Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Калий
Науката отдавна доказа, че калият най-ефективно стимулира задържането на азота в  човешкия организъм, което от своя страна води до повишаването на мускулната маса. Едновременно с тази си дейност калият подпомага обмяната на гликогена, а това осигурява другата му полезна функция – да стимулира мускулната хипертрофия. Калият е и главен катион /йон с положителен заряд/, намиращ се във водата на клетката. Основната му биохимична функция се състои в неговото действие в ензима натрий/калий – АТФ-аза (Na/K-ATPase). Този жизненоважен ензим има две функции от голямо значение. Първата е да транспортира калия в клетката, а втората - да транспортира натрия навън от клетката. Двете функции на активирания ензим са от основно значение за установяване и поддържане на баланса калий/натрий. Те осигуряват необходимия йонен градиент, за да бъде биологичното състояние на индивида добро.
Разликата в йоните вътре и извън клетката установява жизнено важния електричен градиент през клетъчната мембрана, което означава, че има разлика в зарядите, намиращи се вътре и извън клетката. Това обстоятелство е важно, за да се разбере, че предаването на нервните импулси и последвалото го контрактиране на мускула са в пряка зависимост от електричния градиент, предизвикан от действието на Na/K АТФ-аза.
Чрез много научни експерименти и изследвания е установено, че дефицитът на калий влияе отрицателно върху субмаксималното и максималното изпълнение на упражненията при тренировка. Ниските нива на калия блокират мускулните контракции. От друга страна те водят до неправилно оползотворяване на въглехидратите. Знае се, че при ниски калиеви запаси се намаляват и нивата на наличния в организма азот. Това води до намаляване в  значителна степен на мускулната маса.


С хидрирането на клетката е свързан анаболният ефект на калия. Мускулът се състои предимно от вода, следователно хидрирането на мускулните клетки е от голямо значение – добре заредената клетка изпраща анаболен сигнал. Дехидрираната клетка предизвиква катаболни реакции. Отделянето на инсулин от въглехидратите и протеините също зависи от хидрирането на клетката. Калият има важна функция в този процес, защото той е необходим за складирането на гликоген в мускула. Ролята на гликогена е в това, че той привлича голямо количество вода. Колкото по-значимо е количеството вода, толкова по-силен е анаболният сигнал.
Калият е необходим и за произвеждането на достатъчни количества растежен хормон и соматодини, които са от голямо значение за растежа и възстановяването. Без достатъчно високо ниво на калия, двата растежни фактора намаляват застрашително действието си, дори и когато се поемат голям брой калории.
Недостигът на калий причинява още много нежелани последици като: остри сърдечни смущения, които пряко водят до спиране на сърдечната дейност; повишаване на кръвното налягане, а като краен резултат може да се стигне до хипертензия и определено по-голям риск от удар. Ясно е, че адекватните нива на калия оказват съществено влияние върху способността на сърцето да функционира правилно.
С научни методики е доказана връзката между необходимото ниво на калия и най-значимите спортниа постижения.
Калият има и антикатаболно въздействие. Той изпълнява две антикатаболни функции, а именно да обезврежда амоняка. Когато се разгражда протеинът при физически упражнения, се произвежда амоняк. Излишното количество амоняк е предпоставка за умора и изтощение, което намалява способността на организма да синтезира повторно АТФ. Това определено води до ясно изразено катаболно състояние. Калият помага да се намалят нивата на амоняка в кръвта.
Калият е важен и при обмяната на протеина и въглехидратите. Наличието на оптимални нива на калий стимулира и синтеза на гликогена. Ниските нива на гликоген в черния дроб и мускулите причинява отделяне на катаболните хормони глукагон  и кортизол, които стимулират използването на аминокиселините в мускулите. Стимулирането на тяхното производство не трябва да се допуска, тъй като то води  определено до силно катаболно състояние.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.25704383850098 Seconds