Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Ефедра

ПРОБЛЕМИ СВЪРЗАНИ С БЕЗОПАСНОСТТА НА EPHEDRA
Ma-huang, или ефедра, се използва в Китайското билколечение от преди 5000 години за лечението на различни болки, включително алергии и астма. Приблизително 2% от билката ефедра е съставена от алкалоиди, по специално ефедрин и псевдоефедрин. Тези два основни алкалоида са изолирани за първи път през 1880г.

Днес, ефедрина и псевдоефедрина се откриват в много лекарства без рецепта вземани при простуди и алергии, включително деконгентори и бронходилатори. Ефедринът може също да бъде открит в множество диетични добавки за "отслабване". Когато бъде използван правилно, ma-huang е безопасна и ефективна билка изгаряща мазнините, която действа като директно стимулира алфа и бета рецепторите.

  

Колко точно безопасна?

Изследователите и експертите от независимия Съвет за изучаване на ефедра, установиха, че няма сериозни странични ефекти, когато ефедринът се приема в дози не по-големи от 25мг (100 мг дневно). Дори консултантите от FDA отбелязаха, че неблагоприятните случаи свързани с употребата на ефедра са се случили при хора, които вземат "много повече от посоченото."

FDA е един от най-силните опоненти на продажбите на ефедра. И все пак, FDA потвърди през 1976г, че ефедринът под формата на лекарство за настинка беше еднакво безопасно и ефективно за лица по-големи от 13 г. Тази комисия препоръча дози от 25 мг. за еднократен прием и до 150 мг. на ден. Десет години по-късно експертната комисия на FDA потвърди техните предишни изследвания - че 25 мг. на доза / 150 мг. на ден е еднакво безопасна и ефективна.

И така, как могат диетичните добавки да се сравнят с тези безопасни и ефективни лекарства без рецепти? Обикновените добавки за изгаряне на мазнини съдържат приблизително 20 мг. ефедрин на доза. Освен това, "термогеничния коктейл" обикновено изисква 3 дози на ден, общо 60 мг. ефедрин дневно. 60 мг. съдържащи се в добавките е доста по-малко от 150 мг. посочени от FDA. Освен това, на много популярни диетични добавки умишлено е изписано предупреждение за съдържание на ефедрин, същите предупреждения се намират и на лекарствата без рецепта.

Въпреки тези факти, FDA прецени ефедринът за опасен и вреден. Логически погледнато, ако ефедринът беше толкова опасен и вреден досега трябваше да бъдат написани много основателни "доклади за неблагоприятни събития" (AER), не само за добавките, но също и за лекарствата без рецепти, които са били продавани от десетилетия. Все пак това не се е случило. Всъщност, много от AER за ефедрина са силно подозрителни. На пример, FDA е използвала AER във фенилпропаноламина (РРА) и псевдоефедрина за оценка на безопасността на ефедрина. FDA цитира също 6 смъртни случая при използване на ефедрин. Обаче в 5 от случаите не е открит ефедрин при аутопсиите, нито беше свързан със смъртта. В последния случай пациентът е пострадал от голямо предозиране. Противно на това, дългосрочни клинични данни от Харвардския Университет и Колумбийския Университет предоставят силни доказателства за безопасността и ефективността на базираните на ефедрин добавки. За съжаление, повечето информация около ефедрина е била базирана на преувеличения и измислени доказателства.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.34582901000977 Seconds