Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Палатиноза – по добрият въглехидрат
Палатиноза е открит през 1957 г. от изследователския център на Südzucker AG.
Наименованието Палатиноза произхожда от името на областта, в която е било направено откритието.

Този регион на Германия през римско време е известен като ''Palatinum".
Днес Палатиноза се произвежда в индустриални количества от Palatinit GmbH който е филиал на Südzucker AG - един от най големите производители на захар в света със филиали във Северна Америка-Ню Джърси и Азия – Сингапур, и със търговска мрежа във повече от 40 страни.
Palatinit GmbH е основан през 1979 г. и е номер 1 в света със уникалният си заместител на захар Изомалт.
Palatinit GmbH поддържа най-високи стандарти за качествен контрол на всички свои операции за което има (ISO 9001 акредитация).
Палатиноза присъства като храна на пазарите в Азия, Европа и USA. В Япония Палатиноза се използва за производството на храни и напитки от 1985г. тъй като е одобрен и включен в списъка на “Храни за специални здравни нужди”

През юли 2005 въглехидрата получи одобрение като “Нов хранителен продукт” и разрешение да се използва като храна и инградиент на територията на Обединена Европа. През Март 2006 FDA /Американската агенция за храните и лекарствата/ му дава - GRAS статут /официално признат за безвреден/.
От 2 Август 2007 г. Продукта е официално признат като “Нов хранителен продукт” в Австралия и Нова Зеландия.
През Септември 2007 FDA /Американската агенция за храните и лекарствата/ го категоризира като “non-cariogenic sugar” – захар, която не предизвикват загниването на зъбите и образуването на кариеси. Терминът “Cariogenic” официално се използва за всички захари. Това официално признание разрешава на производителите на храни и напитки да вписват на етикетите си тези качества.Какво е Палатиноза?

Палатиноза –дизахарида /Isomaltulose/ е бял кристален въглехидрат, които се добива основно от естествената захар на захарното цвекло /захарозата/, която също се намира като натурална съставна част в меда и захарната тръстика. Преобразуването на  1.2 aлфа ензимните връзки между глюкозата и фруктозата във 1.6 aлфа ензимни връзки между глюкозата и фруктозата е това което превръща естествената захар във Палатиноза.
Палатиноза - представлява глюкоза и фруктоза свързани помежду си със 1.6 алфа ензимна връзка.Т ази разлика във молекулните връзки  прави Палатиноза много по стабилен от захарта при хидролиза и ензимното му  разграждане  във устата и тънките черва което му придава следните физиологични и технологични предимства:
Основната физиологическа характеристика на Палатиноза е комбинацията от това, че оказва минимално влияние на нивото на кръвната  захар и факта, че се адсорбира напълно в тънките черва също като глюкозата и фруктозата.

Палатиноза доставя равномерно енергия по продължително време.
Най – интересен е фактът, че цялостната хидролиза и абсорбиране на Палатиноза протича много по-бавно в сравнение с това на захарта. Това води до по-малко повишаване нивата на кръвната захар и инсулина в сравнение с глюкозата и захарта. Впоследствие енергията на Палатиноза навлиза в кръвта много по-бавно и за много по-продължително време, което се вижда на диаграмата, където нейната кривата е по-ниска, но по-дълга в сравнение с тази на захарта и най-лесно храносмиланите скорбяли. За мускулите и за мозъка това означава постоянен прилив на енергия за по продължителен период от време в сравнение с бързо усвояемите въглехидрати.

Палатиноза е много ниско гликемичен продукт. Гликемичният му индекс е едва 32 което го нарежда измежду най-ниско гликемичните въглехидрати. Няма рязка промяна в нивото на кръвната захар при употребата на Палатиноза.

При приемането на захари често се наблюдава хипогликемичен ефект, при който нивото на кръвната захар спада под необходимият минимум което води до по-ранна необходимост от приемане на храна. Ето защо ниско гликемичната диета е полезна за намаляване на наднорменото тегло и затлъстяването.

Палатиноза има много нисък инсулинов индекс.

Подобно на малката промяна на нивото на кръвната захар така и Инсулиновата реакция на организма към Палатиноза е много слаба.

Изследванията показват, че Палатиноза има Инсулинов индекс 30, което е в пъти по-малко от този на глюкозата и захарозата.

Палатиноза улеснява контролирането на теглото.

Високо инсулиновите диети с употребата на захари водят към натрупването на мазнини и към резистентност на организма към инсулина ( известно като пред-диабетична фаза), наднормено тегло и затлъстяване.

Последните научни изследвания Mannheim (Германия), Септември 2007 потвърждават, че ниско –гликемичният въглехидрат Палатиноза повишава използването на телесните мазнини за източник на енергия като по този начин улеснява  метаболизирането им в организма.

Ето защо Палатиноза е единственият въглехидрат, които доставя енергия под формата на глюкоза като в същото време улеснява разграждането на телесните мазнини.

Подобрено изгаряне на мазнините при спортни занимания.

Изследователите от университета във Фрайбург (Департамента по Рехабилитация Превенция и Спортна медицина) изследваха влиянието на спортни напитки със и без Палатиноза за да изучат влиянието което  се оказва върху получаването на енергия от въглехидратите и мазнините. Спортистите консумираха по една нискогликемична напитка с Палатиноза,  една високо-гликемична напитка на базата на малтодекстрин и една без въглехидратна преди, по време на теста и след теста.
Тестовете доказаха, че при употребата на Палатиноза се изгарят 25% повече мазнини в сравнение с напитките съдържащи малтодекстрин.

Палатиноза – добрият начин за зареждане с енергия.

Тъй като Палатиноза се усвоява бавно, но напълно от организма в тънките черва той доставя същото количество енергия като повечето захари - (4 kcal/g). След абсорбирането глюкозата и фруктозата от Палатиноза се метаболизират,  следвайки класическите пътища, по които се метаболизират глюкозата и фруктозата от захарта.

Тъй като делението и абсорбирането на Палатиноза е бавно, но цялостно Гастроинтестиналната толерантност към Палатиноза е сравнима с тази на захарта при високи приемани количества.

Палатиноза предпазва зъбите.

Въпреки че е произведен от естествена захар и притежава  натурални вкусови качества - поради по здравата връзка между молекулите  на глюкозата и фруктозата във Палатиноза спрямо тази на захарта Палатиноза по-трудно ферментира и се разгражда от бактериите във устната кухина и не позволява образуването на киселини които увреждат зъбният емайл. В контраст с лесно разграждащите се захари Палатиноза дори възпрепятства образуването на кариеси. PH-теле метричните тестове доказват тези качества на Палатиноза - правейки го по този начин идеален заместител на захарта, глюкозата, малтодекстрина и други високо усвояеми и бързо ферментиращи въглехидрати.

Палатиноза успешно премина тестовете на FDA /Американската агенция за храните и лекарствата/ и е официално признат във USA  като “non-cariogenic sugar” – захар  която не предизвикват загниването на зъбите и образуването на кариеси.Вкусови качества.

Външният вид и вкусовите качества на Палатиноза са сходни с тези на захарта, доставяйки естествено натурално усещане за сладост без никакъв страничен и остатъчен вкус след консумацията. Неговата подслаждаща сила в сравнение с 10% захарен разтвор, е около 50% - като усилва подслаждащата си сила с увеличаване на концентрацията на разтвора. Палатиноза притежава  мека сладост  добавяйки обем и качества на храните и напитките. В зависимост от приложението при комбинацията на Палатиноза с други въглехидрати и високо интензивни подсладители може да се допринесе за подобряването на сладостта, структурата и вкусовите качества на крайния продукт.

При комбинацията му с други функционални ин градиенти като Омега-3 мастните киселини, соя и други се наблюдава замаскирващ ефект на вкуса и миризмата на тези продукти.

Технологично приложение.

Във воден разтвор захарта и Палатиноза имат сходен вискозитет.

Разтворимост.

Растворимостта на Палатиноза е 29% (при температура 20 градуса по целзий воден разтвор) и температурата му на топене е  по ниска (120-128градуса по целзий) докато захарта се топи (160-185 градуса по целзий).

Стабилност.

Палатиноза показва много добра устойчивост на киселинни влияния - например в напитките. Като намаляващ захарта агент той има склонност да влиза в реакции с Аминокиселините изразяваща се в оцветяване /Реакцията на Millard/  при температура около 140 градуса целзий. Редуциращата сила на Палатиноза е – 50% от тази на глюкозата.

Палатиноза не е хигроскопичен и това го прави идеален ин градиент за всички разтворими напитки.

Палатиноза не ферментира под влияние на обкръжаващите ни бактерии.

Той е много устойчив на бактериите от групата Lactobacili, които се използват за производството на кисело мляко, сирене,  бира и много други ферментирали храни.

Ето защо може да се използва като неферментиращ въглехидрат в млечната индустрия.

Срок на годност.

Палатиноза има същият срок на годност като захарта и се съхранява при сухи условия и умерени температури.

Заключение.

Като ниско-гликемична храна Палатиноза се очаква да бъде една от трите най-полезни храни във близкото бъдеще като източник на “ПО ЗДРАВОСЛОВНА И ПО ПРОДЪЛЖИТЕЛНА ЕНЕРГИЯ“.

Палатиноза може да замести подсладителите или въглехидратната част на продуктите самостоятелно или в комбинация с други въглехидрати, придавайки по големи качества на крайния продукт:

По продължителен период на снабдяване на организма с глюкоза и енергия.

Ниско-гликемична реакция на организма.

Ниско инсулинова реакция на организма.

Улеснено поддържане на телесното тегло.

По-лесно изгаряне на телесните мазнини при спорт, а също и при програма адлибитум.

Имайки в предвид технологичните му качества - Палатиноза улеснява и оптимизира разработването на функционални напитки, разтворими и бутилирани, а също така и на спортни напитки които да могат да преминат от категорията “Доставя бързо и моментално” към “Бавно, равномерно и продължително“.

                                                                                       
На базата на Палатиноза могат да бъдат произведени удобни енергийни закуски, млечни напитки, чай, кафе и други претендиращи за категорията “WELLNESS” хранителни продукти.

Палатиноза – Въглехидрата на бъдещето.

И накрая какво по-категорично от факта, че въпреки че е представен официално на хранителното изложение  в Северна Америка за пръв път през 2005г., и е признат на територията на Европа 2005г. към днешна дата има разработени над 2000 продукта на базата на Палатиноза.
Продукт с палатиноза в нашият магазин - Y3K Food
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19310593605042 Seconds