Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Калций
 

Калцият е макроелемент, който е широко представен в човешкия организъм (общо около 1,2 кг). 97-99 % от него участват в изграждането на костната система, а останалите 1-3 % е в йонизирана форма в кръвта и тъканите или е свързан с белтъците. Изключително важен е за формирането и поддържането на целостта на зъбите. Той участва и в изграждане различни клетъчни структури - например стабилизира мембраните, намира се в кръвта под формата на хлоридна сол (50-70мг/л), а също участва и при съсирването на кръвта чрез влиянието си върху ензима тромбокиназа. Последният е отговорен за превръщането на прототромбина в тромбин.

Солите на калция укрепват стените на кръвоносните съдове и намаляват тяхната проницаемост. Той участва и в повишаване защитните функции на организма – подпомага неспецифичния имунитет, повишава съпротивляемостта на организма към микробите, както и в обезвреждането на хлора и флуора. Под формата на калциев карбонат или калциево-магнезиев карбонат (доломит) се използва като киселинен буфер (антиацидно средство). Заедно с натрия, калия и магнезия той участва при съкращението на мускулите и нервната възбудимост, и сърдечно-съдовата система.

Всъщност за организма е важно съотношението му с фосфора, тъй като солите на двата елемента по между си изграждат костното вещество. Необходимото отношение за оптимална резорбция между него и фосфора е 1:1,1 (до 1,25), а с магнезия 1:0,5.
При децата скелетът се обменя на 1-2 години, а при възрастните за около 10 години. Ежедневно от костите на човека се отделят 600-700мг калций и толкова се отлагат. Така количеството му остава постоянно.

Прекомерният прием на калций води до хиперкалциемия, изразяваща се в смущения в сърдечната дейност (аритмия), а при по-продължителен прием до отлагане на калций по артериалните стени (калциноза), както и в бъбреците и някои вътрешни органи. Понижената му концентрация в кръвта (хипокалциемията) води до намаляване на тонуса на скелетната мускулатура и на сърдечния мускул, намалява секрецията на задстомашната жлеза (панкреаса) и образуването на жлъчка.

С храната калция постъпва в организма под формата на различни соли – хлориди, фосфати, лактати, глюконати, казеинати, карбонати и др. В организма на човека е налице негово равновесие - от една страна с изпражненията, урината и с млякото (при наличие на лактация и кърмене) непрекъснато се излъчва калций, потта, а от друга страна непрекъснато постъпва с храната, като от нея се усвоява само около 20-30 %. Количеството на усвоения калций нараства при приема на витамин D3 и неговата регулация зависи от паратиреоидния хормон и калцитонина. Други фактори, които подпомагат всмукването му в червата, са аминокиселините, полиненаситените мастни киселини (ПНМК) и лактозата. Пречещи на резорбцията му вещества са фитиновата и оксаловата киселина, намиращи се в зърнените храни, хляба, тестените изделия и някои листни зеленчуци, както и големи количества фосфати. Калият също намалява усвояването му в червата.

Необходимите дневни дози по БДС са както следва:
Кърмачета – 500 мг;
Деца и юноши 1-3 год. – 600 мг, 3-6 год. – 700 мг, 6-10 год. – 800 мг, 10-14 год. – 1000 мг, 14-18 год. – 1000 мг;
Мъже 18-30 год. – 800 мг, 30-60 год. – 800 мг, 60-75 год. – 800 мг, над 75 год. – 800 мг;
Жени 18-30 год. – 800 мг, 30-60 год. – 800 мг, 60-75 год. – 800 мг, над 75 год. – 800 мг;
Бременни I-во тримесечие 1200мг, II-ро и III-то тримесечие 1200мг;
Кърмачки I-во тримесечие 1200мг, II-ро и III-то тримесечие 1200мг;

При високобелтъчна диета трябва да се приема и повече калций. В някои доклади се посочва, че на всеки приет грам протеин човекът губи 1,75мг калций и ако се приеме, че само 30% от него се усвояват, то това количество би трябвало да нарасне на 5,8мг калций/1гр. протеин. При спортистите в зависимост от вида на спорта може да достигне 1500мг/ден. С потта се губи малко калций, но при силовите спортове той е необходим както за мускулното съкращение, така и за костната система. Много често той се приема заедно с млечните протеини под формата на калциев казеинат или в специализирани препарати. Еднократният прием като добавка не трябва да надвишава 500мг, за да може да се усвои добре. Дози, за които се смята, че могат да предизвикат хиперкалциемия са над 2500 мг дневно, но това е строго индивидуално. При увреждания на бъбреците, високо кръвно налягане, висок холестерол и др. трябва да сме особено внимателни с приема му. В литературата има съобщения и за повишаване на риска от рак на простатата, особено при продължително му използване в съчетание с високи дози вит.D3.

Трябва да се избягва и едновременния му прием с други минерали, като желязо, цинк, магнезий, защото се намалява тяхната резорбция. Например при приема на 600 мг калций е наблюдавано 50% намаление в усвояването на цинка. Тъй като локализирането му в костите е свързано и с нивото на фосфора и вит. D3, то той би трябвало да се приема в комбинация с тях. “Calcium phospho C” се прилагаше много широко по-рано в комбинация с рибено масло или вит. D3 на капки. Под формата на калциев карбонат той се използва като антиацидно средство – за понижаване на киселинността в стомаха при язви, а някои го ползват и при мускулна треска за неутрализиране на млечната киселина. Последното е доста спорно, защото се знае, че мускулната треска представлява сложно физическо състояние на организма, при което има и микроразкъсвания на мускулите и редица други адаптационни фактори, а не само високо ниво на млечната киселина.

 Най-богати на калций са млякото и млечните изделия, но също има известни количества в подправките, някои риби, бадеми, лешници, моркови, зеле, какао и др. Кравето мляко съдържа около 100-150 мг/100гр, кашкавалът - 300-350 мг/100 гр, а в сиренето - 400-500 мг/100 гр, като при някои видове достига до 1000 мг/100 гр.

 

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.27177095413208 Seconds