Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
3Bul.Us
3Bul.Us
30.00 BGL
Купи

Snail gel + Q10
Snail gel + Q10
24.00 BGL
Купи

Explode Whey Protein 5 кг
Explode Whey Protein 5 кг
240.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Testopower
Testopower
35.00 BGL
Купи
Тениска Explode (с бродерия)
Тениска Explode (с бродерия)
20.00 BGL
Купи
Хеликс Флекси
Хеликс Флекси
18.70 BGL
Купи
Селен

След Втората световна война в САЩ, Австралия, Нова Зеландия и някои страни от северна Европа се появило заболяване по добитъка, наречено „бяла мускулна болест". То се изразявало в дегенерация на мускулатурата, опадане на козината, некроза на черния дроб и сърдечния мускул, спадане на репродуктивната способност. Изяснило се, че тази болест е свързана с промени в храненето на животните. Тревата, сеното и зърнените добавки били заменени с високопродуктивни култури, отглеждани на изкуствено наторявани площи с минимални добавки от зърно. При такова хранене животните получавали много малко селен, което станало причина за масовото развитие на описаното заболяване.
Днес е ясна важната роля на микродозите селен за здравето на човека. Неговият дефицит предизвиква сериозни поражения върху организма. Например, недостигът на селен води до бърза загуба на имунитет.
Той е особено важен за състоянието на сърцето. Едно сърдечно заболяване носи названието „Кешан синдром" по името на китайска провинция с бедни на селен почви, където то е било масово разпространено. Селеновият дефицит се изразява в развитието на кардиомиопатии, които са причина за миокардна смъртност при хората. Ето защо профилактичните приеми на селенови препарати предпазват от сърдечносъдови заболявания, стенокардия и сърдечни пристъпи. Селенът препятства и слепването на тромбоцитите в кръвния поток и предпазва от образуването на тромби в местата с увреждания на съдовете на сърцето и мозъка.

Дефицитът на селен се изразява и в мускулна дегенерация. Розови петна по дланите са сигурен признак за начален недостиг на селен. Недоимъкът на този елемент се отразява особено силно върху състоянието на мозъка, сърцето, черния дроб и бъбреците, предизвиквайки постепенно склероза и некроза на техните тъкани.
Селенът неутрализира действието на много канцерогени и осигурява защита от развитието на тумори. Неговите всекидневни приеми снижават риска от рак на гърдата, дробовете, простатата, дебелото черво и яйчниците. Селенът е и един от най-силните антиоксиданти, неутрализиращ агресивното окислително действие на свободните радикали, влияещи разрушително върху клетките и организма. Затова той забележимо забавя процесите на стареене на организма и тъканите и удължава младостта.
В периода на менопаузата селенът облекчава топлите вълни и физиологическия дискомфорт. Особено необходим е на мъжете, тъй като се концентрира в големи количества в половите им жлези и семенната течност.
Едновременните приеми на селен и витамин Е взаимно усилват своето действие като протектори на сърцето, тъканите, в синтеза на антитела.
И така, селенът има важна роля за растежа и развитието на организма, за имунитета, за поддържане на сърцето и черния дроб здрави, за еластичността на тъканите, за забавяне на процесите на стареене, за предпазване от развитие на тумори и за цялостното добро състояние на организма. Неговият дефицит се изразява най-вече в болестите на черния дроб и сърдечносъдовата система, в развитието на артрити.
В Китай в районите с бедни на селен почви всекидневните приеми на селенови препарати предпазват населението от сърдечносъдови патологии.
Дневната нужда от селен е 4 мкг. Под тази доза се развива селенов дефицит. Над тази доза - селенова интоксикация (наблюдава се в производството): главозамайване, косопад, увреждане на ноктите, прилошаване, поражения на черния дроб, стомашно-чревния тракт, анемия.
Селенът е особено необходим на занимаващите се със спорт и е задължителен за професионално спортуващите. Стресовите физически натоварвания предизвикват натрупване на свободни радикали. Затова употребата на селен като антиоксидант след тренировка или вечер преди лягане е особено полезна.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24609804153442 Seconds