Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Креатин - монохидрат
Или къде грешим при употребата му.

В световен мащаб Креатин - монохидрат е  една от най-продаваните хранителни добавки. За това има няколко причини. Първо за сега не са установени никакви здравословни проблеми в следствие на употребата. Друга причина е цената:  това е една от най-евтините добавки. При цена от около 10 лв. за  100 грама и дневна доза от 5 гр. той става достъпен за всеки билдер.
Много често обаче трениращите не го приемат правилно и това драстично намалява ползата от него. С цел да увеличат ефекта от Креатина производителите на суплементи започнаха да пускат на пазара нови видове Креатин (Kre-Alkalyn, Creatine ethyl ester  и др.) препарати определено са ефективни но това има своята цена. Повечето от тях не са по финансовите възможности на трениращите в България.
По долу ще засегнем въпроса къде трениращият бърка при употребата на Креатин - монохидрат. Ще изясним до какво водят  неговите грешки и как да ги избегне.
Малко известен е факта че при взаймодействие със солна киселина Креатина преминава в Креатинин.  Креатининът е крайният метаболит на мускулния Креатин - фосфат. Количеството на образувания за едно денонощие Креатинин зависи от мускулната маса на индивида. Затова при мъжете стойностите му са малко по-високи в сравнение с жените.  Много от вас си задават въпроса „Добре де, но от къде киселина”.  Отговорът е прост: След поглъщането Креатина попада в стомаха а там средата е силно киселина. Природата е устроила този органа така че да разгражда попадналите в него хранителни вещества  посредством този химикал HCl. Самият Креатин - монохидрат се абсорбира в тънките черва, a кръвният поток го пренася постепенно в черния дроб, откъдето отново носен в кръвния поток преминава в различни тъкани, включително мускулната и мозъчната, като навлиза в клетките чрез белтък - преносител. Само на по запознатите е известен факта че в тънките черва средата е алкална. Следователно пред нас възниква въпроса как Креатина да премине през стомаха така че минимално да взаимодейства със солната киселина и максимална част от него да попадне в тънките черва неотреагирал за да може да бъде усвоен.
Някой експерти препоръчват употребата  на  Креатина да става по следния начин:

Време за прием:
В тренировъчни дни – непосредствено  след тренировка
В не тренировъчни – след лека следобедна закуска


Начин:
В 200 мл. Вода разтворете 50 грама гейнер. Добавете 10 гр. сода бикарбонат. Изпийте готовата смес. Изчакайте 3-4 мин. В 100 мл. хладка вода разтворете 5-8 гр. Креатин и изпийте.
Трябва да предупредим трениращите че  прекомерната употреба на сода бикарбонат може да доведе до алкализация на стомаха и да предизвика гадене. Голямото количество от NaHCO3 може да причини крампи (самоволни мускулни съкращения). Поради тези ефекти някой трениращи предпочитат да заменят NaHCO3 с храна с високо Ph. Високото Ph означава че храната е алкална и ще неутрализира част от солната киселина. Количеството на тази храна трябва да умерено защото голямото количество определя дълго време за евакуация от стомаха. Следователно Креатина приет след нея ще приседи по дълго в стомаха и независмо че ще взаимодейства с по-малко коичество HCl  то ще вззаимодейства по дълго и ефекта ще същия. На следния адрес може да видите Ph на различните храни (http://www.eidusa.com/Theory_pH_FOOD.htm#B-Ph-Food) за да може да изберете тази която ви е по вкуса и да спазвате правилата за употреба на креатин. За незапознатите неутралното Ph е 7. Следователно Трябва да изберете храна чието Ph е максимално високо.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24050617218018 Seconds