Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Прием на протеин
Попълването на протеиновите запаси, и преди и сега, си остава най-важният аспект на храненето при силовата подготовка. Като разглеждаме неговата полза, би било уместно да направим бърз преглед на основните форми /специфични групи/ на протеина, който поемаме с храната.
А. Три основни групи протеини
Съществуват три основни групи протеини, използвани като добавка:
1. Пептиди /частично смлени протеини/.
2. Цели протеини.
3. Свободни аминокиселини.
Б. Пептидите – предварително смлени протеини – оглавяват ранглистата:
Протеините пептиди се считат за най-ефективната от всички групи. Този вид протеини се абсорбират лесно в системата и действат, анаболно и катаболно, така както може да се очаква от най-висококачествените протеини. А това се отнася най-вече до всичко, свързано със задържането на азота в организма. Освен това, няма данни, че пептидите водят до открити стомашно чревни смущения.
 


В. Цели протеини
Целите протеини трудно се разграждат. Цялостният процес може да продължи цели 4 часа. В този период от време част от протеина се губи. Основната слабост при тях се състои в това, че целият протеин не може напълно да се оползотвори от системата и поради това, анаболния ефект на тази група не се реализира максимално.
Г. Свободните аминокиселини имат редица недостатъци
С най-лоши качества по отношение на биологичната си стойност са групата на свободните аминокиселини. Установени са два основни недостатъка в групата на свободните аминокиселини:
- те са най-слабо ефективната форма по отношение на задържането на азот.
- освен това, засилват осмотичното налягане в тънките черва. Това означава, че хранителните вещества не могат да се абсорбират напълно, което причинява чревни смущения и диария.
Тази концепция все пак може да бъде и преразгледана, тъй като аминокиселините имат и положителен ефект /силно влияят/ на отделянето на растежния хормон. Проблемът е, че безразборното “гълтане на хапчета” не води до задоволителен резултат. Добре планираният подход обаче, е най-ефективното средство за стимулиране на растежния хормон. Трябва да сме наясно, че връзката между аминокиселините, за които става дума тук, и функционирането на мозъка е изключително важна.

Добавки - протеини

 
1.Триптофан
Триптофанът е предварителният указател за наличието на сератонин /предавателят на нервни импулси на главния мозък/. Нивата на сератонина в мозъка се повишават при вкарване на триптофан. Тайната се състои в това да се приема триптофан без наличието на други големи /неутрални/ аминокиселини. Ако триптофанът се вкарва в организма чрез богато на протеин ястие, например, растежният хормон ще се повиши слабо. Друг фактор от жизнено важно значение е, че триптофанът се оказва неефективен, когато се взема с аминокиселини с разклонена верига. Аминокиселините с разклонена верига /валин, левцин, изолевцин/ се оказват твърде силни в надпреварата за транспорта на кръв във мозъка. Те биха блокирали действието на триптофана, което би довело до надмощие на аминокиселините с разклонена верига. А те не водят до повишаване на растежния хормон.
2.Тирозин
Тирозинът също стимулира растежния хормон, а голяма част от него, която преминава през кръвно-ликворната мозъчна бариера, се превръща в допамин и норепинефрин, два невропреносители, които предизвикват силно повишаване на растежния хормон.
3. Аргинин
Аминокиселините, които най-много служат за стимулиране на отделянето на растежен хормон, са L-аргинина и L-орнитина. За да се получи положителен ефект, при липса на L-лизин, трябва да се приемат тези важни аминокиселини. За да се балансира неговото влияние, L-аргининът често се комбинира с L-лизин под формата на добавка, тъй като твърде голямото количество L-аргинин може да причини появата на херпес.
4. Орнитин
Биологически, L-орнитинът е, в действителност, два пъти по-силен от L-аргинина. В добавките обаче, поради високата му цена, количеството орнитин е съвсем малко, за разлика от L-аргинина. L-орнитинът е така широко разпространен, както са и близките до него триптофан и тирозин. Той трябва да се взема три часа преди или след всякакви други протеини, за да доведе до повишаване на нивата на растежен хормон.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 1.2960150241852 Seconds