Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Суплементи за топене на мазнини
 

В много статии различни „експерти" обясняват, че ако глътнете еди кое си „магическо” хапче, подкожните ви мазнини ще се стопят. Аз вярвам в друго - че ако искате релефна физика, решението е в определени суплементи в комбинация с правилна хранителна и тренировъчна програма. Те ще помогнат да намалите подкожната мазнина, особено ако са част от предварителна програма. Ползата от някои от тях може да не е голяма, но със сигурност ще се забележи.

Препоръчвам ви, след като прочетете тази статия, да решите кой точно суплемент е най-подходящ за вас, да добавяте само по един в текущата си суплементна програма и изобщо да започнете бавно,   това е най-добрият начин да научите как точно действа той при вас.

НМВ
Хидроксиметилбутиратът (НМВ)
е скъпо, но ефикасно решение. Това е обикновен метаболит на аминокиселината левцин и с него няма да сбъркате. Той повишава устойчивостта на имунната система в периоди на силен стрес. В момент, когато диетата увеличава нивото на стресовите хормони и риска от загуба на мускулна маса след тренировка, НМВ смекчава различните странични ефекти от високото ниво на стресовите хормони в кръвта, включително имунното подтискане и катаболизма на мускулния протеин. Затова НМВ е особено подходящ в периоди, когато се работи за релеф. Въпреки че той помага и за увеличаване на силата и чистата мускулна маса, по-голямото и по-бързо топене на подкожната мазнина - с минимална загуба на мускулна маса - е най-важният ефект от приема му. С него са възможни дори екстремните нисковъглехидратни кетонни диети за дълъг период. Дневно ви трябват 3 или повече грама - обикновено препоръчвам 6-9. Не го вземайте с храната: консумирайте го, когато инсулинът ви е нисък - между храненията, 15-30 минути преди тренировка и посред нощ. В краен случай приемът му с храна е по-добро решение, отколкото да не го вземате изобщо. Вземайте го и винаги, щом започнете да усещате физическо неразположение от нисковъглехидратната диета. И бъдете търпеливи - ефектът от него не е толкова бърз или забележим, както при протеина и особено креатина.

CLA
Свързаната линолеична киселина
(CLA) е естествено получаваща се мастна киселина, срещана главно в телешкото и млечните продукти. Приемът на CLA задържа синтеза на мазнините чрез блокиране на ензима, който ги образува; един нейн химичен компонент - изомерът 9,11- стимулира изграждането на мускулите, докато друг -10,12, повишава топенето на мазнините, забавя и пречи на производството и отлагането на нови мазнини. Повечето търговски марки от суплемента съдържат и двата изомера. CLA пречи на мазнините да навлязат в клетките и намалява деленето и размножаването на мастните клетки. При нисковъглехидратни и нискокалорийни диети увеличава чувствителността към инсулина и подобрява гликозната поносимост, като запазва притока на въглехидратите в мускулите, а мастните клетки държи „гладни". CLA намалява покачването на субстанциите, участващи в следтренировъчното тъканно разграждане и така мускулната треска след интензивна тренировка е по-малка. Този антикатаболен ефект е особено важен при цикли за релеф. CLA се приема с храната, поне 3-4 г дневно за поне 4 седмици - минималната доза и време, за което е доказано, че ще се забележи ефектът й върху топенето на мазнините.

КАРНИТИН
L-карнитинът е аминокиселина, срещаща се в много тъкани, особено в сърцето и мускулите. По-голямата част от него тялото си набавя от месото и млечните продукти, като също така произвежда малко карнитин и от аминокиселините лизин и метионин (за този синтез са необходими витамини C , B витамините и ниацин). Той пренася мастните киселини в митохондриите, където те се изгарят за гориво, стимулира производството на кетони, които запазват гликозата и гликогена и - най-важното, протеина в мускулите от разграждане. Приемът му
под формата на суплемент е необходим, тъй като той се изхвърля от организма при упражнения пропорционално на интензивността, а в плодове и зеленчуци липсва, затова вегетарианците имат особена нужда от него. L-карнитинът намалява страничните ефекти от високото ниво на амоняк в тялото, причинено от тежката тренировка или различни хранителни „хватки". Въпреки че и по-малки дози могат да са ефикасни, препоръчвам приема на 1-2 г наведнъж, взет между храненията, преди тренировка за период от 4-6 седмици. Добавката му към НМВ (или обратното) прави ниско-въглехидратните диети по-поносими.

ПИРУВАТ

Това е „сол" на пируватната киселина - продукт, образуван от аеробното разпадане на гликоза. Среща се в ябълките, червеното вино и някои видове сирене. Приемът му е около 0,5-1 г дневно, но- нещо важно! - за да имате полза от него, трябва да сте на нисковъглехидратна и нискокалорийна диета. При диети с особено малко калории  той повишава топенето на мазнини с около 300 г допълнително всяка седмица. След като диетата свърши, той забавя новото отлагане на мазнини. Вземайте го с много течности между храненията, 30 минути преди тренировка и преди лягане. 5-6 г дневно за период от 6 седмици дават видими резултати. Обикновено се предлага като калциев (понякога калиев) пируват, така че за да вземете минимума от 5 г дневно, приемате 7,3 г калциев пируват, а това ви носи допълнителни 2300 мг калций дневно - близо два пъти над препоръчителния дневен прием на калций! Като се прибави и калцият от храната, суплементи като мултивитамини/мултиминерали и т.н., количеството му в тялото ви става голямо, така че внимавайте. За решение на този проблем е създаден креатин пируват - химично свързан креатин с пируватна киселина. Той ви дава същото количество креатин и пируват, но с 26 % по-малко субстанция (пудра) и без предозировка с калций.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18112206459045 Seconds