Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Топ добавки

1.Креатин

1.1 Монохидрат
Монохидратът е може би най-използваният вид креатин сред спортуващите. Креатинът всъщност "кара" клетката да се разшири, за да поеме повече хранителни вещества. В комбинация с таурин, това действие е по-силно изразено. Спорно е да се каже дали е най-добрият, но изследванията говорят, че рекламите на новите формули на креатина са само прехвалени, а добрият стар монохидрат може би остава най-добре усвояем от организма.
Сранични ефекти при приема на креатин монохидрат са : водна задръжка и подпухване. Някои от организмите не понасят монохидрата и може да се появят болки в стомаха. Дневната доза е 10 грама, разделени на 2 приема по 5 грама.
В тренировъчни дни - преди и след тренировка, а в нетренировъчни дни - сутрин и следобед (след хранене).

1.2 Етил-Естер
Етил-Естерът е една от новите форули на креатина, прехвалена с това, че е по-добре усвояема от монохидрата. Странични ефекти като задържане на вода тук няма - това е един голям плюс, за етил- естера. Дневната доза е между 3-5 грама преди и след тренировка, а в нетренировъчни дни сутрин и
следобяд.

1.3 Кре-Алкалин

Кре-алкалинът е също една нова формула на креатин. Задържането на вода също липсва тук, дневната доза е между 1-3 грама дневно. Смята се, че Кре-алкалина неутрализира мускулната треска.
Често срещана форма е Кре-акалин с Cinnemon(канела), която улеснява абсорбцията на креатина в мускула.


2. Л-Глутамин
Глутаминът е най-разпространената аминокиселина в човешкото тяло. Глутаминът спомага за покачването на мускулна маса, блокира катаболните процеси и повишава ендогенното производство на растежен хормон. Приет след тренировка, глутаминът повишава инсулина и тестостерона. Оптималната доза л-глутамин е 0,2-0,3 на килограм тегло (т.е 100 килограмов билдер трябва да приема дневна доза от 20-30 грама  глутамин).
За трениращи най-добрият вариант е да се приема около 30 минути след тренировка.
Други варианти са: след ставане (за намаляване на катаболните процеси), преди тренировка, след тренировка (както разбрахме по-горе увеличава  секрецията на инсулин, тестостерон и растежен хормон) и преди лягане.


3. Таурин
Тауринът е една от аминокиселините с многостранно действие:
-увеличава обема на клетката(подобно на креатина)
-спомага за по-добро усвояване на креатина (и други добавки)
-намалява нивото на холестерола
-стабилизира сърдечния ритъм
-действа като антиоксидант и др.
При продължителен прием на аминокиселини се увеличава действието им върху анаболните процеси в организма, както и засилват белтъчния синтез.


4. Л-Аргинин
Аргининът е полуесенциална аминокиселина, използва се от спортуващи за възстановяване на физическото състояние. Друго важно качество на аргинина е, че може да се преобразува в глюкоза, ако организмът има нужда от такава. Ползва се и за "изкарването" на вените, понеже
действа кръворазширяващо, както и намлява лошия холестерол.


5. Л-Карнитин
Функцията на карнитина е да бъде като превоз на мастните киселини през клетъчната мембрана до митохондриите, където те се ползват за енергия (гориво) на организма, т.е горим мазнини. Дневният прием е около 5-6 грама на ден. Л-карнитин може да срещнем най-често в фат-бърнери. Друга форма на Л-карнитина е Ацетил Л-Карнитин, както и DL-Карнитин, който е много опасен за разлика от другите форми.

Автор: Sentetic

Внимание: Статията е от поредицата материали, написани от членове на форума. Използвайте информацията само след сериозно обмисляне и сравняване с други източници.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.26306295394897 Seconds