Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Желязо
Факти:
Жизненоважен, необходим за образуването на хемоглобин (червени кръвни телца), миоглобин (червен пигмент в мускулите) и някои ензими. Само около 8% от поетото желязо се абсорбира от организма и влиза в кръвообращението.


Средният възрастен с тегло около 75 кг има в тялото си около 4 г желязо. Хемоглобинът, от който то се състои в голямата си част, се рециклира и използва отново, тъй като кръвните клетки се подновяват на всеки 120 дни. Желязото, свързано с белтък (феритин) се съхранява в много малко количество в организма, както и тъканното желязо (в миоглобина).

Препоръчителната дневна доза според Националния научен съвет е 10-15 мг за възрастен човек и 30 мг за бременните жени. Дозата за кърмачки е същата като за небременни (15 мг).
За усвояването на желязото са необходими мед, кобалт, манган и витамин С. Желязото е необходимо за метаболизиране на витамините от групата В. Излишните количества цинк и витамин Е пречат на усвояването на желязото. Излишъкът от желязо в кръвта може да допринесе за образуване на свободни радикали и да повиши риска от сърдечни заболявания, особено при мъжете.
Полезно действие:
- Подпомага растежа.
- Укрепва съпротивителните сили срещу болестите.
- Предотвратява умората.
- Лекува и предотвратява желязодефицитната анемия.
- Връща добрия тонус на кожата.
Заболявания при недостиг:
Желязодефицитна анемия.
Най-добрите естествени източници:
Свинско, телешко, черен дроб, миди, сушени праскови, царевично брашно, яйчен жълтък, стриди, ядки, фасул, аспержи, меласа, овесени ядки.
Добавки:
Най-лесно усвоимата форма на желязото е аминокиселинният хелат, т. е. органично желязо, преработено за по-бърза асимилация. Тази форма не причинява констипация и е щадяща към чувствителните организми.
Железният сулфат - неорганичното желязо - е включено в много витаминни и минерални добавки и може да унищожи витамин Е (те трябва да се вземат поне през осем часа разстояние). Четете етикетите; много от препаратите, продавани в аптеките, съдържат железен сулфат.
Добавките с органично желязо - железен глюконат, железен фумерат и железен цитрат или железен пептонат - не неутрализират витамин Е. Те се предлагат в най-различни дози, обикновено до 320 мг.
Токсичност и симптоми за превишаване на дозата:
Редки при нормалните, здрави индивиди. Дозата за възрастни обаче може да бъде рискована за децата. Доза от 3 г може да бъде смъртоносна за двегодишно дете. Страдащите от идиопатична хемохроматоза са генетично застрашени от предозиране. Дръжте детските дъвчащи витамини, съдържащи желязо, на недостъпно място. Научете децата, че това не са бонбони.
Врагове:
Фосфопротеините в яйцата и фитатите в несъдържащите мая пълнозърнести житни продукти намаляват желязото, достъпно за организма.
Лични съвети:
Ако сте жена с тежко протичане на месечния цикъл, ако сте строг вегетарианец или спазвате много нискокалорична диета, възможно е да се нуждаете от добавка на желязо. Проверете етикета на мултивитамините или минералите, които вземате, дали получавате достатъчно, и решете според това. (Може да се наложи лекарят да ви назначи изследване на желязото в кръвта, за да сте сигурни, че не получавате прекалено много.)
Ако вземате противовъзпалителното лекарство „Индометацин" или аспирин ежедневно, възможно е да се нуждаете от повече желязо. (Посъветвайте се с лекаря си.)
Дръжте добавките на желязо на сигурно, недостъпно за децата място.
Любителите на кафето и чая трябва да знаят, че ако ги пият в голямо количество, е вероятно да потискат усвояването на желязото.
Ако очаквате дете, посъветвайте се с лекаря си, преди да вземате витаминна добавка с високо съдържание на желязо. (При деца, чиито майки са вземали прекалено много хапчета през бременността, е наблюдавано желязно отравяне.)
Не вземайте добавки на желязо, ако имате инфекция. Бактериите се нуждаят от него за растежа си и допълнителното желязо ще го подпомогне.
Ако сте жена в периода след менопаузата, едва ли се нуждаете от добавка на желязо.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1706371307373 Seconds