Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Кафеинът - Ергогенично или опасно средство II
Твърди се, че кафеинът оползотворява мазнините като гориво
Изследванията доказват, че приемането на кафеин засилва оползотворяването на мазнините като гориво и от там се предполага, че спомага да се избегне използването на мускулния гликоген като такова. По този начин, кафеинът се разглежда като агент, подпомагащ изгарянето на мазнините и натрупването на запаси в мускулите. (Williams M. H., Drug Foods-Alcohol and Caffeine; Nutritional Aspects of Human Physical and Athletic Performance. 2nd edition, Springfield, Il. Thams, Charles C.: 1985, 272.). И други изследвания посочват ползата от кафеина като агент, стимулиращ оползотворяването на мазнините като гориво. Ето още едно изследване в подкрепа на това откритие (Costil, D. L. et al: Effects of caffeine ingestion on metabolism and exercise performance. Med. Sci. Sports Exer. 1978,10:155-158.).
Макар това да е вярно, питаме се с какво ли заплащаме?
Нека разгледаме първия компонент в тази оценка. Вярно е, че кафеинът трябва да се приема без сложни въглехидрати! Ако организмът е натоварен със сложни въглехидрати, той ще гори тях. Съвсем просто и ясно. Нали за това ги консумираме. Основната цел е да зареждаме с гориво организма при анаболни условия, за да можем да проведем тренировката! Тук трябва да подчертаем, че наличието на сложни въглехидрати анулира действието на кафеина да изгаря мазнини! (Weir J., No ales T.D. et. al.: a high carbohydrate diet negates the effects of caffeine during exercise. Med. Sci. Sports Exer. 1987,19:100-105).
Предполага се също така, че не се получава бърза реакция непосредствено след приемането. Най-ефективно е приемането му 3-4 часа преди тренировка.
Нека си припомним, че кафеинът не действа веднага и не действа заедно с въглехидрати. Следователно, спортистът не би могъл да се нахрани преди тренировката.  Това означава, че в продължение на три-четири часа или повече спортуващият не би трябвало да приема каквито и да е сложни въглехидрати! Вече изтъкнахме какви опасности крие тази практика! Противно на общоприетото схващане, вие просто ще си изгорите много бързо мускулните резерви! Не може да прекратите дейността на посредника /въглехидратите/ и да очаквате да изгарят само мазнините! Това противоречи на научната постановка, според която “мазнините изгарят в пламъка на сложните въглехидрати!” Не можеш да е измъкнеш от основните принципи на физиологията.
Още едно изследване разкрива положителните аспекти на приемането на кафеин като посочва, че то предизвиква повишаване на нивата на свободните мастни киселини и намалява натрупването на млечна киселина, като по този начин подобрява изпълнението под въздействието. (Flinn S. et. al.: Сaffeine ingestion prior to incremental cycling to exhaustion in recreational cyclists. Int. J. Sports Med. 1990, 11:180-193.). И все пак трябва всичко да дойде на място си преди да бъдат осмислени тези резултати. Трябва да имаме предвид също така, че това са резултати от единично изследване. Какво ли би станало, ако се провеждат няколко поредни тренировки със същата интензивност /без правилна подготовка с храна/. Освен това, същият ефект може да се постигне и чрез наличие на фосфати без да се поемат рисковете от консумиране на кафеин.

Обобщение

Популярна теория без основания за положителен ефект в дългосрочен план
Много поддръжници на тази все по-популярна концепция твърдят, че приемането на кафеин може да доведе до изгаряне на мазнините, тъй като чрез него организмът изгаря мазнини и пести гликоген. Теорията, че гликогенът остава непокътнат, е ненаучно от гледна точка на физиологията, според която “мазнините изгарят в пламъка на въглехидратите”! Когато си играем с науката, за да докажем някакво ново научно твърдение, трябва първо да изхождаме от основните положения и след това да разглеждаме самия проблем. С други думи, да вземеш някакъв научен факт и да го обърнеш на 360º е практика препоръчвана от много неинформирани или още по лошо – зле информирани автори.
Много хора, свързани със здравеопазването, препоръчват изгарянето на мазнините да става чрез тренировка на гладен стомах. Други пък с научни титли, се присмиват на тази теория, като допускат, че тези заблудени специалисти залъгват себе си или обществеността, просто за да продадат добре някаква своя идея. Има и други, които просто грешат поради това, че следват дадена теория без да са проследили данните, свързани с намаляване на теглото.
Всичко това би могло да се избегне и да не се подменя ролята на “посредника”, в случая гликогена, тъй-като нарушаването на нормалния, естествен ред може да има отрицателни последици. Намаляването на теглото за момента е предимно за сметка на мускулите и докато това продължава човек губи все повече от мускулната си и съвсем малко от мастната си тъкан! Преките пътища се оказват неефективни. Този процес противоречи на научните доказателства! Съветваме да се избягват подобни радикални методи и да се придържаме към доказаната теория за натрупване на мускулна маса и намаляване на мастната тъкан – здравословният метод изисква наличието на гликоген.
Ако се отклоните от нея и искате да следвате кафеинната връзка, трябва да направите две елементарни поправки:
Пийте много вода, тъй като поемането на кафеин води до обезводняване.
Допълнете диетата си с витаминозна и минерална добавка. Трябва да се приемат най-вече калций със желязо и магнезий, тъй като приемането на кафеин силно намалява техните запаси в организма.
Тези които поддържат теорията, че кафеинът изгаря мазнините подминават необходимостта от консумиране на въглехидрати. Поради ентусиазма си да защищават ползата от кафеина, те не се спират на опасностите, свързани с това да не се консумират въглехидрати преди тренировка! Огромен пропуск! Не е изненадващо, че хората са така объркани, когато става дума за хранене. И кой не би се объркал, когато противоречиви данни се публикуват на страниците на една и съща книга и дори на една и съща страница. Обществеността е оплетена в многото методи и не знае кой от тях е правилният! В стремежа си да информират за правилен подход към тренировката чрез подходящ режим на хранене, експертите, като че ли “продължават да гонят опашките си”. Читателите сами трябва да се справят в този лабиринт от идеи, за да се научат да се хранят ефективно за високи постижения.
Друг объркващ аспект на мъглявата полза от приемането на кафеин се състои във факта, че неговият ефект се проявява най-малко след 4 дни, а в повечето случаи и след по-дълъг период! (Robertson D., Wade D, Workman R., et al.: Tolerance to the humeral and hemodynamic effects of caffeine in man. J. Clin. Invest. 1981;67:1111.). Още едно изследване предоставя същите данни. (Fisher S. M., et al.: influence of caffeine on exercise performance in habitual coffee users int. J. Sports Med. 1986;7:276-280.). Дори когато престанем да пием кафе, положителният ефект върху изпълнението е много по-малък отколкото при хора, които не пият кафе. Ето защо можем да направим извода, че когато започнете да приемате кафе, ефектът от него ще става все по-малко забележим! Освен това се отбелязва, че увеличаването на дозата не води до подобряване на ефекта от него. (Knuttgen H. G. , Voge J. A. eds: Biochemistry of Exercise; Champaign II. Human Kinetics Publishers 1981:87.). Необходимо е да се приема все повече и повече кофеин, за да се подобри съвсем малко или никак резултатът.
Твърде висока цена се заплаща за това така наречено “ергогенично средство”.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17598009109497 Seconds