Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Тайната съставка на соята
Какво дава на соята здравословната и сила
Соевите храни и суплементи се свързват с няколко основни здравословни области, включително защита срещу сърдечносъдови заболявания и рак - двете най-смъртоносни заболявания. Активните съставки в соята, които се смятат за отговорни за това, са фитоестрогените или естрогените, извлечени от    растителни източници.
Фитоестрогените имат три основни форми:
1) изофлавони, намиращи се предимно в  в соята;
2) лигнани, намиращи се в лененото семе
3) куместани, намиращи се в никнещите растения като  например люцерната.
Двата главни фитоестрогена в соята са генистин и диадзеин. И двата са предшественици, в смисъл че се превръщат в биологично активни форми под действието на чревните бактерии. Така генистинът се превръща в генистеин, а диадзеинът - в екуол. Ново научно изследване, изучаващо функциите на екуола при плъхове, откри, че той има интересни и потенциално полезни свойства.
Проучването показа, че при плъховете екуолът напълно спира ефектите на дихидротестостерона, производно на тестостерона (бележка на ФИТНЕС БГ – Итересно какво се случва при употреба на соеви протеини и продукти съвместно с стероиди на базата на DHT).
Дихидротестостеронът (DHT) се свързва с такива болести като плешивостта при мъжете, акнето, уголемяването на простатата и рака. Лекарите често лекуват случаи на уголемяване на простатата предписвайки лекарство, наречено финестерид, което спира 5-алфа редуктазата -ензимът, който превръща тестостерона в дихидротестостерон и така понижава нивата на DHT, циркулиращи в кръвта. Друга форма на същото лекарство, продавана под името Пропеция, съдържа една пета от дозата, използвана при лечение на проблеми на простатата и също така се предписва за лечение на плешивостта при мъжете.
Екуолът се различава от тези лекарства, защото не спира синтеза на дихидротестостерона, а вместо това напълно ограничава хормона, пречейки му да действа. Екуолът не позволява на DHT да се свързва с андрогенните рецептори в клетките и ако DHT не може да си взаимодейства с такива рецептори, той не прави нищо. В част от ново изследване бяха отстранени тестисите на плъховете като по този начин се елиминира синтезът на DHT. Когато изследователите инжектирали DHT в плъховете, тяхната простатна жлеза се увеличила. Но когато плъховете получили и екуол, нищо не се случило. Осигуряването дори само на екуол също предотвратило всякакви видими ефекти от DHT.

Екуолът спира ефектите от DHT при плъховете.
Докато предпазните свойства на соята винаги са били приписвани на слабата естрогенна активност на изофлавоните, новото проучване показа, че истинският ефект идва от екуолната блокада на дихидротестостеронната активност. Екуолът няма почти никаква естрогенна активност, въпреки че подобно на естрогена има антиоксидантни ефекти. Екуолът също така си взаимодейства със свързващия глобулин на половите хормони (SHBG) - протеин, образуващ се в черния дроб, който се свързва с тестостерона в кръвта. Само двата процента тестостерон, не свързани с SHBG, са активни и способни да си взаимодействат с клетъчните андрогенни рецептори. Възможно е при свързването си със SHBG екуолът леко да повиши нивата на свободния тестостерон. Възпрепятстването на DHT от екуола също изглежда че повишава освобождаването на лутеинизираш хормон в хипофизната жлеза, който регулира синтеза на тестостерон. Спирайки DHT, екуолът може да се окаже от полза при лечението на всякакви заболявания като се започне от плешивостта при мъжете, акнето, уголемяването на простатата и се стигне до други,    по-сериозни заболявания. Екуолът не влияе на циркулиращия тестостерон, така че няма да има нищо общо с анаболните компоненти на теста. Ако ефективността му оправдае цената, екуолът може би ще намери своето място сред бодибилдинг суплементите. А междувременно, соевите продукти са единственият надежден източник на екуол. Екуолът е непознат анти-андроген, който спира уголемяването на простатата и хормоналната обратна връзка.
IRON MAN  - Джери Брейнъм
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.62694597244263 Seconds