Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Кризин
Д-р Петър Манолов
лекар по образование, билдер по призвание


В тази статия ще поговорим за две неща. Едното както се разбира от заглавието е веществото кризин, а другото е за това как повечето медии на фитнес тематика предоставят информация колкото да запълват страниците си.
В резултат на мое конкретно решени  относно употреба на дадени медикаменти ми трябваше допълнителна информация за антиестрогените. Смятам че знам много, но също че винаги има нова информация и че човек трябва да попълва знанията си.
В няколко медии попаднах на едно и също инфо не се задълбочих да намеря първоизточника, защото за мен в случая това не беше важно.
И така статията  за кризина.

Кризинът е вещество, което се отнася към групата на флавоноидите. Не се съдържа в хранителните продукти и може да се употребява само като препарат.

Извлича се от растението Passiflora coerulea.
Главната функция на кризина е повишаване на нивото на тестостерона и андростендиона в кръвта, посредством ограничаване на превръщането им в естроген (женския полов хормон) чрез потискане ензима естроген-синтетаза. Известно е, че в тялото мъжкият хормон (тестостеронът) се преработва в естроген, за да се запази балансът между двата хормона. Това е естествен процес, известен като ароматизация. Колкото е по-високо съдържанието на тестостерон в кръвта, толкова е по-интензивна ароматизацията. Кризинът силно ограничава този процес и затова е известен като "антиароматизатор". Като резултат нивата на тестостерона в кръвта се увеличават, което създава възможност за увеличаване на мускулната маса и сила. Това прави веществото полезно в периода на "заякване".
Препоръчителната доза е от 1 до 3 грама на ден. Най-добре е да разделите приема на 2 части: едната половина вземете един час преди тренировка, а другата половина - преди лягане. Приеман в препоръчаните дози, кризинът няма странични ефекти.
Приемането на кризин е противопоказано за мъжете, които имат проблеми с простата. Кризинът може да се използва успешно и при провеждането на стероидни цикли (главно към техния край), когато ароматизацията може да бъде много интензивна и да доведе до неприятни последици (напр. гинекомастия). Това го прави по-ефективен от някои прохормони като DHEA и андростендион , които също повишават нивото на тестостерона, но могат да имат сериозни странични ефекти. Възможно е кризинът да има и антиоксидантно действие.

Сега моето тълкуване на нещата.
Първо ще изясня една моя позиция аз не смятам че веществата в хранителните добавки увреждат организма ни. Най-малкото защото дадена добавка се употребява твърде ограничен период от време, а много по вредни неща правим и консумираме всеки ден.
Така сега по конкретно какво разбираме от тази статия:
1. Натурално вещество кризин  е много по полезно от DHEA и Аndrostendion.
2. Не само че по полезно но и е по добро
3. То е и  антиоксидант
До тук перфектно. В същите тези медии често съм попадал на обсъждания относно това колко вредни са всички „Е” това са вещества като консерванти , овкусители, оцветители и така нататък. Там може да разберете колко е отровен протеина с наличие на аспартам и прочие. И тука настъпва моето объркване. Ще си кажете защо. Ами сега ще ви изясня според КОМИСИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИ за определяне на специфични критерии за чистота на хранителните добавки, различни от оцветителите и подсладителите веществото кризин се нарича още низин или E234. Химична формула:  С143Н230N42O37S7 . И още Низинът е разрешен като консервант за храни с Директива 95/2/ЕО. Низинът е разрешен за зряло сирене и топено, определени пудинги, гъста сметана и маскарпоне. Низиновият концентрат не съдържа по-малко от 900 единици на милиграм в смес от твърди, не мазни млечни продукти с минимално съдържание на натриев хлорид 50 %.Тук ми става чудно как се обосновава и твърдението че го няма в  храните като дефакто това е един често срещан консервант. Не знам аз нямам нищо против това което в действителност е кризина и ще си го ползвам. Но си задавам въпроса как се вързват нещата. Да оплюваш всички Е-та  а после да твърдиш че едно от тях е много полезно. Стигам до следния извод или хората публикуващи материали нямат съответните познания и просто превеждат материали които им попадат и ако там не обяснена точния вид и произход на нещата те не могат да съберат информацията или пък по лошото. Не им дреме какво публикуват важно е да има материали. Аз няма да съдя все ми е едно аз знам и мога да преценя за себе си . Вие си вадете изводи от къде да черпите информация и колко да и се доверявате.


Забележка: Статията получихме на редакционната поща, не познаваме д-р Манолов, но материлът ни се стори доста интересен, особено тълкуването. За това го и поместваме.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20876097679138 Seconds