Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Минерали
Този, които иска мускули, си знае работата - многото протеин, креатин и глутамин плюс разумно хранене и високоинтензивна тренировка трябва да донесат успех. Точната дума е трябва - но ако не се пренебрегват и минералите, които регулират температурата, електролитния баланс, нервната проводимост, функционирането на мускулите, поддържането на нормален хормонален баланс, регулацията на гликозата, здравината на костите. Ако се запознаете по-близо с тях, ще разберете, че пренебрегването им може да е рисковано за бодибилдинг здравето ви.

Натрий  -  Често обвиняван като „лошия" минерал, натрият е  важен елемент за тялото ви. Той участва в нервната и мускулната, както и в много други функции в тялото. При спадането на нивото му в кръвта вследствие продължително потене без достатъчно набавяне отвън допълнително на натрий и течности възниква състояние, наречено хипонатремия, което според учените може да предизвика усложнения като апоплектичен  удар и спиране на дихателната дейност. Тъй като той присъства в трапезната сол и спортните напитки, изчерпването му успешно може да се попълни чрез добавка на малко сол в храната или някоя спортна напитка по време на тренировката. Не забравяйте обаче, че въпреки че натрият е необходим за нормалното функциониране на нервите и мускулите, приемът  на сол повече от препоръчваната дневна норма от 2,4 г. няма да подобри повече капацитета ви за упражнения. От друга страна всички състезатели знаят, че твърде многото сол предизвиква задържане на водата, което  ще ви направи по-гладък от тюлен, затова приемът й е по-свободен по време на периода за маса. Дойде ли време за състезания, натрият се ограничава. Сравнително лесен начин за, попълване на изчерпаните му запаси е и чрез солени напитки като доматения сок, в чаша от който има 882 мг натрий, или пък разтворимите пилешки бульони, в които може да има от 800 до 1107 мг за чаша (в зависимост от марката и вида - вижте предварително на етикета!). Съдържащите натрий спортни напитки имат приблизително 110 мг за 225 г.
Калий - също играе основна роля в нервно-мускулното функциониране, да не говорим за ключовата му роля на клетъчно ниво в тялото ви. Недостигът му може да причини  преждевременна поява на умора - много лош знак, ако ви предстои тежка тренировка. Някои спортни напитки съдържат до 30 мг калий, но може да изберете и един среден банан, в който калият е 450 мг или купичка варен спанак (в нея той е 838 мг).
Цинк и магнезий - Подобно на комбинацията натрий/калий, и те са комбинации с дълбок ефект върху нивата на хормоните в тялото. Приемът им според учените увеличава нивото на свободния тестостерон с 33 %, а нивото  на инсулиноподобния фактор на растежа-1 се качва с 4 %, но това не значи, че е необходимо отделно зареждане с тях. Взети под формата на суплемент, дневната дажба от цинк е не повече от 13 мг, а от магнезий около 36 мг за кг тегло. По-важното е другото: чрез поддържането на постоянен прием в тези количества в дългосрочен план поддържате хормоналната си околна среда в топформа.


Селен - Ролята му е разнообразна, но най-важната му функция е като антиоксидант и елемент, ускоряващ производството на тироидния (от щитовидната жлеза) хормон. Според учените увеличеният прием на селен намалява опасността от рак, а недостигът му пък показва обратен ефект върху настроението.
Калций - Освен очевидната му роля при минералния растеж на костите, той може да окаже влияние и върху композицията на тялото ви. Не вярвате, напи? Според учените обаче богатата на калций храна изглежда
намалява енергийните запаси и увеличава термогенезиса при намален калориен прием. Това не значи
естествено, че хапчето калций ще стопи мазнините около кръста ви - по-скоро това е факт от разностранната
му функция в тялото.
Хром -  Есенциален минерал, необходим за въглехидратния и липидния метаболизъм. Според учените може също да окаже влияние върху композицията на тялото - в едно изследване консумацията на 600 мкг хром дневно за период от 2 месеца е  причинила значително топене на подкожните мазнини, като същевременно е запазила мускулната маса. Разбира се, става въпрос за хора трениращи и на хранителен режим - хромът сам по себе си няма да свърши това.
Когато става въпрос за максимален растеж, трябва да следвате някои основни правила: вземайте много
висококачествен протеин и сложни въглехидрати, зареждайте се с креатин и глутамин за максимално възстановяване, вземайте мултивитамини за застраховка и не забравяйте и за минералите!

МинералПрепоръчителен дневен прием
 натрий 2,5 г
 калий 3.5 г
 цинк 12-15 мг
 магнезий 320- 420 мг
 калций 1200мкг
 селений 55-70 мкг
 хром 50-200 мкг
 мед 15 мг
фосфатни соли 1-2 г
 ванадий 60-100 мг

 

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24472403526306 Seconds