Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Протеинов „прозорец”
Филип Гойя
Добрият културист знае, че не тренировките, а именно храненето е главният фактор, когато се говори за нарастване на мускулната маса. Най-ефективният метод на хранене, известен в съвременния бодибилдинг, е равномерно разпределяне на храната на 6 приема на интервали от 2,5 - 3 часа. Този поход е доказан през няколко десетилетия от професионални спортисти, както и произтичащият от него извод: ако нарастването на мускулите спре, значи на организма просто са му недостатъчни приеманите калории. Грешка е обаче да се мисли, че само с повишаване на калориите автоматично ще излезете от платото (застоя). Няма да стане, защото организмът има свои предели за усвояване на макро- и микроелементи от храната , които на всичко отгоре се забавят от възрастта. Баналното повишение на калориите не само, че няма да помогне, а ще доведе до омазняване. В крайна сметка къде организмът да прати тези калории, които не може да преработи. Нищо друго не му остава, освен да ги натрупа под кожата.
Какво да се прави? Работата е в това, че степента на усвояване, в това число и на протеина , не е постоянна величина. Има моменти, когато организмът едва-едва отваря онзи физиологичен процес, чрез които изцежда протеиновите аминокиселини. И тогава става малко чудо: ние можем да увеличим у себе си протеина с повече от това, което е решила природата. Става дума за десетки или единици милиграми, но в мащабите на  биохимичния свят тези малки аминокиселинни  дози са способни значително да повлияят на белтъчния синтез.
Един такъв мистичен момент настъпва веднага след завършването на тренировката. Вие сте свикнали да слушате, че 20-35 минути след тренировката трябва срочно да се използва т.н. въглехидратният „прозорец”, но също толкова важно е как трябва да се използва  протеиновия „прозорец”. Чисто теоретически приема на  въглехидрати действително е важен по отношение на нивото на кръвната захар. Това ще повлече след себе си  подем в енергетиката на всички биохимични процеси и (предполага се) на белтъчния синтез.
Между другото, организмът е доволно снизходителен към това енергийно ощетяване, което вие нанасяте с тренировките си, но към разрушаването на мускулната тъкан, той е безсърдечен. Ако вие веднага след тренировка не въведете в организма аминокиселинен материал за възстановяване на разрушенията, ще се развие тежко катаболно състояние. Организмът има много начини да компенсира след тренировка енергийния дефицит, дори да не приемете въглехидрати, но няма нито един начин, за да се справи с белтъчния катаболизъм.Според  теорията, ако вие сте употребявали много протеини през целия ден, нивото на аминокиселини в кръвта ще е достатъчно за неутрализация на белтъчните разрушения в мускулите, но в това е и цялата работа - животът на културиста – любител  не му дава шанс да „живее в кухнята”, както това правят професионалистите. Критически момент за любителя е това състояние на аминокиселинен  дефицит, с което той отива на самата тренировка след дълъг работен ден. Ето затова послетренировъчният протеинов „прозорец” никак не трябва да се изпуска! Само по себе си това не означава, че трябва да вземете храна със себе си в залата. Не, продължителността на „прозореца” е достатъчно голяма - до 2 часа. Не ви съветвам да се натъпчете обилно с храна. Помнете, трябват ви висококачествени протеини.
Вторият по важност протеинов „прозорец”  е през нощта. През нощта е секрецията на няколко анаболни хормона, а за тяхната работа трябват протеини. Ако въобще ядем преди лягане, то това най-често са въглехидрати. Много културисти преднамерено консумират преди сън въглехидрати, твърдейки, че така по-лесно заспиват и спят добре. Между другото, това е една много голяма грешка. Изследванията показват, че през нощта е максималната рекуперация (възстановяване) на тъканите. Метаболитните канали най-ефективно пренасят аминокиселини до клетките. Ако не се ядат въглехидрати преди сън, процесът на белтъчния синтез ще е максимално ефективен. Това се обяснява с факта, че 3-5 часа след заспиването организмът изпада в състояние на лека хипогликемия  заради спадането на нивото на кръвната захар. Това провокира секреция на  хормона на растежа, а той допълнително стимулира белтъчния синтез. Процесът ще бъде още по-отчетлив, ако малко преди лягане извършите лека аеробна дейност.
И така, запомнете: за да използвате максимално нощния период, трябва да почвате деня с много  въглехидрати и малко белтъчини. Постепенно белтъчините трябва да се увеличават, а въглехидратите да се намаляват.
Подчертавам, че използването на протеиновия „прозорец” може да помогне да се премине от типичното за любителите катаболно състояние в анаболно.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.22107696533203 Seconds