Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Електролити - ІІ част
В. Значението да се поддържат необходимите нива на натрия:
Ако натриевите нива спаднат, хормонът алдостерон започва да действа така на бъбреците, че да консервира запасите от натрий. Ако натриевите нива са високи, излишъкът се изхвърля чрез урината. Трябва да отбележим обаче, че не всички излишни натриеви нива могат да се изхвърлят от всички индивиди. В такъв случай, при неправилно регулиране на натрия и под въздействието на други фактори, се получава повишаване на обема на течностите, съпровождано от повишаване на кръвното налягане до такава степен, че става опасно за здравето. Получената хипертензия може да предизвика сериозни сърдечни смущения и поради това една от основните препоръки към хора, склонни към хипертензия, е да ограничат поемането на сол при хранене.
Интересно е да се отбележи, че понижаването на кръвния обем, свързан с понижаване на натриевите нива, всъщност, е много по-опасно за живота отколкото трудностите и рисковете, свързани със самата хипертензия! Често хората се подлагат на диети с ниско съдържание на натрий за намаляване на хипертензията, а фактически, би трябвало да поддържат равномерно своите натриеви нива.Д. Спортистите усещат влиянието по-силно от останалите:
Влиянието на ниското натриево ниво, и от там на ниското ниво на кръвния обем, се усеща още по-силно от спортистите, защото за тях е необходимо да има определено количество кръвен поток /съпроводен от съответното зареждане с хранителни вещества/. Ако обемът на кръвта спадне, се изпитва усещане за обща умора, тъй като все по-малко кислородът навлиза в работещите мускули. Освен това, с намаляване на притока на кръв, се отделят токсини причиняващи умора. Изхвърлянето на важни електролити, като натрия, от диетата не води до положителни резултати.
Е. За да е ефективен калият, е необходим натрий:
Диетата с ниско съдържание на натрий създава и проблеми, свързани с нивата на калия. За да функционира ефективно в няколко важни области, калият зависи от натрия. Калият служи, за да регулира функциите на скелетните мускули и на сърдечния мускул. Вагусът /блуждаещият нерв/ контролира сърдечния пулс и изцяло зависи от калия, който пък - както бе споменато по-горе - се влияе от наличните нива на натрий. Освен това, калият зависи от натрия в стремежа си да осигури целостта на клетката /точният баланс на катиони и аниони вътре и извън клетъчната стена/. Отбележете също така, че калият не може да започне да изпълнява тези функции без да бъде пренесен вътре в клетката. Това пренасяне зависи от наличието на натрий. Процесът на вкарване на калия в клетката зависи изцяло от натрия, който осигурява този “транспорт”. Необходими са 3 молекули натрий, за да се транспортира 1 молекула калий към вътрешността на клетката.

Електролити
Следва продължение...
Източник: C.O.R.F.I.T
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18858599662781 Seconds