Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Електролити
Какво представляват електролитите?
Електролитите са група от три минерала /натрий, калий и хлор/, наречени така поради това, че са разтворени в организма във вид на частици, носещи електрически заряд и наречени йони. За да преценим колко голямо е значението на електролитния баланс и колко жизнено важно е съхраняването на електролитните запаси, би трябвало да установим какво означават електролитите за организма по време на почивка и по време на физически натоварвания.
Като се позоваваме на McArdle, William D., Katch, Frank I., Katch, Victor L.(Exercise Physiology; Energy, Nutrition, and Human Performance: Lea& Febiger; Philadelphia), предлагаме описание на тези често споменавани минерали , чието значение не винаги се осъзнава.
А. Натрий и хлор :
Тези два електролита се считат за основните минерали в кръвната плазма и клетъчната течност. Главната им функция се състои в модулиране на обмяната на течности между отделните части на организма. Тя дава възможност постоянно да се поддържа добре регулиран обмен на хранителни вещества и отпадъчни продукти между клетката и заобикалящата я течност.Б. Калий:
Този електролит е основният вътреклетъчен минерал.
Натрият и калият работят в хармония, за да произвеждат необходимите електрически частици, които преминават през клетъчните мембрани. Значението на тяхната дейност се състои в това, че разликата между електрическия заряд на вътрешността и околната среда на клетката е от особена важност за предаване на нервните импулси, стимулиращи и предизвикващи контракция на мускула, а също така и за правилното функциониране на жлезите.
Друга важна функция на електролитите е да поддържат пропускливостта на клетъчните мембрани и да контролират баланса между количеството киселини и основи в течностите на организма, и по-точно в кръвта. /Забележка: Веднага след анализа на значението да се поддържат необходимите нива на натрия и калия ще разгледаме и значението на баланса между киселините и основите./
 
Електролити - ІІ част
Следва продължение...
Източник: C.O.R.F.I.T
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19462919235229 Seconds