Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Наркотикът кофеин
Какво по-приятно има от това да седнеш сутрин на чашка кафе! Малко са хората, които не си доставят това удоволствие. Пиенето му се е превърнал в ритуал. Кое е това, което го превръща в неизменна част от нашето ежедневие?
 
Кофеина . Той е алкалоид, които се намира в семената на кафените храсти, в листата на чая, в плодовете на растението чай, в плодовете на колата и какаото, както и в други растения. Кофеина е малко токсичен. Топ се всмуква бързо в храносмилателната система (действието му настъпва 15-30 мин. след поемането му), като след това твърде бързо се разрушава и само около 8% от приетото количество се излъчва в неизменен вид. Ефекта на кафето продължава от 2 до 7 часа. Кофеина действа върху ЦНС (централна нервна система), сърдечно- съдовия апарат, напречнонабраздената мускулатура на бъбреците. Чрез него умствената работа се увеличава и подобрява.
Действайки върху центровете на продълговатия мозък, възбуждайки дихателния център, кофеина довежда до учестяване и задълбочаване на дишането. Кръвта се насища по-богато с кислород, чрез което се подобрява дишането на тъканите и обмяната на веществата в организма. При предизвиканото от кофеина възбуждане на съдо -двигателния център в продълговатият мозък води до стеснение на кръвоносните съдове в коремната област при същевременно разширяване на кръвоносните съдове на сърцето, белите дробове, бъбреците и скелетната мускулатура. Кофеина подобрява мускулната дейност и повлиява благоприятно на физическата работоспособност, премахвайки умората. Той оказва известно пряко възбуждащо действие и върху сърдечния мускул. Енергията на сърдечните съкращения се увеличава, в резултат на което, както ударния така и минутния обем се увеличават. Кофеина увеличава и пикочоотделянето, чрез подобряване кръвообращението на бъбреците. През тях започва да преминава по-голямо количество кръв, в резултат на това се излъчва по-голямо количество урина. Освен това той отслабва в значителна степен връзката на водата с колоидите на тъканите и кръвта, което улеснява излъчването на по-голямо количество вода от бъбреците. Той е ефикасен и лесен начин за всеки да се почувства по-жизнен.

Всички пият кафе! Но най-много с него злоупотребяват спортистите, затова МОК (международен олимпийски комитет) го включи в списъка със забранени за употреба медикаменти (допинг листа). В момента над 12 мг/кг. водят до положителен допинг тест (това са около 6 - 8 чаши кафе).
Един час преди тежки натоварвания, спорт и други дейности, които изискват усилия, приемането на      6 мг кофеин на килограм лично тегло ще ви помогнат да преодолейте по-лесно натоварванията.. За много тежка физическа работа могат да се приемат и до 8 мг/кг, кофеин. Злоупотребата с кофеин не е желателна, защото при взимане на големи дози, пулсът от начало се забавя, а след това се ускорява и става напрегнат, а по-нататък -слаб и неправилен. Появяват се болки в корема, прилошаване, повръщане, световъртеж, шум в ушите, безпокойство, треперене на крайниците, конвулсии, като накрая може да настъпи колабс и парализа на ЦНС. По отношения на чувствителността към кофеина има големи индивидуални разлики. При едни хора 0,5 гр. предизвикват тежки явления на отравяне, а при други това не се наблюдава и при 1,5 гр. Смъртоносна доза за човека е около 10 гр. чист кофеин, но са описани само единични случаи на отравяне.
Хроничното отравяне с кофеин се развива при продължителна и неумерена употреба на чай и кафе. Проявява се с разстройство на стомашно - чревния тракт, загуба на апетит, диспепсия, повръщане, запек. От страна на сърцето - сърцебиене, аритмия. Появява се общо повишаване на нервната възбудимост, треперене на ръцете, шум в ушите и безсъние. Ако сте получели тези симптоми е добре да намалите кафето или още по-добре да го спрете за известно време.

Автор: Веселин Казаков
За консултации можете да намерите В. Казаков в магазина му за хранителни добавки в гр. София, ул. Димитър Манов 73 (до Южния парк)
E-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите   Tел.: 0887 511 182; 0899916521
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.22544407844543 Seconds