Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Каротиноиди
Каротиноидите са мощни фитохимически вещества, които действат като антиоксиданти и имат силни противоракови свойства. Те са мастноразтворими пигменти, съдържащи се в портокалите, жълтите, червените и зелените плодове и зеленчуци, които предпазват от постоянното излагане на ултравиолетовите слънчеви лъчи и от канцерогените в средата и предотвратяват образуването на опасни свободни радикали. До момента са известни 600 каротиноида, от които 50 се съдържат в ядливите плодове и зеленчуци. Петте, обявени за звезди на антиоксидантите на XXI век, са алфа-каротинът, бета-каротинът, ликопенът, лутеинът и зеаксантинът.


Алфа-каротин.
Преобразува се във витамин A, когато организмът има нужда от него. Рязко намалява туморите при животните и е десет пъти по-силен от бета-каротина като защитник на кожата, очите, черния дроб и белодробната тъкан от свободните радикали.
Съвети за храната и добавките: Най-добрият хранителен източник са варените моркови и тиква. Като добавка алфа-каротинът се продава отделно, но е включен и в смесени препарати - каротиноиди и антиоксиданти. Аз препоръчвам 3-6 таблетки смесени каротиноиди дневно.
Бета-каротин. Преобразува се във витамин A според нуждите на организма, а остатъкът действа като антиоксидант. Изследванията показват, че бета-каротинът играе важна роля като предпазно средство срещу рака, като потиска образуването на свободни радикали. Освен това укрепва имунната система, намалява риска от атеросклероза, инфаркт и инсулт и предпазва от появата на катаракти.
Съвети за храната и добавките: Търсете плодовете и зеленчуците с ярки цветове: кайсии, сладки картофи, броколи (най-добре - сварени на пара), пъпеш, тиква, моркови, манго, праскови, спанак. Добавките се продават отделно, но бета-каротинът е включен в много смесени каротиноидни препарати, както и в повечето мултивитамини и антиоксидантни препарати. Съществува в две форми: транс-бета-каротин и 9-cis (цис) бета-каротин. Вторият се усвоява по-добре от организма.
ВНИМАНИЕ! Ако имате хипотиреоза, организмът ви вероятно не може да преобразува алфа- и бета-каротина във витамин А, затова е най-добре да избягвате тези добавки..
Ликопен. Каротиноид, който не действа като провитамин А (не се преобразува във витамин A според нуждите на тялото) и има значително по-силно действие на антиоксидант от бета-каротина. Ликопенът е веществото, което придава на доматите, пъпеша, червения грейпфрут и други плодове и зеленчуци червен цвят и доказано възпира растежа на много видове ракови клетки. Любителите на пицата имат понижен риск от заболяване на простатата благодарение на богатия на ликопен доматен сос. Освен това ликопенът предпазва от канцерогените в тютюневия дим и от ултравиолетовите слънчеви лъчи.
Съвети за храната и добавките: Нивото на ликопена в кръвта намалява с възрастта. Освен това той е мастноразтворим пигмент и не се усвоява добре от тялото, освен ако не е загрят и смесен с малко количество мазнина, например зехтин. Ето защо вареният доматен сос носи повече от този каротиноид, отколкото пресните домати. Затова, ако сте над петдесетгодишна възраст и не ядете ежедневно доматени продукти, препоръчително е да вземате една капсула от 6-10 мг дневно по време на хранене.
Лутеин. Друг каротиноид, който не се преобразува във витамин A в тялото, но е силен антиоксидант. Особено полезен е за очите, тъй като прочиства свободните радикали, образувани от вредните ултравиолетови лъчи, и забавя макуларната дегенерация - най-честата причина за слепота в хората над шестдесет и пет годишна възраст.
Съвети за храната и добавките: Много лутеин има в спанака и градинското зеле, затова ако ядете много от тях, няма да имате нужда от добавка. Но ако не сте почитатели точно на тези зеленчуци, можете да получите лутеин на таблетки и в комбинирани препарати (трябва да съдържат поне 6 мг). Ако го вземате отделно, препоръчвам ви по една таблетка от 6-20 мг дневно, по време на хранене.
Зеаксантин. Подобно на лутеина, и този каротиноид предпазва очите от макуларна дегенерация в резултат на действието на свободните радикали. Увреждането на макулата - малка вдлъбнатина на ретината, която осигурява острото виждане, може да замъгли зрението и дори до доведе до загуба на централното зрение. Макар че напредването на болестта може да се забави по хирургически път, за нея няма лечение, ето защо са важни предпазните мерки. Зеаксантинът предпазва и от различни форми на рак, като улавя свободните радикали и възпира растежа на туморните клетки.
Съвети за храната и добавките: Зеаксантинът се намира в добра концентрация в кресона, червеното цвекло, листата на цикорията и цвеклото, спанака и бамята. Ако тези зеленчуци не влизат често в храната ви, помислете за добра ежедневна добавка смесени каротиноиди или антиоксидант, съдържаща 30-130 мг зеаксантин.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17356085777283 Seconds