Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи

Explode Silver Pro
Explode Silver Pro
34.00 BGL
Купи

BCAA Amino Powder
BCAA Amino Powder
19.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Тениска EXPLODE 2013 - синя
Тениска EXPLODE 2013 - синя
15.00 BGL
Купи
Explode Silver Pro 5 кг
Explode Silver Pro 5 кг
278.00 BGL
Купи
3Bul.Us
3Bul.Us
30.00 BGL
Купи
Мед - Cu
Медта (Cu) е химичен елемент, метал, записан по № 29 в Менделеевата таблица .
Медта е от голямо значение за всички висши растения и животни. В организма на човека се съдържа средно 75-150 мг мед. Този елемент се намира в много човешки органи. Неговата концентрация е висока в черния дроб , сърцето , мозъка и бъбреците. Голямо количество мед е съсредоточено в мускулната и костна тъкан.

Медта се всмуква основно в горните части на червата и стомаха. Нейното усвояване се снижава под влияние на сулфидите, които създават с нея неразтворими соли. След всмукването в червата, свързаната с утаечния албумин мед постъпва в черния дроб, където става част от състава на белтъка - церулоплазмин. Той е основна транспортна форма, чрез която медта се доставя до другите органи и тъкани.

Медта се среща в голямо разнообразие от ензими. Като допълнение към ролята на медта в ензимите, е фактът, че тя се използва и за биологичния пренос на електрони. Медта изпълнява значима роля в процесите на биосинтеза на хем и съответно на хемоглобин. Затова дефицитът на мед, както и на желязо , може да доведе до анемии. Медта влиза в структурата на цитохромоксидазата - терминален ензим на дихателната верига на митохондриите , което значи, че е необходима за процесите на генериране на енергия в клетките. Тя има противовъзпалителни и антисептични свойства (вероятно за сметка на антиоксидантното действие). Регулира обмяната на катехоламини, серотонин, тирозин, меланин, съдейства за повишаване активността на инсулина и по-пълната утилизация на въглехидратите.
Медта участва във формирането на структурата на белтъчините на съединителната тъкан - колаген и еластин. Те от своя страна са структурни компоненти на костната и хрущялната тъкан, кожата, белите дробове, стените на кръвоносните съдове. По тази причина недостигът на мед може да предизвика формиране на аневризма на аортата и съдовете на главния мозък, както и до деминерализация на костната тъкан и остеопороза.
Дефицитът на мед може да доведе и до нарушения в дейността на нервната система.
За хора, който спазват диети, е важно да знаят, че цинкът и медта си съперничат по резорбиране от храносмилателния тракт, така че диета, която изключва единия от тези минерали, може да предизвика недостиг на другия.
Денонощната необходимост на организма от мед е 1,5 - 3 мг  за възрастни.
Най-много мед има в зърнените и бобови култури – зрял фасул, грах, пшеница; в сушените сини сливи, орехите; в карантията, скаридите и други морски продукти.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.28003406524658 Seconds