Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Тениска EXPLODE 2013 - синя
Тениска EXPLODE 2013 - синя
15.00 BGL
Купи

Неопренов суичър Explode
Неопренов суичър Explode
39.00 BGL
12.00 BGL
Спестявате: 27.00 BGL
Купи

BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи
Детокси Ливър
Детокси Ливър
10.20 BGL
Купи
Неопренов суичър Explode
Неопренов суичър Explode
39.00 BGL
12.00 BGL
Спестявате: 27.00 BGL
Купи
Манган
 

Манганът (Mn2+)

В човешкото тяло се съдържат около 10-20 мг Mn. Той е открит във всички органи и телесни течности. У човека най-високи концентрации (в низходящ ред) са открити в мозъка, бъбреците, панкреаса и черния дроб. От клетъчните органели най-многа Mn съдържат митохондриите

Досега е доказано, че само един ензим при бозайниците е Mn-съдържащ металоензим – пироваткарбоксилаза. Други два ензима, които се активират от манган, са открити в микрозомната фракция на хрущялна тъкан – полизахаридполимераза и галактотрансфераза. Те участват в биосинтеза на мукополизахаридите. Тъканната им активност е намалена при експериментален Mn-недоимък. Манганът е активатор на редица хидролази, кинази, декарбоксилази и трансферази. . Той е биомикроелемет с широко и многообразно биологично действие. Свързан е с процесите на осификация и със състоянието на костната тъкан и активира дейността на костната фосфатаза. Манганът стимулира процесите на растеж и развитие на организма, участва и в кръвообразуването (стимулира образуването и натрупването на хемоглобин в еритроцитите) заедно с медта, кобалта и желязото, активира функцията на ендокринната система и по-специално влияе на половите жлези и свързаните с тях полово развитие и размножаване. Манганът действа и като липотропен фактор – предпазва черния дроб от затлъстяване, подпомагайки правилното оползотворяване на липидите в организма , намалява и холестерола. Той е свързан с обмяната на някои витамини – Вит.С и Вит.В1.

При пациенти с хипергликемия добавката на малки дози Mn (20мкг/24часа) я нормализира. Недоимъкът на манган при експериментални животни се последва от забавяне на растежа на тялото и на тръбестите кости, както и от ставни увреждания. При човека такива заболявания не са наблюдавани.  Спада активността на ензимите аргиназа и алкална фосфатаза (АФ) в черния дроб, както и на полизахаридполимераза и галактотрансфераза в хрущялите. Мангановият недоимък допринася за патологични отклонения в структурата и функциите на митохондриите.

Резорбцията му в храносмилателния тракт не е напълно изяснена, но се знае, че след това се транспортира от специален глобулин – трансманганин. Mn се отделя предимно чрез жлъчката, в по-малка степен с панкреатичния сок и много слабо с урината, като се предполага, че това се регулира от черния дроб, а не чрез резорбцията му в храносмилателната система. Дневният внос на Mn с храната у хора е 3-7мг и се смята, че от 1/3 до 1/2 от това количество се усвоява. Тъй като няма установена дневна доза, счита се, че това количество задоволява потребностите на организма. В някои американски списания се посочва 2мг/ден.

Поради споменатите вече причини той рядко се среща като добавка в самостоятелна форма , но все пак се предлага предимно като глюконат или сукцинат. Освен в стандартни комбинации от типа на “Daily Formula” , “ZMA”, “Fat Burner” , той присъства и в препарати, насочени към сперматогенезата и чернодробната обмяна - често в комбинация с L-аргинин.

Ако се приеме голямо количество Mn, той се задържа в костите и именно в това се състои т.нар. “манганов рахит”, наблюдаван при животните. При хора това не е наблюдавано, но по-често неговото предозиране води до недостатъчна синтеза на холестерол (основа за синтезата на стероидни хормони), а понякога до дерматити и отоци.

Най-високи концентрации на Mn са намерени в орехите, зърнените храни, брашното, чая, кафето и паренхимните органи на животните. Бедни на Mn са млечните продукти, месото и рибите.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.21368312835693 Seconds