Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode L-Glutamine 500гр
Explode L-Glutamine 500гр
84.00 BGL
Купи

Explode Liquid L-carnitine 500ml
Explode Liquid L-carnitine 500ml
27.00 BGL
Купи

3Bul.Us
3Bul.Us
30.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Snail Soap
Snail Soap
1.80 BGL
Купи
Хеликс Флекси
Хеликс Флекси
18.70 BGL
Купи
Taurine
Taurine
15.00 BGL
Купи
За карнитина
Д-р Хосе Антонио
Доскоро за карнитина беше известно само, че той изгаря мазнините. Но науката не стои на едно място. Неотдавна се изясни още едно важно за културистите свойство на карнитина : оказва се, че той съдейства и за увеличаването на мускулната маса.
Да припомним какво е карнитинът. Това е Витаминоподобна аминокиселина, която „извозва” мазните  в митохондриите .  А митохондриите – това са един вид "електростанции" на нашите клетки. Именно в тях мазнините "изгарят", снабдявайки клетките с биоенергия. На практика карнитинът е важен елемент за мастния енергообмен.
Учени, работещи в животновъдството, по случайност решават един важен въпрос за бодибилдинга , когато търсели начин да увеличат количеството месо при отглеждането на птици. На пръв поглед е лесно – повече храна . От една страна това е правилно, но от друга - колкото повече храниш, повече разходи правиш. А крайната цел на едно предприятие е печалба.
Естествено целта е при по-малко разходи за храна да се получи повече месо . И тук на помощ им идва карнитинът.
Унгарски учени, които експериментирали с пилета, получили поразителни резултати. На контролни групи давали различно количество карнитин - (50, 100 и 150 мг картинин на кг тегло). И след две седмици и пилетата  в "карнитиновите " групи станали средно с 9% по-тежки, а количеството мазнини при тях намаляло с 18%.
В друг експеримент различни групи пилета били  „на диети” с различна калоричност, но еднакво ниво на протеин. Половината "експериментални" пилета от всяка диетична група подхранвали с карнитин (50 мг на кг). В резултат, както и се очаквало, пилетата с най-калорична диета станали най-тежки. Но "карнитиновите" пилета в сравнение с тези без карнитин от всяка диетична група показали най-голям прираст – в нискокалоричната с 1,7%, в среднокалоричната  с 5,3% и във висококалоричната с 6,5%. С други думи, колкото по-висока е калоричността, толкова по-голям бил ефектът от карнитина.Но има нещо още по-важно, а това е качеството на този прираст - мускули  или мазнини. При  "карнитиновите" пилета мускулната маса (месото) се увеличило на 7-14%, а количеството мазнини спаднало с 11-18%.
Ако карнитинът би действал така на хората, както на пилетата, ще се получи много впечатляващ резултат: за кратко време ще добавите 10% мускули, като при това ще изгорите 20% мазнини. За  90-килограмов атлет това означава: плюс 9 кг мускули и  минус 2 кг мазнини! Фантастично!
Не бързайте да гълтате карнитин с чашата: никой не знае още как действат на човешкия организъм много големи дози.
А сега няколко практически съвета.
Първо: почнете отначало с малко: 2 - 4 г карнитин на ден. И наблюдавайте себе си. Ако не забележите изменения, увеличете дозата.
Второ: наблегнете на храни с  високо съдържание на карнитин. Пример: в месото той е 300 пъти повече, отколкото в хляба. (В 100-телешки бифтек са скрити 4,5 мг карнитин.) Ясно е обаче, че не можете да ядете огромни количества месо. И какво тогава? Приемайте добавки! Такива, които съдържат L-карнитин . И продължавайте да наблюдавате себе си. Помнете, добавките на всеки действат различно. Индивидуалната доза всеки трябва да си я уточни самостоятелно!
Да обобщим:
Карнитинът се изработва от  аминокиселината лизин с участието на метионин и витамин С.
„Транспортира" сложните мазнини в митохондриите на клетката.
Съдържа се в месото.
Уточнена дневна норма: засега няма, индивидуална е.
Ефекти: Подпомага изгарянето на мазнините; увеличава мускулната маса.
Примерна дозировка: 2 - 4 грама на ден (Може да се получи от 3 кг месо!)
Противопоказания: D-карнитин може да се окаже токсичен в съчетание с L-карнитин. Избягвайте D-карнитина.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.21283984184265 Seconds