Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:



Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход





Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Мед - Cu
Медта (Cu) е химичен елемент, метал, записан по № 29 в Менделеевата таблица .
Медта е от голямо значение за всички висши растения и животни. В организма на човека се съдържа средно 75-150 мг мед. Този елемент се намира в много човешки органи. Неговата концентрация е висока в черния дроб , сърцето , мозъка и бъбреците. Голямо количество мед е съсредоточено в мускулната и костна тъкан.

Медта се всмуква основно в горните части на червата и стомаха. Нейното усвояване се снижава под влияние на сулфидите, които създават с нея неразтворими соли. След всмукването в червата, свързаната с утаечния албумин мед постъпва в черния дроб, където става част от състава на белтъка - церулоплазмин. Той е основна транспортна форма, чрез която медта се доставя до другите органи и тъкани.

Медта се среща в голямо разнообразие от ензими. Като допълнение към ролята на медта в ензимите, е фактът, че тя се използва и за биологичния пренос на електрони. Медта изпълнява значима роля в процесите на биосинтеза на хем и съответно на хемоглобин. Затова дефицитът на мед, както и на желязо , може да доведе до анемии. Медта влиза в структурата на цитохромоксидазата - терминален ензим на дихателната верига на митохондриите , което значи, че е необходима за процесите на генериране на енергия в клетките. Тя има противовъзпалителни и антисептични свойства (вероятно за сметка на антиоксидантното действие). Регулира обмяната на катехоламини, серотонин, тирозин, меланин, съдейства за повишаване активността на инсулина и по-пълната утилизация на въглехидратите.
Медта участва във формирането на структурата на белтъчините на съединителната тъкан - колаген и еластин. Те от своя страна са структурни компоненти на костната и хрущялната тъкан, кожата, белите дробове, стените на кръвоносните съдове. По тази причина недостигът на мед може да предизвика формиране на аневризма на аортата и съдовете на главния мозък, както и до деминерализация на костната тъкан и остеопороза.
Дефицитът на мед може да доведе и до нарушения в дейността на нервната система.
За хора, който спазват диети, е важно да знаят, че цинкът и медта си съперничат по резорбиране от храносмилателния тракт, така че диета, която изключва единия от тези минерали, може да предизвика недостиг на другия.
Денонощната необходимост на организма от мед е 1,5 - 3 мг  за възрастни.
Най-много мед има в зърнените и бобови култури – зрял фасул, грах, пшеница; в сушените сини сливи, орехите; в карантията, скаридите и други морски продукти.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19924902915955 Seconds