Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Магнезий
Необходимостта да се поддържат оптимални нива на магнезия в организма често се подценява от спортуващите. Магнезият може да повлияе положително тренировката за високи спортни постижения и да стимулира няколко антикатаболни функции. Магнезият има анаболно влияние и играе значима роля в производството на аденозин трифосфат /АТФ/. Важно е да се поддържат високи нива на АТФ, за да се предизвикат оптималните анаболни реакции в човешките мускули.
Магнезият е нужен и за синтеза на протеина, тъй като изпълнява голяма роля във възпроизводството на ДНК и РНК. Този елемент подпомага предпазването от крампи, способства за нормализиране на  кръвното налягане, следователно намалява риска от сърдечен удар.
Дефицитът на магнезий би довел до сериозно нарушаване на особено важния баланс калия/натрий /магнезий. Обикновено се прилага уравнението на баланса калий/натрий, но трябва да подчертаем, че трябва да се включи и магнезият, тъй като, ако липсва този жизнено необходим електролит в точно определеното количество, организмът ще е поставен в стресова ситуация, която би могла да се изрази в световъртеж, хипоглекимия, мускулни крампи, дори сърдечен удар. Не са изключени и повишено кръвно налягане и сърцебиене. Хронична липса на достатъчно Mg води до умора, нарушаване на киселинно-основния баланс в организма, мигрена, астма и потенциално до остеопороза.
Магнезият участва също и в разграждането на гликозата, на мастните киселини и на аминокиселините по време на енергийната обмяна. При едно проучване на консумацията на магнезий е било установено, че голяма част от населението консумира много по-малко отколкото е ПДД. В същото изследване се оказва, че 83% от анкетираните диабетици консумират недостатъчно количество магнезий, а 68% от мъжете и 56% от жените споделят, че консумират само две трети от ПДД. Този факт буди недоумение, тъй като магнезият играе жизнено важна роля за оползотворяването на инсулина. Инсулиновите нива при пациенти, страдащи от диабет са много по-ниски и, което е много важно, организмът не разполага с готови инсулинови нива за разлика от хората, които не страдат от това заболяване.


Сред останалото население като че ли съществува известно безразличие, най-вероятно поради не съзнаване на огромното значение на магнезия за абсорбирането на другите минерали и за функционирането на сърцето и останалите мускули. Той е особено важен за спортистите, трениращи с тежести, тъй като осигурява необходимия функционален капацитет на сърцето /сърдечен ритъм, кръвно налягане/. И обратно, недостатъчните магнезиеви нива могат да причинят мускулна умора, крампове и тремор и може да предизвикат мигрена, астма и смущения при храненето.
Магнезият напуска организма чрез потта. Преди да побързате да компенсирате загубата му с добавка обаче, се консултирайте с вашия лекар, тъй като прекомерната употреба може да доведе /както е случая и с останалите минерални добавки/ до диария и други стомашночревни разстройства. Следващият списък е на храни, богати на магнезий: риба, зрял боб, зелен фасул, спанак, пълнозърнест пшеничен хляб, овесени ядки, булгур, банани, портокалов сок.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23914504051208 Seconds