Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Протеин - класификация
Според класификацията си протеините се делят на пълноценни и непълноценни в зависимост от съдържанието на аминокиселини. Пълноценните протеини съдържат пълен набор от 20 аминокиселини, докато непълноценните съдържат по-малко от този брой.
Значението на пълноценните протеини за изграждането на мускула.
Всяка аминокиселина има определена характеристика. Когато молекулата на протеина съдържа пълния контингент /20 аминокиселини/, нейната характеристика може да се повтори. Тази верига от свързани еднакви аминокиселини образуват така наречената полипептидна връзка или /верига/. Тези вериги се повтарят в процеса, наречен възпроизвеждане на ДНК, който представлява основният процес на изграждането на мускула.Изграждането на повече мускулна маса може да се сравни със строежа на стена, за което трябва да бъдат използвани ”строителните блокове” на мускулите /аминокиселините/. Помислете си, ако се опитвате да изградите стена като поставите четвъртинка тухла върху половин тухла, закрепена върху третинка тухла, стената ще се срути преди още да е била завършена. По същия начин, когато става дума за изграждане на мускулите, трябва да използваме пълноценни протеини, за да сме сигурни че използваме цели ”строителни блокове”, за да изградим “стената” /мускула/. Ако се използва само частично съдържание на аминокиселини не може да се извърши процесът на полипептидно свързване на ДНК и изграждането на стената /мускула/ не може да се завърши.

Суплементи - протеин


Двойната функция на протеина
Протеинът се разглежда като основната движеща сила, която едновременно предизвиква и увеличаване, и загуба на мускулната маса. Тези две явления, макар на пръв поглед да са взаимно обвързани, всъщност са съвсем различни по отношение на биологичните си функции, свързани с ползата от поемането на протеин.
А. Анаболна функция
Протеинът служи за производството на растежния хормон, инсулина и на другия хормон, изграждащ мускулите, тестостерона.
Б. Анти-катаболна функция
Протеинът, също така, съхранява азота и го възстановява при загуба след анаеробна работа. Протеинът служи за поддържане на азотния баланс, което дава възможност на организма да не ползва азотните запаси за енергиен източник. Когато той започне да ги ползва за енергиен източник, казваме, че организмът е изпаднал в катаболно състояние.
Най-важният принос на аминокиселините за изграждането на мускулна маса и за нейното възстановяването, се основава на двойната роля на протеина да предизвиква едновременно и анаболни, и анти-катаболни реакции в организма.
Източник: C.O.R.F.I.T
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.29994583129883 Seconds