Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Потник Explode
Потник Explode
10.00 BGL
6.00 BGL
Спестявате: 4.00 BGL
Купи

Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи

Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Снейл Еликсир
Снейл Еликсир
8.50 BGL
Купи
Explode Whey Protein 5 кг
Explode Whey Protein 5 кг
240.00 BGL
Купи
Шейкър Explode 600мл
Шейкър Explode 600мл
7.00 BGL
Купи
Натрий
Натрият играе много значима роля за някои жизненоважни функции на човешкия организъм. Заедно с калия, той има важно значение за регулирането на кръвния обем и кръвното налягане. Натрият в организма  не само действа в синхрон с калия, но и  има конкретни самостоятелни функции. Той е  особено необходим при удовлетворяването на някои специфични физиологични изисквания.
Когато се провежда тренировка, целяща  високи спортни резултати, изискванията към кръвния резерв естествено нарастват. Организмът може да преживее сериозен физиологичен стрес, ако е намален кръвният обем. Логично е, че по-големият кръвен обем доставя по-голямо количество кръв в работещите мускули. Той предполага и по-обилен пренос на кислород под формата на хемоглобин и миоглобин към клетките на натоварваните мускули. Паралелно с това към тях се осъществява и повишено транспортиране на хранителни вещества. По-големият приток на кръв съответства на оптималните нива на натрия.
Понижаването на кръвния обем крие сериозен риск даже за хора, които водят заседнал живот, обаче негативният му ефект върху спортиста е значително по-голям. Ако по време на интензивна тренировка не се удовлетворят изискванията за доставяне на необходимите количества кислород и хранителни вещества, трениращият е изложен на риск от много отрицателни отклонения, които са резултат от спад в кръвния обем. Работещият мускул не се захранва с нужните хранителни вещества, а също така страдат мозъкът и останалите работещи органи. По време на високо интензивна аеробна тренировка се получава недостиг на натрий и с повишаването на обема на кръвния лактат токсичните нива се повишават. Не могат да се изхвърлят и отпадъчните продукти, организмът се затормозва, а това предизвиква спад на силата у спортиста. Рязко се повишава натрупването на млечна киселина. Крайният резултат е отслабване на силата и все по-слаби резултати.


Друго важно отклонение, за което причина е ниското ниво на натрия, е химическият дисбаланс в организма, т.е. нарушаване на баланса между калия и натрия. Неговият отрицателен ефект е многостранен, както вече бе изяснено. Химическият дисбаланс води до нарушения на функциите на сърцето, мозъка и черния дроб.
Всеки трениращ трябва да е наясно, че електролитният баланс в клетката може да се постигне само с осигуряване на точно определени нива калий и натрий, което е единственото условие за  създаване на клетъчен градиент. С намаляване на калия или натрия, финият баланс между тях се нарушава. Редица физиологични функции са разстроени. Резултатите са виене на свят, гадене и дезориентация. Възможен е дори срив във функциите на бъбреците. Става ясно, че натрият е твърде важен за всеки човек, независимо дали е активен спортист или не.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16371011734009 Seconds