Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
История на креатина
Из „Преглед на спортните "хранителни добавки". Издание 3”
Bill Phillips (Уйлям Натаниел „Бил” Филипс)
Ако някой ми беше казал преди години , че има вещество (не стероид или друга бодибилдерска "химия"), което може да помогне на атлетите да качат за две седмици 4-5 килограма жестока мускулатура; да увеличат резултатите  на лежанка с 10 кг за десет дни; да нараснат така, както е възможно с Дианабол; и в края на краищата да бягат бързо, да скачат високо и след тренировки да се възстановяват бързо, бих казал: "Не ми правете вятър в ушите!".
Но когато през лятото на 1994 година сам започнах да ползвам креатин монохидрат, всички мои съмнения относно този препарат се разсеяха само за няколко дни.  Когато първо се заредих с креатин, буквално за две седмици качих 4 килограма и като че ли силата ми нямаше край. После разбрах, че не само аз имам подобни резултати, които тогава ми се сториха изумителни.
В настоящия момент креатин монохидрат е един от най-разпространените препарати и се прилага във много спортове…
…Започнах да проучвам огромно количество материали за креатина и въздействието му върху мускулите. Работех в тесен контакт с такива специалисти по креатина като Anthony Almada и Paul Greenhaff. Ако има препарат, за който зная повече от другите, за които също много съм проучвал, това е креатин монохидрата. В моята  глава  просто е набито  огромно количество информация за креатина.
Например, знаете ли вие, че първоначално креатинът е бил открит в месен екстракт през 1832 година от френския  учен Chevreul, който е назовал новото  вещество с гръцка дума, означаваща „плът"? Знаете ли вие, че през 1923 година било открито, че човешкото тяло съдържа около 100 грама креатин и 95% от това количество се съдържа в мускулната тъкан? Ето още няколко факта за креатина: фунт (453,59237 г) говеждо съдържа два грама креатин, колкото съдържа и фунт сьомга. Фунт риба тон съдържа 1,8 грама креатин, а херингата се  явява лидер - три грама на фунт. Интересно, наистина?
Креатин – това е вещество, изработвано от нашите организми по естествен път и служещо да обезпечи енергия за мускулните тъкани. Химическото му название е methylguanido acetic acid….…За метаболитните процеси в организма на средностатистическия човек трябват около 2 грама креатин на ден, такова количество се синтезира от организма и така се поддържа  креатиновия баланс. Когато креатинът се свърже  с фосфатната група, той постоянно се намира в клетката във вид на фосфокреатин, докато не бъде използван за  производство на енергия АТФ. Когато това се случи, креатинът се преобразува в своята временна форма, креатинин, която скоро се извежда от организма заедно с урината. Креатинин се използва при анализ на кръвта, за да се определи колко добре бъбреците филтрират кръвта.
При употребата на креатин монохидрат и повишаване нивото на креатинин признаци за токсичност или увреждане на бъбреците досега не са отчитани.
Що се касае до историята на креатина, носят се слухове, че атлети от България и бившия СССР са използвали креатин още в началото на 70-те години. Дали това е истина, или не, ние не знаем. Първото документирано потвърждение за използване на креатин от атлети е от 1992 година, на Олимпийските игри в Барселона. Тогава някои атлети от сборния отбор на Великобритания завоюваха златни медали, за което им помогна използването на креатин. Вестник „London Times” (7. 08. 1992 г.) пише, че Linford Christie (Линфорд Кристи), победител в спринта на 100 метра, е ползвал преди Игрите креатин, а европейското списание „Bodybuilding Monthly” разказва, че Sally Gunelle (Сали Джейн Джанет), притежателка на златен медал в бягането на 400 метра, също е ползвала креатин. „London Times” отбелязва още, че и Colin Jackson (Колин Джаксън), английският шампион в бягането с препятствия на 110 м, е ползвал креатин преди Олимпиадата. Наскоро след това атлетите от САЩ масово започват да приемат креатин.

Добавки - промоция


Различни креатинови препарати (наистина с по-слабо действие) отначало бяха достъпни в Англия, но истинското му използване в качеството на препарат в силовите спортове не беше възможно до март на 1993 година, когато  изследователите от EAS предоставиха на пазара на  спортните хранителни добавки препарат под името Phosphagen.
Първата научна работа (поне от тези, намерени от мен), която показва, че креатинът може да представлява интерес за бодибилдинга, е публикувана в The Journal of Biological Chemistry 26 (1926): 29-41.
Да-да, седемдесет години преди моята книга, учените вече са имали някаква информация за това, че креатинът  помага за нарастване на мускулната маса и подобрява азотния баланс в организма, а с него често свързват нарастването на мускулните тъкани.
През 1981 година в New England Journal of Medicine се появява статия на доктор I. Sipila и негов колега, в която се говори, че при прием на креатин в терапия на  група пациенти, страдащи от gyrate atrophy - генетическа болест на очите, причинена от метаболическа невъзможност ефективно да се изработва орнитин и синтез на креатин, е забелязано: повишаване на  силовите показатели на пациентите, увеличаване на теглото и  с 10% подобрение на атрофиралите мускулни влакна от тип II. Сред пациентите от тази група бил един спортист, чиито показатели в бягане на 100 метра се подобрили с две секунди.
Доктор Eric Hultman и колегите му, сред който и доктор Paul Greenhaff, работещи в отделението по клиническа химия в университета Karolinska, Швеция, "изобретили" практически метод за креатиново зареждане. Резултатите били обнародвани през 1992 год. само в списание Clinical Science. (За свое нещастие доктор Hultman не патентовал метода за използването на креатина с цел повишение на спортните резултати, иначе сега щеше да е мултимилионер.).
Идеята за зареждане и следващи поддържащи дозировки е разработена от доктор Greenhaff в университета Nottingham през 1993-1994 г., резултатите от  изследванията са публикувани в съавторство с доктор Hultman.
Доктор Greenhaff и колегите му провели изследвания на мускулните тъкани (биопсия) за изучаване на действието на креатиновото зареждане. Било установено, че минимален прием от  20 грама креатин на ден (разбит на дози) в течение на седмица довежда до повишение на концентрацията на мускулния креатин с 25%. Тези изследвания показали още, че повишеното ниво на креатина в мускулните тъкани може да се поддържа с неголеми дози (от 2 грама на ден). Сега много билдери използват от 5 до 15 грама на ден, аз говоря за миналото и пътя на изследване.
През 1993 год. в списание „Scandinavian Journal of Medicine, Science and Sports” е публикувана статия, показваща, че приемането на креатина може да подобри съществено увеличението на масата на тялото само за една седмица и че точно този препарат е в основата на високите резултати при тренировка с висока интензивност на натоварване.
И така благодарение на все нови изследвания и с много по-модерни апаратури креатинът се утвърждава като една от най-полезните хранителни добавки в света на силовите спортове.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20039391517639 Seconds