Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Селен

След Втората световна война в САЩ, Австралия, Нова Зеландия и някои страни от северна Европа се появило заболяване по добитъка, наречено „бяла мускулна болест". То се изразявало в дегенерация на мускулатурата, опадане на козината, некроза на черния дроб и сърдечния мускул, спадане на репродуктивната способност. Изяснило се, че тази болест е свързана с промени в храненето на животните. Тревата, сеното и зърнените добавки били заменени с високопродуктивни култури, отглеждани на изкуствено наторявани площи с минимални добавки от зърно. При такова хранене животните получавали много малко селен, което станало причина за масовото развитие на описаното заболяване.
Днес е ясна важната роля на микродозите селен за здравето на човека. Неговият дефицит предизвиква сериозни поражения върху организма. Например, недостигът на селен води до бърза загуба на имунитет.
Той е особено важен за състоянието на сърцето. Едно сърдечно заболяване носи названието „Кешан синдром" по името на китайска провинция с бедни на селен почви, където то е било масово разпространено. Селеновият дефицит се изразява в развитието на кардиомиопатии, които са причина за миокардна смъртност при хората. Ето защо профилактичните приеми на селенови препарати предпазват от сърдечносъдови заболявания, стенокардия и сърдечни пристъпи. Селенът препятства и слепването на тромбоцитите в кръвния поток и предпазва от образуването на тромби в местата с увреждания на съдовете на сърцето и мозъка.

Дефицитът на селен се изразява и в мускулна дегенерация. Розови петна по дланите са сигурен признак за начален недостиг на селен. Недоимъкът на този елемент се отразява особено силно върху състоянието на мозъка, сърцето, черния дроб и бъбреците, предизвиквайки постепенно склероза и некроза на техните тъкани.
Селенът неутрализира действието на много канцерогени и осигурява защита от развитието на тумори. Неговите всекидневни приеми снижават риска от рак на гърдата, дробовете, простатата, дебелото черво и яйчниците. Селенът е и един от най-силните антиоксиданти, неутрализиращ агресивното окислително действие на свободните радикали, влияещи разрушително върху клетките и организма. Затова той забележимо забавя процесите на стареене на организма и тъканите и удължава младостта.
В периода на менопаузата селенът облекчава топлите вълни и физиологическия дискомфорт. Особено необходим е на мъжете, тъй като се концентрира в големи количества в половите им жлези и семенната течност.
Едновременните приеми на селен и витамин Е взаимно усилват своето действие като протектори на сърцето, тъканите, в синтеза на антитела.
И така, селенът има важна роля за растежа и развитието на организма, за имунитета, за поддържане на сърцето и черния дроб здрави, за еластичността на тъканите, за забавяне на процесите на стареене, за предпазване от развитие на тумори и за цялостното добро състояние на организма. Неговият дефицит се изразява най-вече в болестите на черния дроб и сърдечносъдовата система, в развитието на артрити.
В Китай в районите с бедни на селен почви всекидневните приеми на селенови препарати предпазват населението от сърдечносъдови патологии.
Дневната нужда от селен е 4 мкг. Под тази доза се развива селенов дефицит. Над тази доза - селенова интоксикация (наблюдава се в производството): главозамайване, косопад, увреждане на ноктите, прилошаване, поражения на черния дроб, стомашно-чревния тракт, анемия.
Селенът е особено необходим на занимаващите се със спорт и е задължителен за професионално спортуващите. Стресовите физически натоварвания предизвикват натрупване на свободни радикали. Затова употребата на селен като антиоксидант след тренировка или вечер преди лягане е особено полезна.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23370790481567 Seconds