Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Мазнини и манипулатори на мазнини
 

1. Липотропни вещества
Метионинът,  холинът, инозитолът и бетаинът са липотропни вещества, което означава, че тяхната основна функция е да предотвратяват прекомерно натрупване на мазнини в черния дроб. Освен това липотропиците стимулират производството на лецитин от страна на черния дроб, с което подържат холестерина по-лесно разтворим. Те дезитоксират черния дроб и повишават резистентността срещу различни заболявания, подпомагайки тимуса да изпълнява функциите си.

Всеки човек, макар и в различна степен, се нуждае от липотропни вещества. По- малка необходимост от тях имат хора, които се хранят с продукти с високо съдържание на белтъчини. Метионинът и холинът са необходими за детоксификация на амините, които са странични продукти от белтъчния метаболизъм. За всеки, който поема значително количество мазнини, особено наситени, липотропиците са абсолютно необходими. Помагайки на черния дроб да образува лецитин, те блокират възможността да се образуват опасни депа от холестерин в кръвоносните съдове, което намалява вероятността от сърдечни заболявания, атеросклероза, камъни в жлъчката. Липотропните вещества са важни за здравето и защото поддържат имунната система здрава.

2. Холестерин

Като всяко нещо в живота и мазнините не са нито изцяло вредни, нито изцяло полезни. Без тях обаче не може. Най-обсъждан е холестеринът, но да видим дали заслужава толкова отрицания. Сочен е като причина за атеросклероза, за сърдечни заболявания и т. н., но все има някаква полза от него. Да видим. Най-малко две трети от холестерина  в организма се произвежда от черния дроб или в червата. Освен това се намира и в мозъка, надбъбреците,обвивките на нервните влакна. Има и ползи от него:

* Холестеринът в кожата се превръща във витамин D под въздействието на ултравиолетовите лъчи.
* Подпомага обмяната на въглехидратите( колкото повече въглехидрати се поглъщат, толкова повече холестерин се произвежда)
* Той е главен доставчик на жизненоважните надбъбречни стероид ни  хормони, кортизон например.
* Необходим е за продукцията на мъжките и женските хормони, съставна част е на всяка мембрана.

Добър или лош зависи от белтъчината , с която е свързан. Липопротеините са факторите в кръвта, които пренасят холестерина. Около 65 % от холестерина се пренася от липопротеините с ниска плътност (“лошите момчета”), които го натрупват в артериите, а той се свързва с други вещества и се превръща в плака, можеща да блокира артериите. Липопротеините с много ниска плътност пренасят само 15% от кръвния холестерин, но представляват вещества, от които се нуждае черният дроб. Липопротеините с висока плътност пренасят около 20% от кръвния холестерин и тъй като съдържат преди всичко лецитин, са “добрите”. Тяхното почистващо действие разлага плаката. Изводът е ,че колкото повече са липопротеините с висока плътност, толкова по-добре за организма.

При тестовете за холестерин в кръвта обикновено се определят и триглециридите. Това са мазнините, които макар че различават от холестерина, са тясно свързани с него. Възможно е наличие на високи нива на триглицериди, без повишен холестерин и обрат-но,но снижаването на триглицеридите нива може да доведе до снижаване на холестерина.

Поддържането на дневния прием на мазнини не повече от 20 % от общото количество приети калории е много важно за изравняване нивата на холестерин. Наситените мазнини не трябва да превишават 10 %. Наситените мазнини са от животински произход, кокосово и палмово масло ( внимавайте какво слагате във фритюрника), както и от хидрираните или частично хидрираните растителни масла. Ненаситените мазнини(моно- или полиненаситени) са от растителни източници. Нито един плод , нито един зеленчук не съдържа холестерин. Само че не бързайте с изводите – ако няма холестерин, не значи ,че няма мазнини. В авокадото няма холестерин, но само в един плод има около 30 грама мазнини.

Трябва да знаете, че тютюнопушенето, кофеинът, стресът, противозачатъчните хапчета(някои), мръсният въздух са фактори, които могат да допринесат за повишаване на холестериновите нива.
Ето и един любопитен факт: 100 гр. бяло месо от пуйка  има 67 мг холестерин, 100 гр. черно месо, пак от пуйка – 75 мг , а 100 гр. пуешки дроб -830 гр. Деликатес, деликатес, ама….!
Храни, които снижават холестерина по естествен път са: морковите, броколите, карфиолът, патладжаните, чесънът, леща, зрял боб, овесените трици,  ябълките, грейпфрутите, червените пиперки, соята, киселото мляко. Витамин С и витамин Е също помагат, както и фитостеролите .

Мит е ,че спортуващите имат по- ниски нива на холестерин, защото тренират. Те наистина много често имат по-ниски нива на холестерин, но защото се хранят по-правилно и живеят по-здравословно в повечето случаи. Всеки, които ходи на фитнес, знае, че трябва да избягва тлъсти храни, интересува се от диети, стреми се да чисти мазнини и така по един естествен път снижава холестериновите нива.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.40418004989624 Seconds