приемат допълнително витамин Е и калий. Изследвания са показали, че прием на високи дози витамин Е в такъв случай увеличава риска от сърдечна недостатъчност с 13%.
Известно е, че калият регулира сърдечния ритъм, но високите дози създават условия за учестено сърцебиене и аритмия.

При диабет трябва да не се използва витамин В3. Ниацинът е важен за метаболизма, но високи дози от него (повече от 13 мг за жените и 17 мг за мъжете дневно) повишават нивото на глюкозата в организма.

При остеопороза не се приемат допълнително без лекарски контрол витамин А и фосфор. Знае се, че фосфорът е важен за здравината на костите, но е необходимо да се спазва точен баланс. Превишената дозировка на фосфор прави костите крехки, тъй като под негово влияние се извежда калция от организма.
Здравината на костите намалява и ако се приема повече от 1,5 мг дневно витамин А.

Голямата истина е, че трябва да се храним разнообразно, за да попълваме нуждите на организма си от минерали и витамини, а допълнителен прием на такива да предприемаме след консултация със специалист.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19742393493652 Seconds