Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Лецитин
Познат и като фосфатидилхолин, лецитинът е специален тип липид, срещащ се естествено в човешкото тяло. Клетъчните мембрани съдържат значително количество лецитин, което обяснява колко важен е той, тъй като регулира какво влиза и какво излиза от тях.
В типичната бодибилдинг диета, бедна откъм наситени мазнини и обработени храни, няма много лецитин. Най-богатите на него и на холин храни са жълтъците, соевите ядки и органи като телешкия черен дроб. За жалост те са и много богати на наситени мазнини и холестерол. Билдерите - а и повечето хора, по принцип избягват точно тези храни и това обяснява недостига от лецитин. Съдържат го много обработени храни, но, разбира се, те не са за препоръчване по други причини. С какво обаче е толкова важен лецитинът, та недостигът му да попречи на мускулния ви растеж?
Заедно с холина и техните метаболити той участва в страшно много процеси в тялото. Лецитинът подобрява динамиката на клетъчната мембрана и е главната й съставяща част. Той държи мазнините “под око”, намалява опасността от сърдечни болести, като стимулирa и поддържа намаляващите холестерола полиненаситени киселини, задържа усвояването на холестерол в стомаха и увеличава отделянето му, съдействайки така за положителния липопротеинен профил - а всеки сериозен билдер знае колко важно е всичко това.
Ако вземате обезболяващи, трябва ви и лецитин. Учените доказаха, че той предпазва храносмилателния тракт от повреди, причинени от нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен и ацетаминофен - въпреки че са много ефикасни и широко се използват, те могат да причинят перфорации  и кръвоизливи в стомаха.
Търговската форма на лецитина в суплементите е фосфатидилхолин с малки количества други фосфолипиди, извлечени от соеви зърна. Те действат като „вторичен куриер", изпращайки сигнали от вън до вътрешността на клетката - много важно за усвояването на хранителните съставки и нормалния растеж. Той също подобрява абсорбацията на мощните антиоксиданти, периферния приток на кръв и функционирането и възстановяването на нервно-мозъчната система (това обяснява и ползата му за мозъка).

Според учените здрави възрастни хора трябва да консумират дневно около 6г лецитин и от  0,6 до 1 г холин. Лецитинът се предлага на гранули и в „софтгел" капсули. Една супена лъжица от него на гранули съдържа около 1700 мг фосфатидилхолин и 230 мг холин, малко по-малко от фосфатидилхолина и холина в едно яйце. При капсулните форми концентрацията варира според производителя, но за общоприето се смятат 180 мг фосфатидилхолин  24 мг холин за 1200-милиграмова капсула лецитин. Някои учени препоръчват прием на две супени лъжици лецитин на гранули, доставящ грубо 500 мг холин - количеството, което здрав възрастен човек получава от нормално хранене и което е приемливо и за билдери. Суплементната форма на гранули е за предпочитане, тъй като може да се смеси в протеиновите напитки, както и да се поръси в готови закуски от типа  “Corn Flakes" или дори в салатата.
Можете и да увеличите дозата, но първо свикнете с постоянния продължителен прием на лецитин. Топбилдерите от  предишното поколение започнаха и поддържаха клюките около лецитина, приемайки по две супени лъжици дневно като базово ниво. И въпреки че ефектът от него е по-забележим по време на цикли за релеф, това е суплемент, който трябва да е част от стандартната ви суплементна програма.
Дотук добре - но безопасен ли е той? Търговският лецитин, холин хлоридът и холин битартатът по принцип са безопасни и нетоксични. Ако не минете над 16-20 г холин или 40 г фосфатидилхолин дневно (доста над 100 г лецитин), няма място за притеснения. Ако пък прекалите и минете над това ниво, храносмилателни проблеми като подуване, гадене, диария и анорексия бързо ще ви вразумят.

Джим Райт

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.29730820655823 Seconds