Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Спортни напитки - ползи
Спортните напитки имат още по-голямо значение при възстановяването след аеробна тренировка.
Трябва да отбележим, че спортните напитки са тестирани като зареждащи и презареждащи с гориво предимно преди, по време на и след тренировка. Спортовете, при които са провеждани изследванията са в повечето случаи бяганията на дълги разстояния и колоезденето. Други спортни дейности с голямо натоварване, където те могат да имат голямо приложение, са планинският туризъм и експедиционният алпинизъм. Малко данни имаме за влиянието им при спортове, включващи силова подготовка с тежести /бодибилдинг и пауърбилдинг/.
Важно е да се има пред вид, че организмът използва различна енергийна схема при аеробна и анаеробна тренировка. Като че ли необходимостта от спортни напитки е по-ясна във възстановителните фази на подготовката, провеждането и след тренировката за издръжливост отколкото по време на тренировката с тежести. Гореспоменатите изисквания се отнасят до възстановяването на течностите, което е от голямо значение за поддържане на ниска телесна температура и попълване на електролитния запас.Ползата от консумиране на въглехидрати по време на тренировка не трябва да се подценява, особено по време на тренировка за издръжливост. Изследванията доказват, че консумирането на въглехидрати по време на тренировка е от голяма полза, дори ако са взети преди работа. През тренировката за издръжливост нивата на гликогена в тренирания мускул могат силно да спаднат. По време на продължителна интензивна работа /над 3 часа/ чернодробната и кръвна гликоза, получена от въглехидратите, консумирани в периода на тренировката, може да представлява 90% от енергията, произведена от въглехидратите!
При непрекъсната продължителна работа на голяма височина, при висока температура и влажност натоварването на организма е съвсем различно от това по време на краткотрайните повтарящи се анаеробни упражнения, каквито са комплексите от упражнения с тежести. Освен това, обстановката в залата не подлага спортиста на такива рискове, на каквито са изложени  трениращите триатлон и маратон или друг спортове на открито, изискващи голяма издръжливост. /Макар, че всички сме били в зали , където жегата и липсата на климатична инсталация причиняват бързо настъпване на умора и други симптоми на стрес от физическото натоварване и това също трябва да се има пред вид./. Спортните напитки могат да се използват като ценно средство за стимулиране на анаболните реакции в организма по време на тренировка с тежести. Те могат да послужат и за утоляване на жаждата и дори за ефективен източник на електролити, но не са общоприето животоспасяващо средство, на което винаги можем да  се осланяме в тежки ситуации, каквито понякога възникват по време на продължителна аеробна спортна проява.
Често сме свидетели изчерпване на мускулния гликоген дори и в добре контролирана ситуация в спортна зала с температурен регулатор при изпълнение на упражнения с постоянен ритъм в продължение на два часа с 65-70% VO2 mаx. Можем да си представим какво се получава след 4 – 6 часа маратон /и тук преценката се прави по отношение на спортна дисциплина от аеробен тип/. Най-добре може да се прецени влиянието на дадена спортна напитка при тренировка с тежести просто като се изпие по време на работа и се проследи как се чувства спортиста и, което е най-важно, дали тя влияе или не върху представянето му. Трябва, разбира се, да наблюдаваме общото енергийно ниво и изпълнението на упражненията и най-вече мускулната сила и общата сила /устойчивост/, издръжливостта /броя на комплексите и повторенията/ и възстановяването /почивката между отделните комплекси/. Данните може да ни изненадат. Не само спортистите, занимаващи се с аеробна дейност, но и трениращите анаеробни спортове биха могли да имат полза от “спортните напитки”.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1915328502655 Seconds