Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
За карнитина
Д-р Хосе Антонио
Доскоро за карнитина беше известно само, че той изгаря мазнините. Но науката не стои на едно място. Неотдавна се изясни още едно важно за културистите свойство на карнитина : оказва се, че той съдейства и за увеличаването на мускулната маса.
Да припомним какво е карнитинът. Това е Витаминоподобна аминокиселина, която „извозва” мазните  в митохондриите .  А митохондриите – това са един вид "електростанции" на нашите клетки. Именно в тях мазнините "изгарят", снабдявайки клетките с биоенергия. На практика карнитинът е важен елемент за мастния енергообмен.
Учени, работещи в животновъдството, по случайност решават един важен въпрос за бодибилдинга , когато търсели начин да увеличат количеството месо при отглеждането на птици. На пръв поглед е лесно – повече храна . От една страна това е правилно, но от друга - колкото повече храниш, повече разходи правиш. А крайната цел на едно предприятие е печалба.
Естествено целта е при по-малко разходи за храна да се получи повече месо . И тук на помощ им идва карнитинът.
Унгарски учени, които експериментирали с пилета, получили поразителни резултати. На контролни групи давали различно количество карнитин - (50, 100 и 150 мг картинин на кг тегло). И след две седмици и пилетата  в "карнитиновите " групи станали средно с 9% по-тежки, а количеството мазнини при тях намаляло с 18%.
В друг експеримент различни групи пилета били  „на диети” с различна калоричност, но еднакво ниво на протеин. Половината "експериментални" пилета от всяка диетична група подхранвали с карнитин (50 мг на кг). В резултат, както и се очаквало, пилетата с най-калорична диета станали най-тежки. Но "карнитиновите" пилета в сравнение с тези без карнитин от всяка диетична група показали най-голям прираст – в нискокалоричната с 1,7%, в среднокалоричната  с 5,3% и във висококалоричната с 6,5%. С други думи, колкото по-висока е калоричността, толкова по-голям бил ефектът от карнитина.Но има нещо още по-важно, а това е качеството на този прираст - мускули  или мазнини. При  "карнитиновите" пилета мускулната маса (месото) се увеличило на 7-14%, а количеството мазнини спаднало с 11-18%.
Ако карнитинът би действал така на хората, както на пилетата, ще се получи много впечатляващ резултат: за кратко време ще добавите 10% мускули, като при това ще изгорите 20% мазнини. За  90-килограмов атлет това означава: плюс 9 кг мускули и  минус 2 кг мазнини! Фантастично!
Не бързайте да гълтате карнитин с чашата: никой не знае още как действат на човешкия организъм много големи дози.
А сега няколко практически съвета.
Първо: почнете отначало с малко: 2 - 4 г карнитин на ден. И наблюдавайте себе си. Ако не забележите изменения, увеличете дозата.
Второ: наблегнете на храни с  високо съдържание на карнитин. Пример: в месото той е 300 пъти повече, отколкото в хляба. (В 100-телешки бифтек са скрити 4,5 мг карнитин.) Ясно е обаче, че не можете да ядете огромни количества месо. И какво тогава? Приемайте добавки! Такива, които съдържат L-карнитин . И продължавайте да наблюдавате себе си. Помнете, добавките на всеки действат различно. Индивидуалната доза всеки трябва да си я уточни самостоятелно!
Да обобщим:
Карнитинът се изработва от  аминокиселината лизин с участието на метионин и витамин С.
„Транспортира" сложните мазнини в митохондриите на клетката.
Съдържа се в месото.
Уточнена дневна норма: засега няма, индивидуална е.
Ефекти: Подпомага изгарянето на мазнините; увеличава мускулната маса.
Примерна дозировка: 2 - 4 грама на ден (Може да се получи от 3 кг месо!)
Противопоказания: D-карнитин може да се окаже токсичен в съчетание с L-карнитин. Избягвайте D-карнитина.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.25766897201538 Seconds