Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Положителното приложение на спортните напитки
Въведение
Както споменахме, не всички напитки са еднакви. Науката е разработила начини за оползотворяване на ергогенните средства с ценен потенциал. Спортните напитки може да запълнят липсващите запаси в организма на спортиста. Те могат силно да подобрят изпълнението по време на работа и да предотвратят редица нарушения във функциите, предизвикани от намалените запаси от въглехидрати. Тук ще разгледаме потенциалната полза от поемането на спортни напитки по време и след тренировка. Забелязвате, че не разглеждаме пред-тренировъчната фаза, тъй като тогава не се препоръчва да се консумират тези напитки. Макар наличието на сложни въглехидрати да е наложително, спортните напитки не осигуряват достатъчно количество от тях преди тренировка. Вместо това, по-добре би било да се приемат сложни въглехидрати под формата на храна. Консумирането им по време и след тренировка обаче може да бъде от голяма полза за трениращия.
А. Консумиране на спортна напитка по време на тренировка
Ползата от консумирането на въглехидрати /под формата на спортна напитка/ по време на тренировка може да се разглежда от две страни – отлага умората и повишава нивото на изпълнение. Трябва да се отбележи обаче, че приемането на въглехидрати по време на тренировка може да бъде ефективно само, ако е подкрепено от поемане на въглехидрати преди тренировка. Ето още един факт в подкрепа на обстоятелството, че не бива да се подменя храненето със спортна напитка. Освен това е доказано, че въглехидратите, приети преди физическо натоварване са много по-важни за изпълнението отколкото взетите по време на тренировката. Причината се състои в това, че гликозата в току що поетия въглехидрат не може да се оползотвори от мускула така ефективно както мускулният гликоген от въглехидратите, консумирани преди това /ефектът на натрупване на запаси/. Съветваме ви да избягвате консумирането на прости въглехидрати преди тренировка, тъй като те не само не подобряват изпълнението, но дори го влошават.
Докато кръвният гликоген може да бъде оползотворен ефективно след приемането му, кръвната гликоза трябва да премине първо през дългия процес на фосфорилация  /и терминът е дълъг/, химическа реакция обясняваща необходимостта от добавяне на фосфат и използването на ензима хексокиназа. Хексокиназата има ограничено действие  в организма и затова използването на кръвната гликоза като енергиен източник е много по-слабо ефективно отколкото използването на мускулния гликоген. Научните изследвания доказват, че нивото на гликоген в мускулите в началото на тренировката е най-важната енергийна  детерминанта за нивото на изпълнение.
Б. Правилният избор е от огромно значение за ефективността на спортната напитка
Много често спортистът, “натъпкан” с въглехидрати, влиза в залата със съзнанието, че е подготвен за предстоящата работа и не усеща как бързо силите му се изпаряват! Допълнително вкарване на въглехидрати под формата на спортна напитка може ефективно да отложи умората, настъпваща поради спадането на гликогена. Ключът естествено се състои в това да се подбере напитка с добър състав, съдържаща необходимите хранителни вещества и произведена от реномирана фирма. Много напитки са само подсладени, пълни с мазнини течности с претенциите за спортни напитки. Най-добрата спортна напитка съдържа гликозни полимери. Полимерът е вещество, което удължава “живота” на гликозната молекула и така тя се смила по-бавно в организма отколкото простите захари.В. Спортните напитки след тренировка
Трябва да отбележим, че синтезът на гликоген се извършва най-бързо веднага след физическо натоварване /особено след аеробна тренировка/ поради това, че ниското ниво на гликоген в мускулите активира ензима гликогенсинтаза, контролиращ натрупването на гликоген. Трябва да признаем, че спортните напитки, използвани за допълване на гликогена, в повечето случаи се поемат много по-лесно от бананите или другите форми на комплексните въглехидрати. Не забравяйте, че след усилена тренировка е важно да се възстанови и протеина в мускула. Освен това, като се имат пред вид и добрите страни на разгледания вече ефект на “инсулиновия удар ”, се налага да се приема и известно /малко/ количество прости въглехидрати, за да се получи бърз приток на инсулин.
Спомнете си, че след тренировка мускулите изсмукват по-големи количества от обикновено и поради това инсулиновият удар се възприема като силен анаболен метод в спортното хранене.  Тази теория се основава на обстоятелството, че мускулите се нуждаят спешно от толкова голямо количество гликоген, че гликозата се всмуква бързо и не се  нарушава инсулиновия баланс. Един от начините да се възстанови нивото на гликогена е чрез оползотворяване на простата захар в спортните напитки /а не чрез консумиране на обикновена захар или бонбони/. Препоръчва се да се поемат 225 г (8 oz) течни въглехидрати /сукрозна гликоза/ непосредствено след тренировка без да се отчитат височината, теглото, физическата годност/нивото на извършените усилия или пола.
Ако се наблюдава намаляване на апетита се препоръчва, да се намали незабавно горното количества. Спортните напитки с фруктоза заместват чернодробния гликоген и имат силно анаболно въздействие. Нека не забравяме, че трябва да се избягва свръхпроизводството на инсулин, тъй като то води до увеличаване на мазнините в организма. Помнете, че простите захари рязко повишават инсулина. Когато се случва това, черният дроб е принуден да работи извънредно, за да компенсира свръхпроизводството на инсулин като го превръща в триглицерид, който незабавно се отлага под формата на мастна тъкан!
Трябва да признаем, че за спортиста е трудно да прецени как да постъпи по отношение на храненето след тренировка. Сами знаем как се чувстваме след като сме яли храна обогатена с много прости захари. Слаби, вяли, неспособни да функционираме както трябва физически и умствено и леко /и дори повечко/ започва да ни се гади – ето най-широкоразпространените симптоми на консумирането само на прости захари след тренировка. По-възрастните могат да изпитат и “стягане” в гърдите, тъй като сърцето е принудено да работи по-усилено, за да доставя така необходимите хранителни вещества. Ако се получи така след някоя от тренировките ви, само изяжте храна, състояща се от сложни въглехидрати и протеини /печен картоф и бяло пилешко месо/ и на минутата ще се почувствате отново във форма.
С интерес ще забележите колко бързо ви е отминало главоболието  /протеинът е подхранил мозъка/ и колко изпълнен с енергия сте се почувствали след и дори по време на хранене! Другото, което ще усетите веднага е как мускулите ви се зареждат, “напомпват” и са готови да действат отново. Може да си кажете: “Мислех си, че само простите въглехидрати действат така бързо.” Как ме оправи това ядене. Отговорът е, правилно хранене за добри резултати. Действа винаги и при всякакви обстоятелства. Следвайте логиката на правилното хранене както и добре проверените концепции, свързани със спецификата на хранителния режим. А именно, инсулиновият удар е само един аспект на храната след тренировка. Важното е да се възвърне истинската сила в организма. Следващият път когато се колебаете как да постъпите по отношение на храненето след тренировка, само си спомнете как сте се чувствали в описания по-горе случай и постъпете както трябва. Отговорите са налице.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.39723491668701 Seconds