Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Суплементи в натуралния бодибилдинг
Става въпрос за най-ефективните суплементи, считани за основа в натуралния бодибилдинг.
Креатин
Естествено всички са чували за него. Истината обаче е, че това е един от малкото суплементи, които са наистина ефективни. Безвреден и натурален продукт, креатинът притежава способността да регенерира АТР (аденозин трифосфат) запасите в тялото. АТР е първичният източник на енергия - когато се произвежда тя, в тялото по анаеробен път АТР се разгражда до ADP (аденозин дифосфат) и един фосфатен йон. Креатинът рециклира ADP отново до АТР. Той има и силната способност да задържа вода, което означава, че заедно с него в мускулната клетка се складира и голямо количество вода. Това временно увеличава размерите й, но по-важното е, че освен вода, с креатина в мускулната клетка постъпват и хранителни вещества, което в по-дългосрочен план води до реален мускулен растеж.
Прием: креатинът е най-добре да се приема първо със зареждащата фаза, което спомага за насищането с него на пространството около мускулните клетки, позволявайки по този начин повече от него да бъде абсорбирано в клетката чрез хомеостазата. В първите няколко дена количеството креатин, абсорбирано в мускулите, е много по-голямо. За покачване на маса се препоръчва зареждане с 3 дози от 7 г равномерно разредени за ден в продължителност 5 дена. След това се продължава с поддържаща фаза от 2 дози дневно от по 5 г за период от 6-10 седмици, последван от 4-седмичен период, в който се дава възможност на рецепторите да се възстановят отново. Последната доза за деня трябва да се приема непосредствено след тренировка, а следтренировъчният шейк трябва да се консумира половин час по-късно. Ако следтренировъчният ви шейк се състои от гейнер с високо съдържание на захари, креатинът трябва да се приеме с него веднага след тренировка.
ZMA
Това е научно разработена анаболна формула, която доказано увеличава нивото на анаболните хормони и по този начин силата и обема при атлетите. ZMA съдържа магнезиев аспартат, цинк монометионин аспартат и витамин В6. Статистиката сочи, че мнозинството атлети страдат от недостиг именно на тези два минерала и причините за това са много. Често в храната, която приемаме, има съставки, пречещи на усвояването на някои минерали. Например калцият е минерал, който блокира абсорбцията на цинка. Много от продуктите, съдържащи цинк, имат калциеви пълнители.
ZMA работи по следния начин: аминокиселината метионин, свързана с цинка, е отговорна за доставянето му от кръвта в мускулната клетка. Метионинът също така предизвиква отделянето на повече холестерол, осигурявайки по този начин на цинка достатъчно материал за производството на повече тестостерон. Магнезият предизвиква увеличение в производството на протеин и мастни киселини, взима участие в производството на АТР и участва в започването на цикъла на Кребс. Освен това той спомага за отделянето на инсулин, контролира отлагането на мазнините в тялото, участва като ензим в повече от 300 процеса. Последният продукт в тази формула е пиридоксин или витамин В6, който намалява токсичността в черния дроб, спомага за абсорбцията на мазнините и поддържа положителен електролитен баланс между натрий и калий. Трите главни елемента в тази формула - цинкът, магнезият и витамин В6 , спомагат за увеличаването на тестостерона с 30 %.Прием: препоръчва се приемът на ZMA да е приблизително половин час преди лягане на празен стомах и без наличие на калций (т.е. не го приемайте с мляко). Ако - както много билдери, и вие се храните преди лягане, приемайте ZMA половин час преди последното хранене. Това време е напълно достатъчно за абсорбцията на цинка. Според последните изследвания прием на 30-50 mg цинк веднага след интензивна тренировка спомага за отделянето на хормона на растежа и инсулино-подобния фактор на растежа-1 - два от най-мощните анаболни фактори в организма. Тъй като еднократната доза ZMA съдържа 30 mg цинк, препоръчва се приемът й и след тренировка.
Аминокиселини
Те се добиват от богати на протеин източници като месо, риба, млечни продукти и растения - зърнени и бобени култури. Приетият протеин в тялото се разгражда до аминокиселини. След това отделните аминокиселини се използват за производството на необходимите на тялото протеини и ензими. Точно аминокиселините са отговорни за възстановяването, растежа и развитието на мускулната тъкан. Чрез абсорбацията на аминокиселини тялото произвежда повече от 50 000 протеина и повече от 15 000 ензима.
Прием: обикновено няколко грама преди или след тренировка за възстановяване и предотвратяване на недостига им. Ако тренировката ви е кратка и много интензивна, най-добре е да се приемат 10-15 г заедно със следтренировъчния шейк. Ако тренировката е по-продължителна и включва кардио тренировка, тогава добро решение е да се приемат 10-15 г аминокиселини преди и дори по време на тренировката, за да се обезпечи възстановяването.
Това са някои от най-важните суплементи, необходими и задължителни за всеки билдер, желаещ да издигне физиката си до нивото на състезателния бодибилдинг. Естествено първата и най-важна предпоставка за мускулен растеж е подходящата диета, включваща достатъчни количества от всичките макрохрани. Без правилното обезпечаване на организма с най-необходимите вещества не трябва да се очаква много от който и да е суплемент, така че бъдете сигурни, че сте положили здрава основа за подпомагане на анаболните процеси в организма, преди да започнете с приема на който и да е суплемент.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18834781646729 Seconds