Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Колаген
Колагенът е основния протеин в организма. Представлява около 6% от телесното тегло. Намира се във всички тъкани и е основния структуроопределящ протеин, даващ на тялото неговата форма. Колагенът е първичния, несъдържащ вода агент в цялата съединителна тъкан включително и хрущяла. Хрущялът съдържа тип II колаген, плюс малки количества от другите типове. Другите съединителни тъкани съдържат предимно типове I и III колаген. Колаген е желатината съдържаща се в някои желатинови десерти. Тя се употребява като сгъстяващ агент при много храни.


Суплементът се продава в прахообразна форма и представлява хидролизиран протеин. Той няма значение за изграждане на мускулна маса, поради неподходящият аминокиселинен профил. Затова пък е великолепен суплемент за защита на ставите  (Виж Young & Flexi). Той намалява значително артритните оплаквания, но ефектът му е по-бавен от този на глюкозамина и хондроитин сулфата. Защо тогава го употребяваме?
Установено е, че хидролизирания колаген съдържа колаген специфични пептиди и аминокиселини, различни от тези на глюкозамина и хондроитин сулфата, които могат да блокират дегенеративните ензими. Изненадваща е дозата -10 грама дневно. Хидролизираният колаген трябва да работи особено добре, когато се комбинира с глюкозамин и хондроитин сулфат. Наистина няма проучвания, които да потвърждават това, но като се има предвид, че всеки от тези суплементи има свой уникален ефект върху хрущяла, има смисъл - моите наблюдения и лична употреба го потвърждават - тяхната комбинация води до по-голям, по-бърз, по-дълготраен ефект от единичната им употреба.

Най-важното, което трябва да помним
Има много суплементи, които оказват защитно действие на ставите, но глюкозаминът, хондроитинът и колагенът са най-важните.Те донасят истинска полза на болезнени стави, което е потвърдено от милиони хора, които са ги употребявали. Те се произвеждат нормално в организма, намират се в големи количества в него и се съдържат в много хранителни продукти. Те не дават странични ефекти и са това, което човешкият организъм използва, за да лекува собствените си стави. Те работят постепенно, затова трябва да се вземат достатъчно дълго, някъде между 4 и 8 седмици, преди резултатът да стане забележим. Няма данни за токсичност и не са установени противопоказания за употребата им даже при пациенти със сърдечносъдови, чернодробни и белодробни заболявания и диабет.

Други хранителни добавки в защита на ставите
Няколко други суплемента се препоръчват, като поддържащи ставите и с антиартритно действие. Световно известният експерт по въпросите на възстановяването на съединителната тъкан д-р Люк Бучи дава следните:
- Незаменими мастни киселини - съдържат се в някои растителни масла и в рибеното масло. Между многото неща, които трябва да правите не забравяйте да се храните с повече риба и да вземате капсули рибено масло.
- Бромелаин и други ферменти на протеазите (папаин, трипсин, хeмотрипсин) са много добри при остри травматични увреждания или остри възпалителни процеси. Не са много добри при хронични състояния, макар че и тук могат да намалят болките. Вземат се 4-6 таблетки 4 пъти дневно в продължение на седмица, винаги на празен стомах.
- Витамин С - трябва да се употребява в големи дози дълго време. 4 грама дневно е праговата стойност, за да има ефект. Изследвания са показали, че витамин "С" и глюкозамина са единствените хранителни съставки, които могат да активират хондроцитите да продуцират колаген. Витамин С е евтин и безопасен и въпреки, че има съмнения в неговата ефективност, е горещо препоръчан.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15089297294617 Seconds